Bojna Čavoglave: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 53: Redak 53:
[[Kategorija:Hrvatske skladbe]]
[[Kategorija:Hrvatske skladbe]]
[[sh:Bojna Čavoglave]]
[[sh:Bojna Čavoglave]]
[[sr:Бојна Чавоглаве]]

Inačica od 31. prosinca 2012. u 17:52

»Bojna Čavoglave«
Datoteka:Cavoglave.jpg
Marko Perković Thompson
Singl s albuma Moli mala
Objavljeno 1991.
Žanr folk-rock, domoljubna
Trajanje 3:25
Izdavač Croatia Records
Kronologija singlova – Marko Perković Thompson
  "Bojna Čavoglave"
(1991.)
 

"Bojna Čavoglave" je prva i jedna od najpoznatijih pjesama pjevača Marka Perkovića Thompsona. Snimio ju je za vrijeme Domovinskog rata, a i sam tekst to pokazuje. Pjesma je imala posebno veliku vrijednost u smislu podizanja morala hrvatskih branitelja i puno je značila Hrvatima koji su živjeli pod prijetnjom od srbočetničkoih agresora.

Tekst se tiče obrane od agresije Srba / četnika; Thompson tako poručuje da će braniti svoju domovinu Hrvatsku i svoje rodno selo Čavoglave.

Tijekom Domovinskog rata bila je jako slušana, Hrvati su je smatrali svojim ponosom, a "Bojna Čavoglave" je proslavila Marka Perkovića Thompsona. On je nakon nje nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak. Pjesmu su slušali brojni Hrvati u i poslije Domovinskog rata. [1]

Prvi put je pjesma javno izvedena na Hrvatskom radio Splitu 31. prosinca 1991. godine. Ubrzo je snimljen i video spot koji je prvi put pušten na Otvorenoj televiziji.

Obrada

"Bojna Čavoglave" doživjela je dvije obrade. Prva je bila na prvom albumu, Moli mala i označena kao "Bojna Čavoglave (Remix)". Druga, puno opsežnija nalazi se na albumu Druga strana.

Na Thompsonovu albumu Druga strana nalazi se obrada pjesme "Bojna Čavoglave". Najznačajnije promjene su:

  • Uvodna pjesma je potpuno izmjenjena.
  • U obradi ne pjeva Thompson s vojnicima kao u izvornoj pjesmi, ali posebnom tehnologijom izgleda kao da pjeva s više osoba.
  • Kao posebni zvukovi ne koriste se topovi, nego strojnice. [2]

Barem su dvije pjesme nastale po uzoru na "Bojnu Čavoglave", sa korištenjem sličnog teksta i melodije. Jedna je "Hej junaci", kojom je dizan moral sarajevskih branitelja tijekom opsade Sarajeva. Druga je "Posavske Čavoglave" koju izvodi Drale.

Izvori

Vanjske poveznice