Razlika između inačica stranice »Mavrov brevijar«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 522 bajta ,  prije 7 godina
bez sažetka
(veliko pospremanje)
 
== Opis knjige i njezina sadržaja ==
Knjiga ima 417 listova pergamene. sNapisan inicijalimaje u crvenojdvama stupcima po 30 redaka ustavnom glagoljicom i zelenojukrašen bojilijepim crvenim i zelenim inicijalima. Ima velik broj spojenica, njih oko 270. Knjiga rabi hrvatski naziv za glagoljsko pismo. Ona potvrđuje i neuniformiranost hrvatskih liturgijskih knjiga. Smatra se da je u Mavrovu brevijaru sačuvana najstarija varijanta nacionalnoga lokalnog oficija (službe), redigirana na hrvatskom tlu. Brevijar donosi treću, dotada nepoznatu, inačicu službe sv. [[Ćiril i Metod|Ćirila i Metoda]]. Vrlo je zanimljiv kult [[Ilija prorok|sv. Ilije]] kakav se nalazi u latinskim knjigama zagrebačke crkve, pa se naslućuje da je taj kult hrvatskim glagoljašima stigao iz francuskih obrednih knjiga preko Zagreba. <ref>Marija Pantelić, Glagoljski misal popa Mavra iz god. 1460. Slovo, 15-16(1965), str. 94-149.</ref>
 
==Astronomski sadržaj brevijara ==
Za povijest hrvatske astronomije važni su komputistički krugovi i njihovo tumačenje koje je Mavrovu brevijaru dodao pop Jure iz [[Baška|Baške]] 1471. Na jednoj je stranici dan krug zlatnih slova i [[epakta]], a na drugoj krug nedjeljnih slova. U krugovima su upisana slova koja odgovaraju pojedinim brojevima. Nedjeljna slova služila su za određivanje dana u mjesecu. Epakti su brojevi koji su jednaki broju dana od mlađaka do željenoga dana, obično proljetnog ekvinocija ili ravnodnevice, a služili su za određivanje datuma [[Uskrs]]a. Strogo određenim postupcima koji su dani ispod donesenih krugova, određivani su željeni dani u godini. Bilo je potrebno mnogo truda i vremena da se izradi kalendar, da se odredi uskrsna nedjelja, a također da se pritom kalendar prilagodi i mjesnim običajima i slavljenjima svetaca.
 
Rukopis ukazuje na važnost pridavanu astronomiji u obrazovanim društvenim krugovima hrvatskoga srednjovjekovlja, kao i povezanosti zakonitosti gibanja nebeskih tijela i događaja u crkvenoj godini.
 
== Povezani članci ==
 
* [[Hrvojev misal]]
* [[Hvalov zbornik]]
* [[Misal po zakonu rimskoga dvora]]
* [[Staroslavenski jezik]]
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
[[Kategorija:Astronomija u Hrvatskoj]]
285

uređivanja

Navigacijski izbornik