Gabrijel Horvat: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
Gabrijel Horvat (Čakovac, 13.prosinca, 1905. - Varazdin, 1985.) je [[Hrvatska|hrvatski]] slikar.
Gabrijel Horvat (Čakovac, 13.prosinca, 1905. - Varazdin, 1985.) je [[Hrvatska|hrvatski]] slikar.


Živio je u Lepoglavi od 1931. godine. Slikarstvom se bavi kao samouk i stalno izlaže na izložbama slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja od 1946. godine. Bio je član [http://www.hdlu.hr/ Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU)] od 1979. godine.
Živi u Lepoglavi od 1931. godine. Slikarstvom se bavi kao samouk i stalno izlaže na izložbama slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja od 1946. godine. Bio je član [http://www.hdlu.hr/ Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU)] od 1979. godine.





Inačica od 6. veljače 2013. u 13:45

Gabrijel Horvat (Čakovac, 13.prosinca, 1905. - Varazdin, 1985.) je hrvatski slikar.

Živi u Lepoglavi od 1931. godine. Slikarstvom se bavi kao samouk i stalno izlaže na izložbama slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja od 1946. godine. Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1979. godine.


U predgovoru kataloga izdanog uz izložbu Muzeja grada Varaždina, 1984. godine, Darko Sačić piše – « U miru Lepoglave, zagorskog gradića sa znamenitom pavlinskom crkvom i samostanom, živi Gabrijel Horvat, slikar bogatog životnog puta...Pojavljujući se gotovo pedesetak godina svojim radovima u likovnom životu sjeverozapadne Hrvatske, ostavio je nezaobilazni trag, pojavu koja unosi atmosferu, a prije svega topao ljudski kontakt. Miran, tih i nenametljiv, uporno stvara svoje gvaševe, tempere, ulja, crteže tušem, flomasterom, bilježeći krajolike oko sebe...Asket u biranju motiva, raspjevan u obradi oslikane površine. Na svakoj revijalno izložbi jedan od stupova postulata konstantne kvalitete, a na samostalnoj izložbi prezentant ujednačenosti, nekonformizma I samosvojnosti. To je za nas slikar Gabrijel Horvat...» 1. .


Pojam slikarstva Gabrijela Horvata – to su "vitraili na papiru", gvaševi, tempere, ulja, crteži rađeni manirom izdiscipliniranog Rouaulta. Horvat isprepliće mrežu čvrstih jednoličnih linija, ne opterećujući se njihovom gestualno-rukopisnom vrijednošću, izvlačeći ih jedinstvenom tamnom bojom, dajući im značaj olovnih armatura geometriziranih površina. Varijacije u ispunjavanju ovih površina bojom, tonom sive ili jednostavno bjelinom podloge, nisu okosnica toga stvaralaštva. Interes je na odnosu veličina, na univerzalno optičkoj težnji ka uspostavljanju ravnoteže vizuelnih energijâ. Razlika između crteža i slike postaje minimalna. Dominantno je ukroćivanje forme, izazvano primarnim interesom likovnjaka za definiranjem oblika, a dignuto na razinu kompozicijskih odnosâ i ritmova.http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/gabrijel-horvat,272.html


Izvori

Varazdinske vijesti 1984 Gabriel Horvat

Muzej grada Zagreba - Gabrijel Horvat