Aarhus: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Uklonjena promjena suradnika 86.52.212.206, vraćeno na zadnju inačicu suradnika ZéroBot
m r2.7.3) (Bot: mijenja mk:Архус sa mk:Орхус
Redak 60: Redak 60:
[[lv:Orhūsa]]
[[lv:Orhūsa]]
[[mi:Aarhus]]
[[mi:Aarhus]]
[[mk:Архус]]
[[mk:Орхус]]
[[mr:आर्हुस]]
[[mr:आर्हुस]]
[[nl:Aarhus (stad)]]
[[nl:Aarhus (stad)]]

Inačica od 23. prosinca 2012. u 08:11

Za druga značenja pogledajte Århus (razdvojba).
Gradsko kazalište

Aarhus (od 1948. do 31. prosinca 2010.[1] imenom Århus[2]) je drugi grad po veličini u Danskoj i najveća danska luka. Ima 296 368 stanovnika. Nalazi se na istoku poluotoka Jutlanda odakle vode morske veze prema danskim otocima i južnoj Švedskoj. Grad je značajno željezničko čvorište. Okolica grada je brežuljkasta i šumovita (za razliku od ostatka Danske koji je ravničarski). Planira se sagraditi most od grada do otoka Zelanda. Grad je centar poljoprivredne okolice. U gradu postoji prehrambena, metaloprerađivačka, tekstilna i kemijska industrija. Do 2. svj. rata se je grad zvao Aarhus, a kasnije je u danski jezik uvedeno slovo Å.

Grad se prvi put spominje 951. godine (kao sjedište biskupije) iako ima starijih vikinških nalazišta. Tokom povijesti je bio značajno trgovačko središte, ali je kasnije gubio značenje. Jače se je razvio nakon industrijske revolucije u 19. st.

Katedrala

Katedrala sv. Klementa (sagrađena 1201.) je najveća i najduža crkva u Danskoj. Značajan turistički centar je muzej na otvorenom Den Gamle By (stari grad) – zgrade sagrađene po uzoru na zgrade iz danske povijesti.

Stari grad Den Gamle By

Izvori

  1. JyllandsPosten: Århus skifter navn, opdateret 27. oktober 2010, besøgt 20. februar 2011
  2. [Jf. Retskrivningsordbogen, § 3.2]. Der er valgfrihed mellem de to stavemåder. Det er pr. 1.1. 2011 mulig at stave navnet med dobbelt-a'er, men det er iflg. Retskrivningsordbogen altid korrekt at skrive med bolle-å'er

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Aarhus