Biserujka: razlika između inačica

Koordinate: 45°11′14″N 14°36′35″E / 45.1873°N 14.6098°E / 45.1873; 14.6098 (WD)
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
RedBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.2) (robot Dodaje: es:Cueva de Biserujka
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 5 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q866295 na Wikidati
Redak 69: Redak 69:
[[Kategorija:Špilje u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Špilje u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Krk]]
[[Kategorija:Krk]]

<!-- interwiki -->

[[de:Biserujka]]
[[en:Biserujka]]
[[eo:Biserujka]]
[[es:Cueva de Biserujka]]
[[it:Grotta di Biserujka]]

Inačica od 19. ožujka 2013. u 00:04

Biserujka
Špiljski ukrasi — stalagnat.
Položaj
Koordinate45°11′14″N 14°36′35″E / 45.1873°N 14.6098°E / 45.1873; 14.6098 (WD)
SmještajOtok Krk
Najbliži gradGrad Krk
Države Hrvatska
Fizikalne osobine
Dužina110 m m
Najniža razina53 m n.v. m
Približna starost> 16.000 godina

Biserujka je špilja koja se nalazi na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, na graničnom području općina Omišalj i Dobrinj, ponad uvale Slivanjska, nedaleko sela Rudina.

Naziv

Špilja Biserujka, kao i mnoge špilje, ima i druga imena, pa ju nazivaju i Vitezićevom špiljom ili Slivanjskom jamom. Prema legendi, špilja je dobila ime prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima. No blago je kasnije premješteno, a točnu lokaciju „zna samo Ive Gospodin“, čija je kuća na ulazu u selo Rudine.

Opis

Bogatstvo stalaktita, stalagmita i stalagnata u Biserujki.

Premda kratka i plitka, špilja redovito oduševljava svoje sve mnogobrojnije posjetitelje, često već i prije nego uđu u nju, jer se nalazi na svega nekoliko desetaka metara nad morem i u njegovoj blizini. Dugačka je samo 110 metara, ali je vrlo bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima. Ni njezina dubina od ulaza do dna nije velika, svega 12 metara. Najniži dio špilje je 53 metra nad morem. Zbog vrlo tankog „krova“ ( 2 – 5 metara ), za kišnih razdoblja, oborinska voda se procjeđuje. Njezinim djelovanjem kalcijevi spojevi se talože slojem od 1 milimetra u 10 – 30 godina. Temperatura u njoj varira od oko 15° C ljeti, do oko 13° C zimi.

Špiljski ukrasi variraju od smećkastih i sivih pa sve do crvenkastih tonova, a koji nastaju „igrom“ minerala, naročito željeznih i manganskih oksida po vapnencu. Na nekim mjestima, osim prirodno nastalih boja, ima i onih nastalih ljudskim djelovanjem — ostaci čađe koju su ostavile baklje njezinih davnih posjetitelja.

Tu živi endemski račić (lat.) Alpioniscus christiani, koji je vrlo malen i teško uočljiv. Osim njega, u špilji žive i puževi, stonoge te šišmiši. Pronađeni su i ostaci špiljskog medvjeda stari oko 16.000 godina.

Uređivanje špilje

Posjetioci u špilji.
Strop špilje.

Iako je lokalnim mještanima bila nedvojbeno poznata već od davnine, prvi zapis o njezinom postojanju potječe iz 1834. godine, prilikom uhićenja jednog krijumčara iz Senja.

Posjećivana je već 150 godina, a mnogi od posjetitelja napravili su manje ili više nadoknadive štete. Teško su nadoknadivi okrhnuti ili polomljeni stalaktiti i stalagmiti. Brojni grafiti su izbrisani, ali su ipak ostavljeni oni stariji kao i najstariji iz 1859. godine.

Prvi put je špilja uređena za posjetitelje 1950. godine kojom prilikom je izmjenjen i njezin ulaz koji je do tada bio u obliku jame. Međutim, i nakon tog uređenja, špilja je opet neko vrijeme zapuštena, sve do 1997. godine kada su uređene staze, ograde i osvijetljenje bez kojeg bi bilo nemoguće vidjet svu njezinu ljepotu. Od posljednjeg uređenja i otvaranja 1997. godine, špilja je postala još jedan detalj u nizu zanimljivosti, kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Krka. Osim s otoka Krka, posjećuju ju i mnogih gosti s čitave Crikveničke rivijere koji do nje dolaze organiziranim turističkim prijevozom morem do uvale Slivanjske. Zahvaljujući svemu tome špilja Biserujka je u posljednjih 10‑etak godina postala jedna od najposjećenijih špilja u Hrvatskoj.

Tijekom većeg dijela godine špilja je otvorena za razgledavanje uz plaćanje niske cijene, a tijekom zimskih mjeseci posjet je moguć uz prethodni dogovor s lokalnom turističkom agencijom.

Zanimljivosti

2009. godine u špilji je pronađena potpuno nova vrsta lažištipavca.[1]

Nadležnost

Špiljom upravlja javna ustanova Primorsko-goranske županije, "Priroda".[2]

Literatura

  • Lešić, Denis: Otok Krk - vodič u riječi i slici, 2003.

Izvori

  1. Novi list, dnevne novine, 22. svibnja 2010. g., oglas javne ustanove "Priroda" i Primorsko-goranske županije povodom dana biološke raznolikosti, str. 11
  2. Dnevne novine "Novi list" o javnoj ustanovi "Priroda"

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Biserujka