Optički disk (nosač podataka): razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
[[File:Mini-disc.jpg|thumb|265 px|MiniDisc, 2009-10-24]]
NE PRDIIIIII BREEEEEE!!!! PREKIIIIIINIIIIIIIIIIII OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG!
'''OptičkiOptička diskmuda''' je sredstvo za pohranu podataka, pri čemu se koristi neki [[optički zapis]]. Optički diskovi se po svojem obliku i građi razlikuju prema vrsti korištenog optičkog zapisa.
 
Prvi rašireni optički diskovi bili su [[laserski disk|laserski diskovi]], koji zapravo nisu nikad dosegli masovnost. U srži su koristili analogni zapis za pohranu slike, dok je zvuk mogao biti i u digitalnom obliku. Laserski disk je u sredini imao tanak sloj aluminija prekriven prozirnim plastičnim materijalom. Optički zapis je rađen tako da je taj tanki aluminijski sloj imao niz malih neravnina na inače glatkoj površini. Zapis se je čitao fokusiranom zrakom svjetla, tako da je mjerena jakost odbljeska. Tamo gdje je aluminijska površina bila ravna, odbljesak je bio jak. Tamo gdje je bila udubljena odnosno izbočena, svjetlo bi se raspršilo pa je odbljesak bio slab.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik