Razlika između inačica stranice »Heksogen«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 32 bajta ,  prije 8 godina
bez sažetka
(Dodavanje izvora i provjeravanje točnosti cijeloga teksta)
'''Heksogen''' ('''heksonit''', '''ciklonit''', '''RDX''', T4, 1,3,4-trinitro-1,3,5-triazacikloheksan, ciklotrimetil-trinitramin) je bijela ili svijetlo žuta kristalna tvar netopljiva u vodi. Dobiva se djelovanjem [[Dušična kiselina|dušične kiseline]] na [[urotropin]] (heksametilen-tetramin) uz hlađenje (slično kao [[oktogen]]). Naglim zagrijavanjem do 280 °C žestoko [[Eksplozija|eksplodira]].
 
Stabilan je za pohranu pa se upotrebljava uglavnom u vojne svrhe kao jak eksploziv. Razorna mu je moć veća od razorne moći trinitrotoluena, pa se smatra jednim od najmoćnijih vojnih brizantnih eksploziva. Osjetljiv je na udar, pa se kao i [[pentrit]] upotrebljava flegmatiziran [[TNT|trinitrotoluenom]], [[Vosak|voskom]] (njim najčešće), [[parafin]]om ili uljima.<br Za artiljerijska zrna upotrebljava se u smjesi s trotilom pod nazivom heksotol, ciklotol, A-IX-2, i dr.. Koristi se i za rušenje kao plastični [[eksploziv]] koji se sastoji od heksogena koji je flegmatiziran i plastificiran pomoću raznih ulja kao plastifikatora. Jedan od njih je eksplozivni plastični metak M5A1 u kojemu je eksploziv "Composition C-3" koji sadrži 88% heksogena i 12% plastifikatora (koji ima 75% parafinskog ulja i 25% poliizobutilena)./>
Za artiljerijska zrna upotrebljava se u smjesi s TNT-om pod nazivom ''Heksotol'', ''Hexoplast'' (75), ''Ciklotol'', A-IX-2, i dr.. Koristi se i za rušenje kao plastični [[eksploziv]] koji se sastoji od heksogena koji je flegmatiziran i plastificiran pomoću raznih ulja kao plastifikatora. Jedan od njih je eksplozivni plastični metak M5A1 u kojemu je eksploziv "Composition C-3" koji sadrži 88% heksogena i 12% plastifikatora (koji ima 75% parafinskog ulja i 25% poliizobutilena).
 
{{Mrva-kem}}
1.046

uređivanja

Navigacijski izbornik