Nagost: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TjBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: sn:Bununu
m r2.6.5) (robot Dodaje: kk:Жалаңаштық
Redak 41: Redak 41:
[[it:Nudità]]
[[it:Nudità]]
[[ja:裸]]
[[ja:裸]]
[[kk:Жалаңаштық]]
[[ko:나체]]
[[ko:나체]]
[[ksh:Nacktheed]]
[[ksh:Nacktheed]]

Inačica od 19. veljače 2013. u 18:15

Skupina nudista na plaži

Nagost (obnaženost, golost) predstavlja stanje u kome osoba ne nosi odjeću. Nošenje odjeće je jedinstvena ljudska karakteristika koja ne postoji u prirodi. Njeno prakticiranje ovisi o nizu čimbenika - prije svega zdravstvenih (nastojanje da se očuva tjelesna toplina ili zaštiti koža od jakih sunčevih zraka), a potom i društvenih. U određenim situacijama je minimalna količina odjeće (npr. koja pokriva nečije genitalije ili "privatne dijelove") prihvatljiva, a u određenim situacijama se očekuje više odjeće. Usprkos tomu, ljudi mogu biti goli u cijelom nizu situacija - tako je kupanje rijetko zamisliti nošenjem odjeće; neke osobe vole spavati gole, a neke prakticiraju nudizam kao svoj životni stil.

Golotinja je u današnjem svijetu svenazočna zahvaljujući nizu medijskih sadržaja, bilo da je riječ o slikama, fotografijama, filmu, televiziji ili Internetu. Ona gotovo uvijek predstavlja važan sastojak medijskih i drugih sadržaja koji se vezuju uz zabavu za odrasle.

Odnos prema golotinji, s druge strane, varira s obzirom na situacije i okolnosti u kojima se osobe pojavljuju gole, odnosno nečije običaje, zakone ili svjetonazor. Skidanje odjeće sa sebe u svrhu higijene (kupanje) odnosno presvlačenja ili zdravstvenog pregleda se tako uglavnom smatra opravdanim. S druge strane, skidanje odjeće u javnosti često se smatra neprimjerenom i uvredljivom ili egzibicionizmom, te u nekim slučajevima se smatra kao prekršaj ili kazneno djelo.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Nagost