Kosinjska tiskara: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 24: Redak 24:
== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.nsk.hr/HeritageDetails.aspx?id=484 NSK: Misal po zakonu rimskoga dvora]
* [http://www.nsk.hr/HeritageDetails.aspx?id=484 NSK: Misal po zakonu rimskoga dvora]
[https://webknjizara.hr/hr/about-joomla?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=234&category_id=9 Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi]
* [https://webknjizara.hr/hr/about-joomla?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=234&category_id=9 Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi]





Inačica od 29. siječnja 2013. u 16:23

Kosinjska tiskara, pretpostavlja se, najstarija je tiskara na slavenskom jugu nalazila se u Kosinju, arheološkom i povijesnom lokalitetu u blizini sela Donji i Gornji Kosinj.

Povijest

Kratko vrijeme pošto je u Njemačkoj izumljen tiskarski stroj osnovali su knezovi Frankapani u selu Kosinj prvu hrvatsku tiskaru. Pretpostavlja se da je u njoj tiskana 1483. godine također za crkvene potrebe i prva tiskana knjiga na hrvatskom jeziku, (točnije rečeno crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije), Misal po zakonu rimskoga dvora.

U istoj je tiskari 1491. otisnut Brevijar, čiji se jedini sačuvani primjerak danas nalazi u venecijanskoj biblioteci sv. Marka.

Kao druge lokacije tiskanja Misala iz 1483. godine navode se Venecija i Modruš [1],

Zvonimir Kulundžić je zaslužan za postavljanje i dokazivanje teze da je u Kosinju postojala tiskara u kojoj su se otiskivale hrvatske inkunabule, misali i brevijari.

Ivan Mance u knjizi Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi, obrađuje sve dostupe materijale na temu kosinjske tiskare, analizira sve aktualne teze o mjestu prve tiskare u Hrvata te donosi najopsežniju kartografsku analizu Kosinja (u kontekstu tiskare).


Povezani članci

Vrelo

  1. Ivo Goldstein, Hrvatska povijest, Europapress Holding, 2008., ISBN 978-953-300-034-3

Vanjske poveznice