McDonald's: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Uklanja: sa:मैकडॉनल्ड्स (deleted)
Redak 227: Redak 227:


[[Kategorija:Američke tvrtke]]
[[Kategorija:Američke tvrtke]]
[[Kategorija:Brza hrana]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 11. siječnja 2013. u 12:10

McDonald's
Vrsta Međunarodna korporacija
Osnovana 15. ožujka 1940.
Osnivač(i) Dick i Mac McDonald; Ray Kroc
Sjedište Oak Brook, IllinoisSAD
Djelatnost(i) Prehrana
Proizvodi Brza hrana
Prihod 22,79 milijarde USD (2007.) [1]
Operativni prihod 3,879 milijarde USD (2007.) [1]
Neto dobit 2,359 milijarde USD (2007.) [1]
Broj zaposlenih 400.000 (2008)[1]
Slogan I'm lovin' it
Web stranica McDonalds.com

McDonald's je američka tvrtka prehrambene industrije i svjetski lanac restorana brze hrane (Fast Food)

Osnovno

McDonald's prvenstveno prodaje hamburgere, cheeseburgere, proizvode od piletine, francuske krumpiriće, bezalkoholna gazirana pića (Coca-Cola, Sprite), frape pića i deserte. Nedavno, počeo je nuditi salate, savijače (varijantu burrita koja uključuje tradicionalno punjenje za sendvič omotano u mekanu tortillu) i voće. Mnogi McDonald's restorani uključuju igralište za djecu i reklamiranje upućeno djeci, a neki su preuređeni u “više prirodnijem” stilu, s posebnim naglaskom na udobnost: uvodeći mjesta za opuštanje (lounge areas) i kamine, i uklanjanjem stolaca i stolova s tvrdom plastikom. Uz svoj lanac restorana, Korporacija McDonald’s drži manjinski udio u Pret A Mangeru (trgovac sendviča na malo baziran na tržište Velike Britanije), posjedovao je Chipotle Mexican Grill do 2006. i lanac restorana Boston Market do 2007. Organizacija je također proširila McDonald's meni posljednjih desetljeća kako bi uključila alternativne opcije obroka, kao na primjer salate i smotane zalogaje (snack wraps), kako bi se prilagodio rastućem interesu potrošača za zdravlje i wellness. Svaki McDonald'sov restoran rukovođen je putem franšize, pripojenja, ili same korporacije. Korporacijski prihodi dolaze od najma, taksi i naknada plaćenih od franšiza, kao i od prodaja ostvarenih od organizacijski rukovođenih restorana. McDonald'sovi prihodi su narasli 27% kroz 3 godine završavajući s 2007. godinom s 22,8 milijardi američkih dolara, i 9% rasta kod poslovnih prihoda završavajući s 3,9 milijardi američkih dolara.

Proizvodi

  • Sendviči:
    • Big Mac - vrsta hamburgera koji se može kupiti od 1958. godine, a koji je, navodno, bio inspiriran sličnim dvostrukim hamburgerom, koji se prodaje u lancu restorana Big Boy od 1936. godine. Big Mac se sastoji od dva goveđa odreska, posebnog umaka (koji je varijacija popularnog Thousand Isladns dressinga, salate, sira, kiselih krastavaca i luka u pecivu sa sezamom.

U ekonomiji se primjenjuje tzv. "Big Mac indeks", gdje se prema cijeni Big Maca određuje da li je jedna valuta podcijenjena ili precijenjena u odnosu na američki dolar. Ovaj je indeks popularan kod ekonomista jer su svi sastojci za Big Mac jednaki u svakoj zemlji, a razlika u cijeni indikator je konkuretnosti ekonomije prema američkoj.

  • Pileći proizvodi:
    • McChicken
    • Chicken McNuggets - pileći medaljoni, u ponudi od 1980. godine. Chicken McNugget je mali komad mljevenog pileća mesa pržen u dubokom ulju.
    • Wings
  • Riblji proizvodi:
    • Filet-o-Fish
  • Salate:
    • Pileća Premium salata
    • Grčka salata
    • Vrtna salata
    • Miješana salata

Zemlje

Jedine zemlje u Europi koje nemaju McDonald's-ove restorane su Albanija, Armenija, i Vatikan.

Izvori

  1. a b c d Joe Bramhall. McDonald's Corporation. Hoovers. Pristupljeno 25. ožujka 2009.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi McDonald's

NYSE: MCD