Grčka mitologija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 229: Redak 229:
</TR>
</TR>
<TR>
<TR>
<TD>[[Artemis]]</TD>
<TD>[[Artemida|Artemis]]</TD>
<TD>[[Dijana (mitologija)|Diana]]</TD>
<TD>[[Dijana (mitologija)|Diana]]</TD>
</TR>
</TR>

Inačica od 17. siječnja 2013. u 03:11

Monsiau: Olympski bogovi

Grčka mythologija sastoji se od legendi (mythova) o bogovima i herojima, a korien joj je u vierovanju starih Grka. Grčki bogovi izgledali su kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, razlikovali su se po tome što su bili bezsmrtni, više-manje neranjivi ter sposobni postati nevidljivi i putovati brzinom svietlosti, a živieli su na Olympu. Ova izviešća su prvobitno širena usmenom piesničkom traditijom; danas grčki mythovi su poznati prije svega iz starogrčke književnosti.


Izvori

Gustave Moreau: Hesiod i Musa

Osim navedenih pisaca, izvor su bila i diela drugih tragičara, piesnika, philosopha i pisaca.

Osim dvaju najpoznatijih antičkih epova, postojali su i drugi epski cyclusi i manji epovi iz kojih se može doznati više o grčkoj mythologiji. Osim epova, u to ulaze i piesme te druge lyrske vrste poput Homerskih hymni. U Iliadi Homer govori o Trojanskome ratu i brojnim grčkim junacima, ali i o olympiskim bogovima. U Odysseji je težište na junaku Odysseusu, ali se pojavljuju i bogovi, ali još više razna mythološka bića koja su dodatan začin u grčkoj mythologiji. Homerske hymne spievane su u čast zasebnim božanstvima ter iz njih doznajemo više o pojedinim attributima i dogadjajima iz života pojedinih slavljenih bogova.

Hesiodova je Theogonija, zajedno s dielom Poslova i dana doista chronološki pregled od postanka svemira do piščeva vriemena. Pisac opisuje stvaranje svemira, prvih primordialnih božanstava, njihova rodoslovlja, ljubavi i sukobe. Njegova su diela vriedan spomenik i izvor za proučavanje grčke mythologije.

Vergilusov rukopis

Diela triju najpoznatijih antičkih tragičara donose razne inačice mythova te su takodjer vriedan izvor, kako sačuvana diela, tako i fragmenti. Njima uz bok stoji i comoediograph Aristophan koji donosi neke dogadjaje, ali su za proučavanje grčke mythologije tragoedije ipak važnije.

Rimski pisac Ovidius u svojim Metamorphosama donosi brojne crtice iz grčke mythlogije te u tom dielu obuhvaća sve bitno za nju. Bogovi imaju rimska imena, ali mythologija je grčka. Isto vriedi i za Aeneidu koja donosi brojne crtice iz grčke mythologije, tako da junak Aeneas postaje i rimskim nationalnim junakom, bez obzira na to što je Grk.


Comparativna mythologija

Datoteka:Kerenyi karoly.jpg
Károly Kerényi, osnivač modernih studija o grčkoj mythologiji

Godine 1871. Edward Burnett Tylor objavio je svoje dielo Primitivna cultura u kojoj se koristio methodom comparatije ter pokušao objasniti porieklo i evolutiju religije. Max Müller učinio je to isto na području mythova ter se stoga smatra osnivačem comparativne mythologije svojim istoimenim dielom. Mythom su se bavili i psycholozi poput Sigmunda Freuda i Carla Gustava Junga. Károly Kerényi piše da je mythologija, odnosno - mythologem - priča koja je dobro poznata i izpričana o bogovima i junacima, ali već ju je postalo nemoguće nanovo oblikovati i mienjati. Poslie se i Kerény priklonio nekim Jungovim zaključcima.

Max Müller ethimološki je povezao imena grčkih božanstava s ostalim indoeuropskim bogovima.

Postoje brojne theorije o izvornom porieklu mitova, a s time i same grčke mythologije. Prema scripturalnoj theoriji, sve su mythološke legende izvedene iz različitih pričanja religijskih textova. Prema poviesnoj theoriji, sve su osobe u mythologiji nekoć bile ljudska bića, a legende i fantastična obilježja dodaci su kasnijeg vriemena. Primierice, priča o Aeolosu izvedena je iz priče o vladaru na nekom otoku u Tirenskome moru. Allegoriska theorija govori da su svi mythovi symbolički i da je svaka priča zapravo allegorija. Physikalna theorija govori da su elementi - zrak, vatra, voda i zemlja - bili predmet vierskog štovanja i obožavanja, a božanstva su rodjena kao personificatija tih elemenata.

Max Müller povezivao je većinu europskih mythologija s ariskom mythologijom koju je smatrao izvornom. Godine 1891. rekao je da je najvažnije otkriće 19. stoljeća ova jednostavna jednakost: sanskrtski Dyauš pítā = grčki Zeus = rimski Jupiter = staronordijski Tyr. Podršku toj theoriji daje i ethimologija, posebice indoeuropeistika. Naime, Zeusovo grčko ime povezano je s ie. korienom *dey- = svietliti, odnosno *dyēws = danje nebo. U nominativu je njegov oblik Ζεύς πατερ, a u genitivu se Zeús mienja u Διός. To možemo povezati s glavnim bogom Indoeuropljana - *dyēws ph2tēr = božanski otac. Usp. u sanskrtu dyauš pítā. Iz istog koriena dolazi i lat. ime Zeusova pandana u rimskoj mythologiji, Jupitera: Iupiter, Iovis < stlat. Diovis, od genitiva u ie. - *dyeu-ph2tēr. Na rimsku je mythologiju mnogo utiecala grčka i ethruščanska mythologija.

U archaeologiji i mythographiji došlo je do novih otkrića. Grci su bili inspirirani nekim civilisatijama u Maloj Asiji i na Bliskom Iztoku. Primjerice, Adonis je pandan bliskoiztočnog "umirućeg boga", a Aphroditin je pandan anatolijske Kibele.

Cosmogonija

Theogoniju ili postanak bogova opisivali su mnogi izvori, a najpoznatije je Hesiodovo dielo Theogonija.

Primordiali

Eros, 5. stoljeće pr. Kr.

Chaos je početno ništavilo i praznina koja je izpunjavala svemir prije postanka bogova. Iz njega su nastali prvi bogovi:

  • Erebos - viečna tama, nastaje iz Chaosa.
  • Nyx – tamna noć (prema drugim izvorima nastala je iz spajanja Chaosa s Erebom).
  • Aether - viečno svietlo (prema drugim izvorima čisti zrak gornjeg neba koji dišu bogovi).
  • Hemera - svijetli dan; hći Erebosa i Nyxe.
  • Eros - spajatelj, prema Hesiodu on je prvi koji je nastao jer je morala postajati moć, snaga koja će garantirati spajanje svemira. Bog odgovoran za požudu, ljubav i sex, takodjer je štovan kao očinsko božanstvo. Jedan od concepata Erosa u grčkoj misli jest taj da je Eros prastaro božanstvo koje utielovljuje ne samo snagu erotske ljubavi nego takodjer i creativni poriv uviek stvarajuće prirode, prvorodjeno svietlo koje je došlo u postojanje i uredjenje svih stvari u svemiru. U elusianskim misterijama slavljen je kao Protagonus – prvorodjeni.
  • Gaea – Zemlja, nastala iz Chaosa. Gaea je po nekim tumačenjima Majka (božica). Zemlje - kasniji oblik praindoeuropske Velike Majke koja potieče iz razdoblja neolitika.
  • Tartar – istodobno i božanstvo i miesto u podzemlju (još dublje od Hadesa). U drevnim orphičkim misteriama Tartar je takodjer i neograničena prvopostojeća "stvar" iz koje nastaju svietlost i svemir.
  • Uranos - zviezdano nebo, rodjen od Gaeë bez začeća.
  • Pontos - more.

Prema orphičkim misteriama iz Chaosa prvo proizlazi Nyx.

Titani

Giorgio Vasari: castriranje Uranosa

Titani su loza Uranosa i Gaeje. Titani – prvorodjeni, prva božanstva nastala parenjem, bogovi s Olympa nastaju parenjem Titana. Prvi naraštaj:

Theogonija

Unutar grčke mythologije vidljiva su dva načina za dolazak u život:

  1. dieljenje (Gaea, Nyx)
  2. parenje (Hyperion, Zeus)


Prvotna božanstva nastaju dieljenjem od Chaosa, no poslie Gaeë gotovo sva božanstva koja su nastala dieljenjem imaju negativan predznak (smrt, prievara, itd...) i u većini slučajeva potieču od Nyxe (tamne noći). Takodjer božanstva nastala dieljenjem gotovo nikada se ne udružuju s božanstvima nastalim parenjem.

Primiećuje se model reprodukcije, iz dielovanja dvaju bića, muškog i ženskog, u božanskom, a i u ljudskom društvu. Prvi odgovor mytha na pitanje: Koji je uzrok ovome? postaje: Ovo je njegov otac i ovo je njegova majka.

Nakon Chaosa pojavljuje se Gaea, viečna osnova bogova s Olimpa. Dieljenjem ona stvara Uranosa (zviezdano nebo), svog sina i muža, njoj jednakog da je prekriva, te Pontosa (dubine mora i planinske vrhunce).

Parenjem s Uranom nastaju Oceanos (svietski ocean) i Krije, te navedeni prvi naraštaj Titana, a s njima i posliednji, najmoćniji i najstrašniji Titan, Kron.

Njezini kasniji potomci s Uranom divovski su jednooki Cyclopii, graditelji zidova. Poslie dobivaju individualna imena:

Takodjer, tu su i tri strašna sina Gaeë i Urana, storuki i pedesetoglavi Hecatonchires:

Olympiski bogovi

Giovanni Battista Tiepolo: Olimp, 18. stoljeće

Zeus je s bogovima živio na Olympu, bio je otac mnogih bogova i heroja. Iz veza bogova sa smrtnicima rodjeni su polubogovi i heroji. Grčki bogovi imali su sve ljudske mane i vrline: oni vole, mrze, grieše u izvanbračnim vezama, opijaju se medovinom. Na njih kao i na ljude dieluju Moerae (Fata).

Ostala božanstva

Jean Auguste Dominique Ingres: Zeus i Thetis, 1811.
Virgils Solis: Vieće bogova, ilustratija Ovidiusovih Metamorphosa
  • Nymphe - snage prirode utielovljene u polubožanskim mladim ženama.
  • Pan - bog šuma, njiva, zaštitnik stada i pastira.
  • Thanatos - bog smrti.
  • Zephyros - bog zapadnog vietra.


Kentaur, rimska copija grčkog originala iz 2. st. p.n.e.

Mitološka stvorenja

Junaci

Heraklo; rimska skulptura iz 2. stoljeća p.n.e.

Ostali ljudi

Titanomahija

U ratu između Titana i bogova Titani su izgubili. U tome ratu Titani su bili predvođeni Kronom, a uključivali su: Keja, Krija, Hiperiona, Japeta, Atlanta i Menetija.

Olimp je bio predvođen Zeusom (Kronovim i Rejinim sinom) i uključivao je: Hestiju, Demetru, Heru, Hada, Posejdona, Hekatonhire, Gigante i Kiklope (Zeus ih oslobađa iz Tartara da mu pomognu u ratu, poslije ih ponovno zatvara).

Cornelis van Haarlem: Pad Titana, 1588.

Nakon deset godina rata Olimp pobjeđuje i razdjeljuje svijet među sobom:

  • Zeus - zrak i nebo
  • Posejdon – sva mora i sve vode
  • Had – podzemni svijet
  • Zemlja je ostavljena svim ostalim božanstvima.

Poraženi Titani zarobljeni su u Tartar. No nisu svi Titani sudjelovali u ratu, Okean i ženski titani (Teja, Reja, Temida, Mnemozina, Feba, Tetija) ostaju neutralni. Zbog toga ih Zeus nije kaznio. Hekatonhiri ostaju čuvari poraženih Titana, dok ih s vremenom Zeus nije sve ne oslobodio (osim Atlanta).

Grci klasičnog razdoblja znali su nekoliko pjesama o ratu između bogova s Olimpa i Titana. Dominantna i jedina koja je uspjela preživjeti jest Teogonija pjesnika Hezioda. Izgubljeni ep jest Titanomahija slijepog tračkog barda Tomrisa. On sam kao legendarna figura spominje se u jednom dijelu eseja O muzici koji se nekada pripisivao Plerhtu.

Grčki i latinski nazivi

Rimljani su religiju preuzeli od Grka i imali su iste bogove i božice, s tim što su ih nazivali drugačije:

Grčko imeLatinsko ime
Aphrodita Venera
Ares Mars
Artemis Diana
Athena Minerva
Demetra Ceres
Eros Cupid
Hades Pluton
Hephest Vulcan
Hera Juno
Heracles Hercules
Hermes Mercur
Cronos Saturn
Odisej Uliks
Pan Faun
Persephone Prosepina
Posidon Neptun
Zeus Jupiter
Uran Cel
Gea Terra

Poveznice

Literatura

  • Graves, Robert: Grčki mitovi, CID, Zagreb, 2003.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Grčka mitologija


Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link FA