Neboder: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 37.244.213.114, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Addbot
Redak 29: Redak 29:


*[[Zagrebački neboderi]]
*[[Zagrebački neboderi]]

*[[Riječki neboderi]]

*[[Splitski neboderi]]

*[[Karlovački neboderi]]

*[[Varaždinski neboderi]]

*[[Šibenski neboderi]]

*[[Pulski neboderi]]


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 1. travnja 2013. u 21:47

Klasifikacija nebodera ima puno, no najpriznatija kaže da je neboder svaka građevina koja ima 10 ili više naseljivih katova, i to katova po europskom sustavu brojanja (koji odvaja prizemlje kao posebnu jedinicu).

Starija klasifikacija u pojam "neboder" je uvrštavala i niže građevine, otprilike iznad 5 katova visine, pa je tako, iz sentimentalnih razloga, prvim zagrebačkim neboderom nazvana Loewyeva visoka kuća, građevina od 9 katova.

Povijest

Prve "visoke kuće" u sebi nisu imale čelika, pa su svoju visinu morale kompenzirati debljinom zidova nižih katova, tako da je svaka visoka kuća, što je bila viša, bila i neisplativija zbog manjeg korisnog prostora na nižim katovima. Uporabom čelika i betona, visoke kuće odjednom prestaju biti strukture kojima zidovi drže masu. Težina zgrade se prebacuje na nosive stupove razmještene po katu, a zid postaje element koji štiti od atmosferilija. Prvi pravi neboder, i to čelične konstrukcije, izgrađen je u razdoblju 1884.-1885. u Chicagu i zvao se Home Insurance Building. Takve zgrade nisu mogle biti više od 80-ak katova, jer su opet postajale neisplative. Naime, povišenjem katova, potreban je sve veći broj dizala, a svako dizalo zauzima sve veći broj kvadratnih metara, tako da bi niži katovi opet bili skučeni. Nova revolucija događa se 60-ih godina 20. stoljeća, kada je započet revolucionarni novi način gradnje koji se sastojao u prebacivanju glavnih nosivih elemenata u sredinu zgrade, skupa sa stubištima i dizalima, pri čemu nastaje "komunikacijska jezgra", a ostali stupovi miču se na rub i glavna im je uloga smanjivanje svaijanja zgrade pri vjetru, gradskim i potresnim vibracijama. Prvi značajniji neboderi izgrađeni tom metodom su dva nebodera Svjetskog Trgovinskog Centra u New Yorku. Danas se gotovo svi neboderi rade na taj način. Neboderi se po načinu korištenja i načinu gradnje dijele na poslovne i stambene.

Svijet

Grad s najviše nebodera je Hong Kong. Najviši neboder na svijetu je Burj Khalifa u Dubaiu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Hrvatska

Riječki Veliki neboder iz 1942. g.

Grad s najviše nebodera u Hrvatskoj je Zagreb. Zagreb drži rekord na najviši poslovni neboder, a titulu najvišeg stambenog nebodera drži Rijeka. Među ostalim gradovima s većim brojem nebodera ističu se Split, Karlovac, Varaždin, Šibenik, Pula, Osijek i Zadar

Poveznice

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Neboder


Predložak:Link FA