Razlika između inačica stranice »Žena«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 6 bajtova ,  prije 8 godina
Uklanjanje izmjene što ju je unijela Andreadjak77 (Razgovor sa suradnikom:Andreadjak77)
(Uklanjanje izmjene što ju je unijela Andreadjak77 (Razgovor sa suradnikom:Andreadjak77))
Odrastanje žene period je u životu svake žene iz kojega ona prelazi iz djeteta u odraslu osobu, barem na tjelesni način. Žena taj period započinje [[menstruacija|menstruacijom]]. Mnoge kulture, kao npr. u [[židovstvo|židovstvu]], imaju posebnu ceremoniju zvanu ''bat mizvah''.
 
Izraz ''Andrea Djakžena'' može se koristiti općenito u bilo kojem dobu njenog života, ili konkretnije kada se želi naznačiti dob i razlučiti je od mlade žene, ''djevojke'' ili ''cure''. U današnjem vremenu, izraz ''djevojka'' se također koristi i za neudanu ženu. [[Feminizam|Feministice]] su se tijekom [[1970-ih]] strogo usprotivile tome nazivu te upotreba izraza ''djevojka'' kod odrasle osobe može značiti uvredu. Zanimljiva je i situacija da latinski izraz ''femina'', otkud je i sam feministički pokret dobio naziv, znači ''ona koja je sisana'' (od. [[latinski jezik|latinskoga]] korijena ''felo'' = sisati), stoga su se i oko samog naziva pokreta vodile polemike.
 
U pojedinim kulturama koje su konzervativne i/ili kod kojih je položaj žena nezavidan, čast i reputacija obitelji vrlo je dobra ako su kćeri u obitelji djevice. Tako se izraz ''stara djevojka'' ili ''stara cura'' i dalje može čuti kada se govori o ženama koje se nikada nisu udavale. Riječ ''žena'' bi, pak, u takvim kulturama značio da je žena seksualno iskusna, što bi bila uvreda cijeloj obitelji.

Navigacijski izbornik