Java (programski jezik): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m ako već stoje izvori, mogu se provjeriti: nije *naj*korišteniji
Redak 71: Redak 71:
[[lij:Java (lenguazzo)]]
[[lij:Java (lenguazzo)]]
[[lt:Java (kalba)]]
[[lt:Java (kalba)]]
[[lv:Java (valoda)]]
[[lv:Java (programmēšanas valoda)]]
[[mk:Java (програмски јазик)]]
[[mk:Java (програмски јазик)]]
[[ml:ജാവ (പ്രോഗ്രാമിങ് ഭാഷ)]]
[[ml:ജാവ (പ്രോഗ്രാമിങ് ഭാഷ)]]

Inačica od 25. siječnja 2013. u 14:31

Java je objektno orijentirani programski jezik koji su razvili James Gosling, Patrick Naughton i drugi inženjeri u tvrtci Sun Microsystems. Razvoj je počeo 1991, kao dio projekta Green, a objavljen je u studenom 1995.

Tvrtka Sun posjeduje trademark na ime Java, ali samo okruženje je moguće bez plaćanja skinuti sa Sunovih internet poslužitelja.

Velika prednost u odnosu na većinu dotadašnjih programskih jezika je to što se programi pisani u Javi mogu izvoditi bez preinaka na svim operativnim sustavima za koje postoji JVM (Java Virtual Machine), dok je klasične programe pisane primjerice u C-u potrebno prilagođavati platformi(Operacijskom sustavu) na kojem se izvode.

Time i bogatim skupom klasa za rad s mrežnim komunikacijama u jednom trenutku je Java bila najbolji izbor za široku lepezu mogućih aplikacija. Microsoft je stoga razvio svoj C# i .NET platformu kao odgovor na open source alternative.

Java je jedan od najkorištenijih programskih jezika. Procjene i izvješća o broju korisnika kreću se od gotovo 7 do preko 10 milijuna.[1][2][3]

Izvori

Vanjske poveznice

Predložak:Link FA