Paranoid: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (robot Dodaje: sh:Paranoid (album)
m r2.7.3) (Bot: mijenja sk:Paranoid sa sk:Paranoid (album)
Redak 41: Redak 41:
[[ru:Paranoid]]
[[ru:Paranoid]]
[[sh:Paranoid (album)]]
[[sh:Paranoid (album)]]
[[sk:Paranoid]]
[[sk:Paranoid (album)]]
[[sv:Paranoid (musikalbum)]]
[[sv:Paranoid (musikalbum)]]
[[th:พารานอยด์]]
[[th:พารานอยด์]]

Inačica od 28. prosinca 2012. u 06:49

Paranoid je drugi album britanskog heavy metal sastava Black Sabbath, koji je 1970. godine izdao Vertigo Records. Album sadrži neke od najpoznatijih pjesama grupe, kao što su "Paranoid", "Iron Man" i "War Pigs".

Album je definiran kao klasik heavy metal žanra. Samo u SAD-u je prodato preko četiri milijuna kopija ovog albuma, što ga je učinilo najprodavanijim albumom Black Sabbatha.

Snimanje

Album je sniman u Regent Sound studiju i Island studiju u Londonu. Hit koji dijeli isto ime s albumom - "Paranoid", napisan je u studiju u posljednji trenutak. Kao što je bubnjar Bill Ward objasnio: Nismo imali dovoljno pjesama za album, a Tony je samo svirao "Paranoid" na gitari, i to je bilo to. Stvaranje pjesme je trajalo 20-25 minuta. Pjesma je bila napisana bez namjere da bude uspješan hit za bend, već samo da bi popunila album.

Glazba i tekst

U usporedbi s njihovim prethodnim albumom, pjesme s Paranoida su dorađenije, manje improvizirane. Ipak, sadržaj tekstova je jednako mračan. Istražuju se teme kao što su rat, droga, duševne bolesti, ZF i horor. Za mnogo se pjesama s albuma može reći da su socijalne tematike. Magazin "Spin" je napisao da je bend vidio heavy metal kao način da pokažu užas propalog društva.

Tekst uvodne pjesme "War Pigs" raspravlja o ratu i o onima koji ratuju. Često se za nju kaže da je protestna pjesma.

Nedovršeni članak Paranoid koji govori o glazbenom albumu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.