Qu'aiti Država Hadhramauta: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
svg flag
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 7 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q202775 na Wikidati
Redak 80: Redak 80:
[[Kategorija:Bivše države]]
[[Kategorija:Bivše države]]
[[Kategorija:Povijest Jemena]]
[[Kategorija:Povijest Jemena]]
<!-- interwiki -->

[[ar:السلطنة القعيطية]]
[[ca:Quaiti]]
[[de:Quʿaiti-Dynastie]]
[[en:Qu'aiti]]
[[fr:Qu'aiti]]
[[ru:Куайти]]
[[sh:Kuvaiti Država Hadramauta]]

Inačica od 21. ožujka 2013. u 00:02

Qu'aiti Država Hadhramauta

الدولة القعيطية الحضرمية

Sultanat
1902. – 1967.

Zastava

Zastava

Lokacija
Lokacija
Glavni grad Al-Mukalla
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura Sultanat
Povijest
 - uspostavljena 1902.
 - ukinuta 17. rujna 1967.

Qu'aiti Država Hadhramauta (arapski: الدولة القعيطية الحضرمية) je bio službeni naziv za sultanat (vazalna feudalna država) Britanskog Carstva koja je egzistirala od 1902. do 1967. godine na jugu Arapskog poluotoka. Ovu državu zvali su i Qu'aiti Sultanat Shihr i Mukalla (arapski: سلطنة الشحر والمكلاا ), glavni grad ovog sultanata bila je Al-Mukalla, sultanat je upravno bio podijeljen na 6 dijelova; Al Mukalla, Ash Shihr, Shibam, Du'an, Zapadnu provinciju i Hajr.

Povijest

Ovaj plemenski sultanat osnovala je hadramijska obitelj Qu'aiti (hrv=Ćati). Utemeljitelj Sultanata bio je Omer bin Awadh al Qu'aiti, koji se do sultanske moći uspeo preko svoje vojničke karijere. On je naime krajem 19. stoljeća bio najamni vojnik u službi Nizama Hyderabada tadašnje britanske indijske kolonije, uspeo se do nižeg časničkog položaja postao je jemadar i u Indiji stekao imetak. U to vrijeme bilo je nešto kao moda u tadašnjem Jemenu otići za najamnika u britansku kolonijalnu vojsku u Indiju. Britanci su cijenili jemenske mladiće zbog njihove srčanosti, vještine jahanja konja, baratanja sabljom i velike izdržljivosti ali i zbog jeftinoće, jer siromašnim pustinjskim mladićima i malo je bilo puno.

Po povratku u svoj Hadhramaut prvo je osvojio vlast u gradu Shibamu otevši ga od suparničkog plemena Katiri 1858. Potom je osvojio vlast u Ash Shihru 1866. i Al Mukalli 1881., zatim je u većem dijelu Hadhramauta uspio istisnuti suparničko pleme Katiri sve do obala Adenskog zaljeva. Kao moćni plemenski vođa Omer bin Awadh al Qu'aiti sklopio je neslužbeni ugovor o zaštiti s Britancima 1888. nakon toga osnovao je svoj feudalni Sultanat 1902. koji je postao dio veće kolonijalne tvorevine Protektorata Aden.

Velika Britanija je uvidjela da više nemože upravljati kolonijama na stari uhodani način te je 1960-ih napravila planove za postupno i kontrolirano osamostaljenje zemalja Južne Arabije koje je ona kontrolirala. Međutim tadašnji sultan Qu'aitija Awadh II. bin Saleh al Qu'aiti odbio se pridružiti novoj britansko političkoj tvorevini protektoratu - Federaciji Arapskih Emirata Juga, ali je i nadalje ostao pod britanskom zaštitom kao član Južnoarapskog Protektorata. Nakon godina nemira i borbi, britanska vojska povukla se iz Adena, a vlast u zemlji preuzeo je Narodni oslobodilački front (NLF), tako da je 17. rujna 1967., posljednji sultan Ghalib II. bin Awadh al Qu'aiti otišao u inozemstvo, a u studenom te iste godine Sultanat je službeno ukinut.

Bivši Sultanat Qu'aiti danas je sastavni dio jemenske muhafaze Hadramaut.

Sultani države Qu'aiti

  1. Sultan Awadh I. bin Omar Al Qu'aiti – vladao 1902.-1909.
  2. Sultan Ghalib I. bin Awadh Al Qu'aiti – vladao 1909.–1922.
  3. Sultan Omer bin Awadh Al Qu'aiti – vladao 1922.–1936.
  4. Sultan Awadh II. bin Saleh al Qu'aiti – vladao 1956.-1966.
  5. Sultan Ghalib II. bin Awadh al Qu'aiti – vladao 1966.-17. rujna 1967.


Poštanske marke Sultanata Qu'aiti

Marke je službeno izdavao Protektorat Aden, ove dolje imaju za motiv sultana Saleha iz Sultanata Qu'aiti:

Pogledajte i ovo

Bibliografija

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (engl.)

Izvori

Vanjske poveznice