Istočnoindijska kompanija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
kat:Indija
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Trgovačko društvo koje je tijekom 18. stoljeća imalo monopol nad trgovinom između [[Europa|Europe]] i dalekog Istoka. Glavno joj je sjedište bilo u [[Indija|Indiji]] gdje je imala udjela i državnoj upravi. Postojalo je nekoliko nacionalnih Istočnoindijskih kompanija jer je u to vrijeme svaka pomorska i kolonijalna sila imala svoju.
[[Image:Mughal empire large.png|thumb|Područje nad kojim se rasprostirala vlast Istočnoindijskih kompanija]]
Trgovačko društvo koje je tijekom 17. i 18. stoljeća imalo monopol nad trgovinom između [[Europa|Europe]] i dalekog Istoka. Glavno joj je sjedište bilo u [[Indija|Indiji]] gdje je imala udjela i državnoj upravi. Postojalo je nekoliko nacionalnih Istočnoindijskih kompanija jer je u to vrijeme svaka pomorska i kolonijalna sila imala svoju.


== Britanska Istočnoindijska kompanija ==
[[Image:Flag of the British East India Company (1707).svg|thumb|left|Zastava Britanske Istočnoindijske kompanije koja je korištena od 1707. do 1801.]]
''British East India Company'' nekad zvana i ''John Company'' je bila najveća britanska kompanija koja je trgovala s Indijom. Osnovana je 1600. a bila je prozvana ''Honorouble East India Company'' (Časna Istočnindijska kompanija). S vremenom je preuzela svu britansku trgovinu s Indijom i stekla golemu moć. Sjedište joj je bilo u [[London]]u. Uspostavila je svoje ogranke diljem Indije pa čak i u [[Hong Kong]]u i [[Singapore]]u. S vremenom je izgradila i vlastitu vojsku od 100.000 ljudi, s posebnim statusom, koja je štitila njene posjede. Činovnici Kompanije su držali i državnu upravu na više mjesta u Indiji tako da je zapravo Kompanija a ne britanska kruna, vladala Indijom. Nakon [[Sepojska pobuna|Sepojske pobune]] kada su Indijski vojnici Kompanije digli ustanak zbog vladanja Kompanije nad Indijom britanska kruna je ukinula Kompaniju 1857.

== Francuska Istočnoindijska kompanija ==
''La Compagnie francaise des Indes orientales'' je osnovana 1664. kao odgovor na postojanje ''Britanske'' i ''Nizozemske'' Istočnoindijeke kompanije. Prvi upravitelj kompanije bio je Francois Caron. Kompanija je bezuspješno pokušala osnovati kolonije na [[Madagaskar]]u. Zbog financijskog sloma Kompanija je prestala postojati 1769.


== Švedska Istočnoindijska kompanija ==

== Nizozemska Istočnoindijska kompanija ==




[[Kategorija: Tvrtke]]
[[Kategorija: Tvrtke]]

Inačica od 2. listopada 2006. u 16:16

Područje nad kojim se rasprostirala vlast Istočnoindijskih kompanija

Trgovačko društvo koje je tijekom 17. i 18. stoljeća imalo monopol nad trgovinom između Europe i dalekog Istoka. Glavno joj je sjedište bilo u Indiji gdje je imala udjela i državnoj upravi. Postojalo je nekoliko nacionalnih Istočnoindijskih kompanija jer je u to vrijeme svaka pomorska i kolonijalna sila imala svoju.


Britanska Istočnoindijska kompanija

Zastava Britanske Istočnoindijske kompanije koja je korištena od 1707. do 1801.

British East India Company nekad zvana i John Company je bila najveća britanska kompanija koja je trgovala s Indijom. Osnovana je 1600. a bila je prozvana Honorouble East India Company (Časna Istočnindijska kompanija). S vremenom je preuzela svu britansku trgovinu s Indijom i stekla golemu moć. Sjedište joj je bilo u Londonu. Uspostavila je svoje ogranke diljem Indije pa čak i u Hong Kongu i Singaporeu. S vremenom je izgradila i vlastitu vojsku od 100.000 ljudi, s posebnim statusom, koja je štitila njene posjede. Činovnici Kompanije su držali i državnu upravu na više mjesta u Indiji tako da je zapravo Kompanija a ne britanska kruna, vladala Indijom. Nakon Sepojske pobune kada su Indijski vojnici Kompanije digli ustanak zbog vladanja Kompanije nad Indijom britanska kruna je ukinula Kompaniju 1857.

Francuska Istočnoindijska kompanija

La Compagnie francaise des Indes orientales je osnovana 1664. kao odgovor na postojanje Britanske i Nizozemske Istočnoindijeke kompanije. Prvi upravitelj kompanije bio je Francois Caron. Kompanija je bezuspješno pokušala osnovati kolonije na Madagaskaru. Zbog financijskog sloma Kompanija je prestala postojati 1769.


Švedska Istočnoindijska kompanija

Nizozemska Istočnoindijska kompanija