Biljke: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: bar:Pflanzna
TjBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (Bot: mijenja pnb:پودا sa pnb:بوٹے
Redak 1.059: Redak 1.059:
[[pam:Tanaman]]
[[pam:Tanaman]]
[[pl:Rośliny]]
[[pl:Rośliny]]
[[pnb:پودا]]
[[pnb:بوٹے]]
[[ps:بوټی]]
[[ps:بوټی]]
[[pt:Plantae]]
[[pt:Plantae]]

Inačica od 6. ožujka 2013. u 04:48

Biljke
Raznovrsnost biljnog svijeta
Sistematika
Domena:Eukaryota
Carstvo:Biljke
Haeckel, 1866
Odjeljci
Baze podataka

Biljke (lat. Plantae) su glavna grupa koja sadrži preko 300,000 vrsta, uključujući i organizme kao drveće, cvijeće, bilje i paprati.

Aristotel je podijelio sve žive stvari među biljkama, koje se ne miču ili imaju osjetljive organe i životinje. U sustavu podjele po Linnaeusu oni postaju: biljke - carstvo Vegetabilia (kasnije Plantae) i životinje - Animalia. Nakon toga postalo je jasno da carstvo Plantae sadrži nekoliko međusobno povezanih grupa zajedno s gljivama i nekoliko vrsta alga koje su uvrštene u novo carstvo.

Bez obzira na to one se i dalje često smatraju biljkama u mnogim kontekstima.

Doduše, svaki pokušaj da se biljke smjesti u samostalnu grupu doživio je neuspjeh, zbog toga što su biljke nejasno definirane prema pravilima koja postavlja moderna klasifikacija (sistematika).

Embriofiti (Embryophytes)

Najpoznatija višestanična vrsta biljaka je embriofit. Ona uključuje vaskularne biljke, skupinu biljaka koje imaju lišće, stabljike i korijenje. Isto tako uključuje i nekoliko biljaka koje su u njihovom bliskom srodstvu, često ih nazivamo briofitima.

Sve ove biljke imaju komplekse stanica sa zidovima stanica sastavljenim od celuloze i većina od njih crpi svoju energiju pomoću procesa fotosinteze, pritom koristeći sunčevu svjetlost i ugljični dioksid za sintezu hrane.

Preko 300 vrsta biljaka ne vrši fotosintezu . Takve biljke nazivamo parazitima koje žive na drugim vrstama biljaka koje se služe fotosintezom.

Biljke su nastale od zelenih algi, od kojih su evoluirale tako da su razvile specijalne reproduktivne organe zaštićene od nereprodukcije tkiva.

Vrsta briofiti se prvi put pojavila u doba ranog Paleozoika. Vrsta može preživjeti samo gdje je vlaga dostupna većinu vremena, iako mnoge vrste toleriraju i vrijeme suše. Mnoge vrste briofita ostaju male kroz svoj životni vijek.

Vaskularne biljke imaju takav broj prilagodbi koji im je omogućio svladati ograničenja koja imaju briofiti. To uključuje dobar otpor suši i vaskularno tkivo koje transportira vodu kroz organizam.

Prvo primitivno sjeme biljaka - sjeme paprati.

Sjeme nekih biljaka može preživjeti ekstremne vremenske uvjete i razmnožavati se u njima. Biljkama je potrebna sunčeva svjetlost i toplina, voda i tlo da bi se mogle razvijati i živjeti. Za stvaranje hrane im je potrebna voda, ugljični dioksid, sunce. Dijelovi biljke su: tučak, latice, prašnici, stabljika, lapovi, korijen, plod, cvijet i list. Listovi biljkama omogućuju samostalno stvaranje hrane. Pomoću korijenja ona dobiva minerale i vodu, dok ih stabljika prenosi do dijelova biljke. Cvijet omogućuje njezino razmnožavanje.

Gljive i alge

Alge čine grupu koju sačinjavaju različiti organizmi, a koji crpe energiju procesom fotosinteze. One nisu smještene u carstvo biljaka. Postoje i druge vrste algi koje uključuju i jednostanične organizme koji se sastoje od stanica bez različitoga tkiva.

Embriofiti su potekli od zelenih algi. Izuzev nekoliko zelenih algi, sve među njima imaju zidove stanica koje sadrže celulozu i kloroplaste koji sadrže klorofil a i b i tako stvaraju energiju. Kloroplasti zelenih algi su okruženi s dvije membrane, što sugerira da su potekle direktno od Cyanobacteria. Isto tako je i s crvenim algama, i za dvije grupe se vjeruje da imaju zajedničko porijeklo. Suprotno tome mnogo drugih algi ima kloroplaste s tri ili četri membrane. One nisu u bliskom srodstvu sa zelenim algama, zasebno stjecanje kloroplasta je simbol zelenih i crvenih algi.

Za razliku od embriofita i algi, gljive ne vrše fotosintezu, jer ne sadrže klorofil. Do hrane dolaze sastavljanjem i apsorbiranjem tvari iz svoga okruženja. Razmnožavaju se sporama. Nisu u rodu ni s jednom vrstom koja vrši fotosintezu, ali su zato usko povezane sa životinjama.

Korisnost biljaka

  • Mnogi ljudi kao prehranu koriste žitarice. Ostale biljke koje koristimo u prehrani su voće, povrće, ljekovito bilje i začini. Neke vaskularne biljke kao drveće i grmlje (šikara) imaju važnu ulogu u graditeljstvu kao građevni materijal.
  • Veliki broj biljaka se koristi i u dekorativne svrhe, uključujući i mnoge vrste cvijeća.

Razvoj

Kroz proces fotosinteze, biljke koriste sunčevu energiju, da iz zraka pretvore ugljični dioksid u jednostavni šećer. Taj šećer se tada koristi kao materijal za gradnju i formu komponenti biljke. Biljke se pouzdaju u tlo kao glavni izvor vode, no isto tako pokušavaju se domoći dušika, fosfora i drugih važnih hranjivih tvari.

Neke vrste biljaka koriste specijalnu obranu kao trn ili bodlje, naprimjer kupine. Po životnom vijeku biljke smo podijelili u 3 skupine:

  1. jednogodišnje biljke - žive i razmnožavaju se kroz razdoblje od jedne godine
  2. dvogodišnje biljke - žive kroz razdoblje od dvije godine, većinom se razmnožavaju u prvoj godini
  3. trajnice - žive više od dvije godine i nastavljaju se razmnožavati tijekom godina

Među vaskularnim biljkama u trajnice se ubraja crnogorično drvo (zimzelen) -- naziv za one biljke koje zadržavaju svoje lišće tokom cijele godine, i bjelogorično drvo (listopadno) -- biljke koje gube listove u nekim dijelovima godine: u mjestima gdje vlada umjerena i sjeverna klima većinom zimi, a mnoge tropske biljke gube svoje listove za vrijeme sušne sezone.

Iskopine(fosili)

Okamine biljaka uključuju korijenje, drvo, listove, sjeme, plodove, pelud, spore i jantar (smola nastala fosilizacijom biljke). Okamine biljaka su zabilježene u zemlji, riječnim naslagama i u talogu mora. Pelud, spore i alge su korištene za određivanje vremena iz kojeg naslage taloga potječu.

Ostaci fosila biljaka nisu uobičajeni kao fosili životinja, premda su fosili biljaka nađeni u obilju diljem svijeta. Stariji fosili nekadašnjih biljaka pokazuju pojedine stanice unutar tkiva biljke. Devonski period pokazuje evoluciju , za koju mnogi vjeruju da opisuje prvo suvremeno stablo Archaeopteris.

Ugljen je ostatak okamine biljke, u njemu se vidi detaljna struktura fosilizirane biljke. Ostaci fosila iz vremena Mezozoik: crnogorično drvo, korijenje, stabljike i grane mogu se u izobilju naći u jezerima i priobalnom području uz stijene. Najčešće su to palme i hrastovi.

Klasifikacija bilja

Biljni svijet podijeljen je danas na 18 koljena, jednu posebnu porodicu (Trochosiraceae) i 319 zasebnih rodova

  1. Koljeno Anthocerotophyta (46) vsta (1) ugrožena
  2. Koljeno Bacillariophyta(6,317) vrsta (1) invazivna
  3. Koljeno Bryophyta (13,332) vrsta (25) ugroženih
  4. Koljeno Chlorophyta (5,933) vrsta (2) invazivne
  5. Koljeno Cyanidiophyta (13) vrsta
  6. Koljeno Cycadophyta (304) vrste (118) ugroženih
  7. Koljeno Equisetophyta (19) vrsta
  8. Koljeno Ginkgophyta (1) vrsta (1) ugrožena
  9. Koljeno Glaucophyta (4) vrste
  10. Koljeno Gnetophyta (109) vrsta
  11. Koljeno Lycopodiophyta (163) vrste (5) ugroženih
  12. Koljeno Magnoliophyta (197,510) vrste (2,973) ugrožene (394) invazivhih
  13. Koljeno Marchantiophyta (646) vrsta (26) ugroženih
  14. Koljeno Pinophyta (623) vrste (80) ugroženih (3) invazivne
  15. Koljeno Prasinophyta (147) vrsta
  16. Koljeno Psilophyta (3) vrste
  17. Koljeno Pteridophyta (994) vrste (56) ugroženih (9) invazivnih
  18. Koljeno Rhodophyta (6,491) vrsta (6) ugroženih (5) invazivnih
  19. Koljeno neoznačeno (712) vrsta[1]

Popis svih porodica

A

Acanthaceae, Achariaceae, Achatocarpaceae, Acoraceae, Acrobolbaceae, Actinidiaceae, Adelanthaceae, Adiantaceae, Adoxaceae, Aextoxicaceae, Aizoaceae, Akaniaceae, Alismataceae, Allisoniaceae, Alseuosmiaceae, Alstroemeriaceae, Altingiaceae, Alzateaceae, Amaranthaceae, Amaryllidaceae, Amblystegiaceae, Amborellaceae, Anacardiaceae, Anarthriaceae, Anastrophyllaceae, Ancistrocladaceae, Andreaeaceae, Aneuraceae, Anisophylleaceae, Annonaceae, Antheliaceae, Anthocerotaceae, Aphanopetalaceae, Aphloiaceae, Apiaceae, Apocynaceae, Apodanthaceae, Aponogetonaceae, Aquifoliaceae, Araceae, Araliaceae, Araucariaceae, Archidiaceae, Arecaceae, Argophyllaceae, Aristolochiaceae, Arnelliaceae, Asparagaceae, Aspleniaceae, Asteliaceae, Asteropeiaceae, Atherospermataceae, Aulacomniaceae, Austrobaileyaceae, Aytoniaceae,

B

Balanopaceae, Balanophoraceae, Balantiopsaceae, Balsaminaceae, Barbeuiaceae, Barbeyaceae, Bartramiaceae, Basellaceae, Bataceae, Begoniaceae, Berberidaceae, Berberidopsidaceae, Betulaceae, Biebersteiniaceae, Bignoniaceae, Bixaceae, Blandfordiaceae, Blechnaceae, Bonnetiaceae, Boraginaceae, Boryaceae, Boweniaceae, Brachytheciaceae, Brassicaceae, Brevianthaceae, Bromeliaceae, Bruchiaceae, Brunelliaceae, Bruniaceae, Bryaceae, Bryobartramiaceae, Bryoxiphiaceae, Burmanniaceae, Burseraceae, Butomaceae, Buxaceae, Buxbaumiaceae, Byblidaceae

C

Cabombaceae, Cactaceae, Calceolariaceae, Calomniaceae, Calophyllaceae, Calycanthaceae, Calyceraceae, Calymperaceae, Calypogeiaceae, Campanulaceae, Campyneumataceae, Canellaceae, Cannabaceae, Cannaceae, Capparaceae, Caprifoliaceae, Cardiopteridaceae, Caricaceae, Carlemanniaceae, Caryocaraceae, Caryophyllaceae, Casuarinaceae, Catagoniaceae, Catoscopiaceae, Celastraceae, Centrolepidaceae, Centroplacaceae, Cephalotaceae, Cephalotaxaceae, Cephaloziaceae, Cephaloziellaceae, Ceratophyllaceae, Cercidiphyllaceae, Chaetophyllopsaceae, Chloranthaceae, Chonecoleaceae, Chrysobalanaceae, Cinclidotaceae, Circaeasteraceae, Cistaceae, Cleomaceae, Clethraceae, Cleveaceae, Climaciaceae, Clusiaceae, Colchicaceae, Columelliaceae, Combretaceae, Commelinaceae, Compositae, Connaraceae, Conocephalaceae, Convolvulaceae, Coriariaceae, Cornaceae, Corsiaceae, Corsiniaceae, Corynocarpaceae, Costaceae, Crassulaceae, Crossosomataceae, Cryphaeaceae, Crypteroniaceae, Ctenolophonaceae, Cucurbitaceae, Cunoniaceae, Cupressaceae, Curtisiaceae, Cyatheaceae, Cycadaceae, Cyclanthaceae, Cymodoceaceae, Cynomoriaceae, Cyperaceae, Cyrillaceae, Cyrtopodaceae, Cytinaceae

D

Daltoniaceae Daphniphyllaceae Dasypogonaceae Datiscaceae Davalliaceae Degeneriaceae Dendrocerotaceae Dennstaedtiaceae Diapensiaceae Dichapetalaceae Dicksoniaceae Dicnemonaceae Dicranaceae Didiereaceae Dilleniaceae Dioncophyllaceae Dioscoreaceae Dipentodontaceae Dipteridaceae Dipterocarpaceae Dirachmaceae Disceliaceae Ditrichaceae Doryanthaceae Droseraceae Drosophyllaceae Dryopteridaceae

E

Ebenaceae Ecdeiocoleaceae Echinodiaceae Elaeagnaceae Elaeocarpaceae Elatinaceae Emblingiaceae Encalyptaceae Entodontaceae Ephedraceae Ephemeraceae Equisetaceae Ericaceae Eriocaulaceae Erpodiaceae Erythroxylaceae Escalloniaceae Eucommiaceae Euphorbiaceae Euphroniaceae Eupomatiaceae Eupteleaceae Eustichiaceae Exormothecaceae

F

Fabroniaceae Fagaceae Fissidentaceae Flagellariaceae Fontinalaceae Fontinaliaceae Fossombroniaceae Fouquieriaceae Frankeniaceae Funariaceae

G

Garryaceae Geissolomataceae Gelsemiaceae Gentianaceae Geocalycaceae Geraniaceae Gesneriaceae Gigaspermaceae Ginkgoaceae Gisekiaceae Gleicheniaceae Gnetaceae Goebeliellaceae Gomortegaceae Goodeniaceae Goupiaceae Grammitidaceae Grimmiaceae Griseliniaceae Grossulariaceae Grubbiaceae Gunneraceae Gymnomitriaceae Gyrostemonaceae

H

Haemodoraceae Halophytaceae Haloragaceae Hamamelidaceae Hanguanaceae Haplomitriaceae Haptanthaceae Hedwigiaceae Heliconiaceae Helicophyllaceae Helwingiaceae Herbertaceae Hernandiaceae Himantandraceae Hookeriaceae Huaceae Humiriaceae Hydatellaceae Hydnoraceae Hydrangeaceae Hydrocharitaceae Hydroleaceae Hydrostachyaceae Hylocomiaceae Hymenophyllaceae Hymenophyllopsidaceae Hymenophytaceae Hypericaceae Hypnaceae Hypnodendraceae Hypopterygiaceae Hypoxidaceae

I

Icacinaceae Iridaceae Irvingiaceae Isoetaceae Iteaceae Ixioliriaceae Ixonanthaceae

J

Jackiellaceae Joinvilleaceae Jubulaceae Jubulopsaceae Juglandaceae Juncaceae Juncaginaceae Jungermanniaceae

K

Kirkiaceae Koeberliniaceae Krameriaceae

L

Lacistemataceae Lactoridaceae Lamiaceae Lanariaceae Lardizabalaceae Lauraceae Lecythidaceae Leguminosae Lejeuneaceae Lembophyllaceae Lentibulariaceae Lepicoleaceae Lepidobotryaceae Lepidolaenaceae Lepidoziaceae Leptodontaceae Lepyrodontaceae Leskeaceae Leucodontaceae Leucomiaceae Liliaceae Limeaceae Limnanthaceae Linaceae Linderniaceae Loasaceae Loganiaceae Lomariopsidaceae Lophiocarpaceae Lophocoleaceae Lophoziaceae Loranthaceae Lowiaceae Loxsomataceae Lunulariaceae Lycopodiaceae Lythraceae

M

Magnoliaceae Makinoaceae Malpighiaceae Malvaceae Marantaceae Marattiaceae Marcgraviaceae Marchantiaceae Marsileaceae Martyniaceae Mastigophoraceae Matoniaceae Mayacaceae Meesiaceae Melanthiaceae Melastomataceae Meliaceae Melianthaceae Menispermaceae Menyanthaceae Mesoptychiaceae Metaxyaceae Meteoriaceae Metteniusaceae Metzgeriaceae Misodendraceae Mitrastemonaceae Mitteniaceae Mniaceae Molluginaceae Monimiaceae Monocarpaceae Montiaceae Montiniaceae Moraceae Moringaceae Muntingiaceae Musaceae Myliaceae Myodocarpaceae Myricaceae Myriniaceae Myristicaceae Myrothamnaceae Myrtaceae Myuriaceae

N

Nartheciaceae Neckeraceae Nelumbonaceae Neotrichocoleaceae Nepenthaceae Neuradaceae Nitrariaceae Nothofagaceae Notothyladaceae Nyctaginaceae Nymphaeaceae

O

Ochnaceae Octoblepharaceae Oedipodiaceae Olacaceae Oleaceae Oleandraceae Onagraceae Oncothecaceae Ophioglossaceae Opiliaceae Orchidaceae Orobanchaceae Orthorrhynchiaceae Orthotrichaceae Osmundaceae Oxalidaceae Oxymitraceae

P

Paeoniaceae Pallaviciniaceae Pandaceae Pandanaceae Papaveraceae Paracryphiaceae Passifloraceae Paulowniaceae Pedaliaceae Pelliaceae Penaeaceae Pentadiplandraceae Pentaphragmataceae Pentaphylacaceae Penthoraceae Peraceae Peridiscaceae Petermanniaceae Petrosaviaceae Philesiaceae Philydraceae Phrymaceae Phyllanthaceae Phyllodrepaniaceae Phyllogoniaceae Phyllonomaceae Physenaceae Phytolaccaceae Picramniaceae Picrodendraceae Pilotrichaceae Pinaceae Piperaceae Pittosporaceae Plagiochilaceae Plagiogyriaceae Plagiotheciaceae Plantaginaceae Platanaceae Pleuroziaceae Pleuroziopsaceae Plocospermataceae Plumbaginaceae Poaceae Podocarpaceae Podostemaceae Polemoniaceae Polygalaceae Polygonaceae Polypodiaceae Polytrichaceae Pontederiaceae Porellaceae Portulacaceae Posidoniaceae Potamogetonaceae Pottiaceae Primulaceae Prionodontaceae Proteaceae Pseudolepicoleaceae Psilotaceae Pteridaceae Pterigynandraceae Pterobryaceae Ptilidiaceae Ptychomitriaceae Ptychomniaceae Putranjivaceae

Q

Quillajaceae

R

Racopilaceae Radulaceae Rafflesiaceae Ranunculaceae Rapateaceae Regmatodontaceae Resedaceae Restionaceae Rhabdodendraceae Rhabdoweisiaceae Rhachitheciaceae Rhacocarpaceae Rhamnaceae Rhipogonaceae Rhizogoniaceae Rhizophoraceae Ricciaceae Riellaceae Rigodiaceae Roridulaceae Rosaceae Rousseaceae Rubiaceae Ruppiaceae Rutaceae Rutenbergiaceae

S

Sabiaceae Salicaceae Salvadoraceae Salviniaceae Santalaceae Sapindaceae Sapotaceae Sarcobataceae Sarcolaenaceae Sarraceniaceae Saururaceae Saxifragaceae Scapaniaceae Scheuchzeriaceae Schisandraceae Schistochilaceae Schistostegaceae Schizaeaceae Schlegeliaceae Schoepfiaceae Scorpidiaceae Scrophulariaceae Selaginellaceae Seligeriaceae Sematophyllaceae Serpotortellaceae Setchellanthaceae Simaroubaceae Simmondsiaceae Siparunaceae Sladeniaceae Smilacaceae Solanaceae Sphaerosepalaceae Sphagnaceae Sphenocleaceae Spiridentaceae Splachnaceae Splachnobryaceae Stachyuraceae Staphyleaceae Stegnospermataceae Stemonaceae Stemonuraceae Stereophyllaceae Stilbaceae Strasburgeriaceae Strelitziaceae Stylidiaceae Styracaceae Surianaceae Symplocaceae

T

Takakiaceae Talinaceae Tamaricaceae Tapisciaceae Targioniaceae Taxaceae Taxodiaceae Tecophilaeaceae Tetrachondraceae Tetramelaceae Tetrameristaceae Tetraphidaceae Thamnobryaceae Theaceae Theliaceae Thelypteridaceae Thomandersiaceae Thuidiaceae Thurniaceae Thymelaeaceae Ticodendraceae Timmiaceae Tofieldiaceae Torricelliaceae Tovariaceae Trachypodaceae Treubiaceae Trichocoleaceae Trigoniaceae Triuridaceae Trochodendraceae Tropaeolaceae Typhaceae

U

Ulmaceae Urticaceae

V

Vahliaceae Velloziaceae Verbenaceae Vetaformaceae Violaceae Vitaceae Vittariaceae Vivianiaceae Vochysiaceae

W

Wardiaceae Welwitschiaceae Wiesnerellaceae Winteraceae Woodsiaceae

X

Xanthorrhoeaceae Xeronemataceae Xyridaceae

Z

Zamiaceae Zingiberaceae Zosteraceae Zygophyllaceae

Rodovi:

  1. Rod Acanthodiacrodium
  2. Rod Acanthogonyaulax
  3. Rod Achnantes
  4. Rod Achromatium
  5. Rod Akashiwo
  6. Rod Alcyonidium
  7. Rod Algites
  8. Rod Alleynea
  9. Rod Allogonium
  10. Rod Ammodinium
  11. Rod Amphoropsis
  12. Rod Anabaina
  13. Rod Anabaria
  14. Rod Animikiea
  15. Rod Anomoioneis
  16. Rod Anotropsis
  17. Rod Anthocodium
  18. Rod Antrosphaera
  19. Rod Appeninocodium
  20. Rod Aptodinium
  21. Rod Arachnodinium
  22. Rod Archaeohystrichosphaeridium
  23. Rod Arctyocha
  24. Rod Ascothamnion
  25. Rod Aulacosira
  26. Rod Balanion
  27. Rod Balechina
  28. Rod Bisoeca
  29. Rod Bolboforma
  30. Rod Bonetocardiella
  31. Rod Bosedinia
  32. Rod Brassierea
  33. Rod Buetschlia
  34. Rod Bulbocoleon
  35. Rod Callymenia
  36. Rod Calyptrolithina
  37. Rod Camptylonema
  38. Rod Canistrolithus
  39. Rod Carciosolenia
  40. Rod Catacombus
  41. Rod Caucasuella
  42. Rod Cayeuxia
  43. Rod Centromonas
  44. Rod Ceraticum
  45. Rod Characiopodium
  46. Rod Chledripole
  47. Rod Chlorococcopsis
  48. Rod Chlorococcus
  49. Rod Chondrogloea
  50. Rod Chorokardion
  51. Rod Chrysoderma
  52. Rod Clamydophorella
  53. Rod Clautriava
  54. Rod Coccochlorum
  55. Rod Coccothrix
  56. Rod Coleonema
  57. Rod Colonella
  58. Rod Commation
  59. Rod Composopogon
  60. Rod Conion
  61. Rod Corbellia
  62. Rod Cosmoeca
  63. Rod Craspedostauros
  64. Rod Croatella
  65. Rod Crucicribrum
  66. Rod Crucispina
  67. Rod Crustomastix
  68. Rod Cyclohelladosphaera
  69. Rod Cyclotrichium
  70. Rod Dactylethra
  71. Rod Damassadinium
  72. Rod Dangemannia
  73. Rod Dasygloia
  74. Rod Dendrymenia
  75. Rod Desmochloris
  76. Rod Desmodesmus
  77. Rod Diogenes
  78. Rod Diplonema
  79. Rod Draparnaldiana
  80. Rod Durotrigia
  81. Rod Dysmorphoccocus
  82. Rod Elachistea
  83. Rod Encynonopsis
  84. Rod Encyonopsis
  85. Rod Endogenes
  86. Rod Endosperma
  87. Rod Enoploplastron
  88. Rod Enteronia
  89. Rod Entoderma
  90. Rod Entosiphum
  91. Rod Entosphaeroides
  92. Rod Eolimma
  93. Rod Erythrolobas
  94. Rod Erythropsidinium
  95. Rod Euaclistochara
  96. Rod Eudiplodinium
  97. Rod Eunaviculopsis
  98. Rod Euodiella
  99. Rod Fischerites
  100. Rod Fistularia
  101. Rod Flosculosphaera
  102. Rod Frankophilia
  103. Rod Fromentella
  104. Rod Gaillionella
  105. Rod Gallionella
  106. Rod Garhundacystis
  107. Rod Germinella
  108. Rod Gimphonema
  109. Rod Ginannia
  110. Rod Gladiolithus
  111. Rod Gleodinium
  112. Rod Gloeochlamys
  113. Rod Gnathum
  114. Rod Gondisphaeridium
  115. Rod Gorgonosphaeridium
  116. Rod Gotoius
  117. Rod Gredgaria
  118. Rod Grunovia
  119. Rod Gunflintia
  120. Rod Hadubrandia
  121. Rod Haemmerlenia
  122. Rod Halysiphonia
  123. Rod Haplocladium
  124. Rod Haqius
  125. Rod Helicotheca
  126. Rod Helmyton
  127. Rod Herposiphoniella
  128. Rod Heteromema
  129. Rod Hildenbrandtia
  130. Rod Hipnodinium
  131. Rod Histiona
  132. Rod Hololaminotus
  133. Rod Holopedia
  134. Rod Homeocladia
  135. Rod Hsiungia
  136. Rod Hyalophycus
  137. Rod Hydrocoleus
  138. Rod Inactis
  139. Rod Ingenhouzella
  140. Rod Ishigi
  141. Rod Isophlis
  142. Rod Kakabekia
  143. Rod Karlodinium
  144. Rod Kathablepharis
  145. Rod Kintarosiphonia
  146. Rod Kobayasiella
  147. Rod Koliellopsis
  148. Rod Krybolopteris
  149. Rod Kussiella
  150. Rod Lamprothamnion
  151. Rod Lapideacassis
  152. Rod Lautosphaeria
  153. Rod Leioplanktona
  154. Rod Lejolisea
  155. Rod Lepilaena
  156. Rod Leprotintinnus
  157. Rod Leptochaete
  158. Rod Leptodinium
  159. Rod Leptorima
  160. Rod Liagorothamnion
  161. Rod Linckiella
  162. Rod Lithonema
  163. Rod Lithraphidites
  164. Rod Lohmanniella
  165. Rod Lucianorhabdus
  166. Rod Macapella
  167. Rod Maranhites
  168. Rod Marssoniella
  169. Rod Mastichonema
  170. Rod Matanomadhia
  171. Rod Matteia
  172. Rod Medlinia
  173. Rod Metrosulus
  174. Rod Microrhabdulinus
  175. Rod Millepora
  176. Rod Ministeria
  177. Rod Mitcheldeania
  178. Rod Monoposthium
  179. Rod Murrayella
  180. Rod Musacchiella
  181. Rod Myxohiella
  182. Rod Nanofrustulum
  183. Rod Nanopera
  184. Rod Naviculae
  185. Rod Nemastome
  186. Rod Nematonostoc
  187. Rod Neosolenopora
  188. Rod Nitospinosa
  189. Rod Nitschia
  190. Rod Nitzchia
  191. Rod Obliquipithonella
  192. Rod Obrachevella
  193. Rod Onychodromus
  194. Rod Oogamochlamys
  195. Rod Ophiocythium
  196. Rod Orimanthis
  197. Rod Orthopithonella
  198. Rod Oscillaria
  199. Rod Oscillatoriella
  200. Rod Ostracodinium
  201. Rod Ovoidites
  202. Rod Ozothalia
  203. Rod Pentadinellum
  204. Rod Perediniopsis
  205. Rod Peronyella
  206. Rod Perrinia
  207. Rod Petasaria
  208. Rod Pexisperma
  209. Rod Phacelofimbria
  210. Rod Phalodinium
  211. Rod Phaxantha
  212. Rod Phlyctis
  213. Rod Phoracis
  214. Rod Physactis
  215. Rod Physomonas
  216. Rod Physotris
  217. Rod Phytelis
  218. Rod Phytoconis
  219. Rod Picocystis
  220. Rod Pinnuavis
  221. Rod Pithonella
  222. Rod Planktogloea
  223. Rod Pleurostauron
  224. Rod Polyfibula
  225. Rod Polytaenia
  226. Rod Praesolenopora
  227. Rod Pratjetella
  228. Rod Protherythropsis
  229. Rod Psammoparalia
  230. Rod Pseudagloaea
  231. Rod Pseudoisochrysis
  232. Rod Pseudokephrion
  233. Rod Pseudomicromarsupium
  234. Rod Pseudomuriella
  235. Rod Pseudosiderocelopsis
  236. Rod Pseudostaruosira
  237. Rod Quadricilia
  238. Rod Quadrodiscus
  239. Rod Ramidinium
  240. Rod Raphidogloea
  241. Rod Receptaculites
  242. Rod Reimerothrix
  243. Rod Reticulamoeba
  244. Rod Rhabdothorax
  245. Rod Rhabodomonas
  246. Rod Rhagdodiscus
  247. Rod Rhinozeta
  248. Rod Rhizophydium
  249. Rod Rhopolodia
  250. Rod Rhpalodia
  251. Rod Rhynchobodo
  252. Rod Rhynchophus
  253. Rod Robea
  254. Rod Rotiramulus
  255. Rod Sampaionema
  256. Rod Schizosiphon
  257. Rod Sciurothamnion
  258. Rod Sclernax
  259. Rod Scrinocassis
  260. Rod Scytochloria
  261. Rod Seribuscutum
  262. Rod Sextiputeus
  263. Rod Sinochara
  264. Rod Siphonogramen
  265. Rod Siphonophycus
  266. Rod Siphorus
  267. Rod Siphytus
  268. Rod Songliaochara
  269. Rod Spaenomonas
  270. Rod Spermipole
  271. Rod Spermosira
  272. Rod Sphaenomonas
  273. Rod Spinasphaera
  274. Rod Spirophycus
  275. Rod Spongioplastidium
  276. Rod Symphiocladia
  277. Rod Symphyothrix
  278. Rod Synedrella
  279. Rod Synedropsis
  280. Rod Syracorhabdus
  281. Rod Syringogyra
  282. Rod Tapinothrix
  283. Rod Tehamadinium
  284. Rod Teloedema
  285. Rod Tenua
  286. Rod Tenuocharta
  287. Rod Thalassomyxa
  288. Rod Thassiosira
  289. Rod Thaumasia
  290. Rod Thecadinum
  291. Rod Thrypticosphaera
  292. Rod Tildenia
  293. Rod Tiparraria
  294. Rod Togula
  295. Rod Toshiba
  296. Rod Trematosphaeridium
  297. Rod Tremella
  298. Rod Tricertium
  299. Rod Trilobatum
  300. Rod Triquetrorhabdulus
  301. Rod Turrilithus
  302. Rod Tylotopalla
  303. Rod Uncinisphaera
  304. Rod Urococcus
  305. Rod Urotricha
  306. Rod Vaughaniella
  307. Rod Vavosphaeridium
  308. Rod Verrucularia
  309. Rod Veryhachium
  310. Rod Vestibulongum
  311. Rod Virgatasporites
  312. Rod Vulcanella
  313. Rod Wallidinellum
  314. Rod Watanabea
  315. Rod Wattsia
  316. Rod Wetherbeella
  317. Rod Wolea
  318. Rod Yalisphaeridium
  319. Rod Zonotrichia

Poveznice

Izvori

Predložak:Link FA