Chanel No. 5: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot: mijenja fr:Nº 5 (parfum) sa fr:N° 5 (parfum)
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 21 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q820507 na Wikidati
Redak 20: Redak 20:
[[Kategorija:Kozmetika]]
[[Kategorija:Kozmetika]]


<!-- interwiki -->



[[ar:شانيل رقم 5]]
[[az:Chanel No.5]]
[[cs:Chanel No. 5]]
[[de:Chanel Nº 5]]
[[en:Chanel No. 5]]
[[es:Chanel Nº5]]
[[fa:شانل شماره ۵]]
[[fi:Chanel No. 5]]
[[fr:N° 5 (parfum)]]
[[fr:N° 5 (parfum)]]
[[he:שאנל מספר 5]]
[[id:Chanel No. 5]]
[[it:Chanel Nº 5]]
[[nl:Chanel No. 5]]
[[no:Chanel No. 5]]
[[pl:Chanel No. 5]]
[[pnb:شینل نمبر 5]]
[[pt:Chanel Nº 5]]
[[ro:Chanel No. 5]]
[[ru:Chanel No. 5]]
[[sv:Chanel N° 5]]
[[uk:Chanel № 5]]
[[zh:香奈尔五号]]

Inačica od 23. ožujka 2013. u 12:21

Nicole Kidman reklamira No. 5 Eau Première, snimljeno 2008. godine
Flakon »Chanel Nº 5«
Eau de Parfum (1924.)

Chanel Nº 5 je prvi parfem kojeg je francuska modna kreatorica i dizajnerica Coco Chanel lansirala na tržište. Još danas je Chanel N° 5 simbol statusa i na svjetskoj top ljestvici jedan je od najprodavanijih parfema na svijetu.

Sama Coco Chanel je zamolila dizajnera parfema Ernesta Beaux da napravi "parfem koji miriše kao žena". Chanel No 5 je veoma složeni miris, u kojem se ne da izdvojiti ni jedan sastojak, i to je bio još jedan zahtijev velike Chanel, da parfem zvuči "ne kao ruža ili đurđevak, već kao kompozicija". Parfem su proslavile mnoge zvijezde, jednom od najvećih je bila Marilyn Monroe. Chanel #5 se do sada često povezuje s njenim imenom, jer je prilikom jednog intervjua u Japanu Monroe rekla da oblači u krevet samo nekoliko kapljica Chanel No 5. I toga je bilo dovoljno da se milijuni žena odluče za izbor parfema.

Marketing

Trenutačno miris predstavlja glumica Nicole Kidman. Tvrtka Chanel pokrenula je 2012. godine marketinšku kampanju[1] u kojoj po prvi put ovaj parfem reklamira muškarac - glumac Brad Pitt. Unatoč glumčevom zvjezdanom statusu, mišljenja o ovom potezu kako glumca tako i proizvođača parfema su podijeljena[2], pa se i sam Brad Pitt oglasio da nije vidio parodije reklame a da visoko cijeni ovu modnu marku.[3]

Izvori

  1. www.chanelno5campaign.com, pristupljeno 21. prosinca 2012
  2. www.huffingtonpost.com, Brad Pitt's Chanel No. 5 Commercial Is Cracking Us Up, Jessica Misener, objavljeno 15. listopada 2012., pristupljeno 21. prosinca 2012.
  3. www.huffingtonpost.com, Brad Pitt Defends Those Horrible Chanel No. 5 Ads, I kind of liked it... I respect what they do. They do some really quality things., Jessica Misener, objavljeno 27. studenoga 2012., pristupljeno 21. prosinca 2012.

Vanjske poveznice