Elektroničko ratovanje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: no:Elektronisk krigføring
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 30 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q272826 na Wikidati
Redak 29: Redak 29:


[[Kategorija:Vojna teorija]]
[[Kategorija:Vojna teorija]]

[[ar:حرب إلكترونية]]
[[ca:Guerra electrònica]]
[[cs:Elektronická válka]]
[[da:Elektronisk krigsførelse]]
[[de:Elektronische Kampfführung]]
[[en:Electronic warfare]]
[[es:Guerra electrónica]]
[[fa:جنگ الکترونیک]]
[[fi:Elektroninen sodankäynti]]
[[fr:Guerre électronique]]
[[gl:Guerra electrónica]]
[[he:לוחמה אלקטרונית]]
[[it:Guerra elettronica]]
[[ja:電子戦]]
[[ko:전자전]]
[[ms:Peperangan elektronik]]
[[nl:Elektronische oorlogvoering]]
[[no:Elektronisk krigføring]]
[[pl:Walka elektroniczna]]
[[pt:Guerra eletrónica]]
[[ru:Радиоэлектронная борьба]]
[[sh:Elektronski rat]]
[[si:ඉලෙක්ට්‍රොනික යුද්ධ කටයුතු]]
[[sk:Elektronická vojna]]
[[sl:Elektronsko bojevanje]]
[[sv:Elektronisk krigföring]]
[[tr:Elektronik savaş]]
[[uk:Радіоелектронна боротьба]]
[[vi:Tác chiến điện tử]]
[[zh:電子作戰]]

Inačica od 13. ožujka 2013. u 02:03

Elektroničko ratovanje je svaka akcija koja uključuje uporabu elektromagnetske i usmjerene energije u svrhu nadzora elektromagnetskog spektra ili za napadaj na neprijateljsku stranu. Elektroničko ratovanje se može podjeliti u više dijelova.

Elektronički napad

Elektronički napadi su aktivno ili pasivno korištenje elektromagnetskog spektra kako bi se spriječilo njegovo korištenje od strane neprijatelja. Aktivni elektronički napadi uključuje aktivnosti ometanja, elektromagnetskog spektra, aktivno otkazivanje i korištenje elektromagnetnog pulsa. Pasivni elektronički napadi uključuje aktivnosti kao što su chaffovi, mamci, baloni, radarski reflektori i stealth letjelice. Većina suvremenih tehnika elektronskog napada se smatraju povjerljivim informacijama, odnosno čuvanim vojnim tajnama.

Elektronička zaštita

Elektronička zaštita uključuje sve mjere vezane uz spriječavanje, odnosno umanjivanje efikasnosti neprijateljskih aktivnosti vezanih uz elektroničke napade, što se najčešće odnosi na zaštitu osoblja, objekata, opreme ili ciljeva. Elektronička zaštita se također odnosi i na mjere kojim se prijateljske snage štite od efekata vlastitog elektroničkog napada. Aktivna elektronička zaštita uključuju aktivnosti kao što su tehničke modifikacije radio opreme (kao frequency-hopping spread spectrum ili FHSS). Pasivna elektronička zaštita uključuju takve aktivnosti kao što je obrazovanje operatera (održavanje striktne discipline) te modifikacije taktike i operacija na bojnom polju.

Elektronička podrška

Elektronička podrška je pasivno korištenje elektromagnetskog spektra kako bi se dobili obavještajni podaci o neprijatelju u svrhu pronalaženja, identifikacije, lociranja i presretanja potencijalnih prijetnji i meta.

Ovi obavještajni podaci se mogu koristiti direktno za otvaranje vatre od strane artiljerije i zapovjedi za zračni napad, za mobilizaciju prijateljskih snaga i dovođenje na specifičnu lokaciju i cilj na bojnom polju na temelju prijašnjih akcija.

Operacije elektronskog napada se mogu detektirati od strane neprijatelja s obzirom na aktivne transmisije. Elektronička podrška se, s druge strane, može provoditi a da neprijatelj za to ne zna. Srodnu aktivnost zvanu SIGINT, stalno provode svjetske države kako bi doznale što više podataka o neprijateljskim ali i savezničkim zemljama i njihovoj elektronskoj opremi.

Poveznice

Vanjske poveznice

Electronic Counter Measures (PDF) (Lee Pucker) - engleski

Hrvatski vojnik o ED