Johann Wolfgang von Goethe: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: pms:Johann Wolfgang von Goethe
Redak 66: Redak 66:
[[br:Johann Wolfgang von Goethe]]
[[br:Johann Wolfgang von Goethe]]
[[bs:Johann Wolfgang von Goethe]]
[[bs:Johann Wolfgang von Goethe]]
[[bxr:Гёте, Иоганн Вольфганг фон]]
[[ca:Johann Wolfgang von Goethe]]
[[ca:Johann Wolfgang von Goethe]]
[[ckb:یۆھان ڤوڵفگانگ فۆن گۆتێ]]
[[ckb:یۆھان ڤوڵفگانگ فۆن گۆتێ]]

Inačica od 26. siječnja 2013. u 19:12

Johann Wolfgang von Goethe

Joseph Karl Stieler: Johann Wolfgang von Goethe; ulje na platnu (1828.)
Rođenje 28. kolovoza 1749.
Frankfurt na Majni, Njemačka
Smrt 22. ožujka 1832.
Weimar, Njemačka
Književni period klasicizam
romantizam
Važnija djela
Portal o životopisima

Johann Wolfgang von Goethe [▶] (Frankfurt na Majni, 28. kolovoza 1749. - Weimar 22. ožujka 1832.), najveći i najsvestraniji njemački književnik i mislilac

Studirao je pravo u Leipzigu i Strasbourgu. Na poziv vojvode Karla Augusta odlazi u Weimar, gdje postaje tajni savjetnik, a 1780. slobodni zidar weimarske lože Anna Amalia, dobiva plemstvo i postaje Kammerpräsident. Bio je i upravitelj weimarskog kazališta.

Putuje po Njemačkoj i Švicarskoj, bavi se znanstvenim studijama, te se druži s Herderom i Schillerom. Piše, istražuje i postaje sve poznatijim piscem. Njegovo djelo obuhvaća gotovo sve književne rodove i nekoliko znanstvenih područja. Mnogobrojni su uzori i utjecaji: svjetski klasici, književnost rokokoa, pučka poezija različitih naroda, široko područje povijesti, teologije, filozofije, teorije umjetnosti i prirodnih znanosti. Najveću popularnost u suvremenika stekao je romanom "Patnje mladog Werthera", zato jer je u tom djelu srušio sve primjere klasicizma koji su vladali među njegovim suvremenicima te nas na neki način uveo u modernu književnost. Snažno je utjecao na sve europske književnosti. Nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode. Još za života postao je spomenik njemačkog klasičnog humanizma.

Djela

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Johann Wolfgang von Goethe
Nedovršeni članak Johann Wolfgang von Goethe koji govori o njemačkom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.