Bajnski dvori: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m an image has been changed
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 3 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q686180 na Wikidati
Redak 22: Redak 22:
[[Kategorija:Dvorci u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Dvorci u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Varaždinska županija]]
[[Kategorija:Varaždinska županija]]

<!-- interwiki -->

[[de:Schloss Bajnski dvori]]
[[en:Bajnski Dvori Castle]]
[[fr:Bajnski Dvori]]

Inačica od 20. ožujka 2013. u 00:57

Grb obitelji Bot od Bajne - utemeljitelja Bajnskih dvora

Bajnski dvori je nekadašnji dvorac se u sklopu naselja Gornje Ladanje u općini Vinica, Varaždinska županija, oko 15 kilometara zapadno od Varaždina.

Taj je dvorac nastao početkom 17. stoljeća kada su na tom mjestu vlastelinstvo osnovali plemići Bot od Bajne, obitelj ugarskog podrijetla, koja je jedno stoljeće ranije dala dva hrvatska bana, Ivana (1493..) i Andriju (1505.-1507.). Kasnije su cijelo imanje posjedovali članovi obitelji Baćan (mađarski: Batthyány), Erded (mađarski: Erdődy) i Feštetić. Uz dvorac se nalazio i perivoj s pejzažnim obilježjima, te jezero i dvorska kapela, koji danas čine vrijedan kompleks spomenika graditeljstva i parkovne arhitekture.

Dvorac je u 19. stoljeću dograđen i obnovljen u duhu historicizma, ali je u nemirnim vremenima krajem Prvog svjetskog rata godine 1918. većim dijelom srušen i zapaljen, kojom prigodom su u njemu uništene brojne umjetnine, dragocjenosti, knjige i inventar. Do danas je sačuvano samo istočno krilo dvorca, gdje su nakon drugog svjetskog rata pa sve donedavno bili bolnički odjeli varaždinskog Medicinskog centra.

2010. godine u postupku denacionalizacije, kompletno imanje je vraćeno potomcima obitelji Bonjeković koji su kupili imanje nakon Prvog svjetskog rata.

Galerija

Vanjske poveznice