Fahrenheitova termometarska ljestvica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Fahrenheitova termometarska skala''' je ljestvica za mjerenje temperature, koju je [[1724]]. osmislio [[Njemačka|njemački]] [[Fizika|fizičar]] [[Gabriel Fahrenheit]]. Stupnjevi izmjereni na Fahrenheitovoj termometarskoj skali obilježeni su znakom °F. Fahrenheitovu ljestvicu su uporabljali isključivo [[Englezi]] cijelog svijeta, sve do 70-ih godina 20. stoljeća, a sada su mnoge engleske zemlje prihvatile (osim [[SAD]]-a i [[Jamajka|Jamajke]]) korištenje Celzijeve termometarske skale. Normalna temperatura [[čovjek]]ova tijela je 98,6 °F, ali prije se smatrala normalna temperatura čovjeka 96 °F. Ovu termometarsku skalu usavršio je Gabriel Fahrenheit, napunivši je [[živa|živom]], koja je postala zamjena za [[alkohol]]. Led se topi na 32 °F, a voda vrije na 212 °F.
'''Fahrenheitova termometarska ljestvica''' je ljestvica za mjerenje temperature, koju je [[1724]]. osmislio [[Njemačka|njemački]] [[Fizika|fizičar]] [[Gabriel Fahrenheit]]. Stupnjevi izmjereni na Fahrenheitovoj termometarskoj skali obilježeni su znakom °F. Fahrenheitovu ljestvicu su uporabljali isključivo [[Englezi]] cijelog svijeta, sve do 70-ih godina 20. stoljeća, a sada su mnoge engleske zemlje prihvatile (osim [[SAD]]-a i [[Jamajka|Jamajke]]) korištenje Celzijeve termometarske ljestvice. Normalna temperatura [[čovjek]]ova tijela je 98,6 °F, ali prije se smatrala normalna temperatura čovjeka 96 °F. Ovu termometarsku skalu usavršio je Gabriel Fahrenheit, napunivši je [[živa|živom]], koja je postala zamjena za [[alkohol]]. Led se topi na 32 °F, a voda vrije na 212 °F.


Iz Fahrenheitove termometarske skale lako se stupnjevi Fahrenheita preračunavaju u Celzijeve stupnjeve:
Iz Fahrenheitove termometarske ljestvice lako se stupnjevi Fahrenheita preračunavaju u Celzijeve stupnjeve:


''T(°C) = (T(°F) - 32 °F)/1,8''
''T(°C) = (T(°F) - 32 °F)/1,8''

Inačica od 29. svibnja 2013. u 06:32

Fahrenheitova termometarska ljestvica je ljestvica za mjerenje temperature, koju je 1724. osmislio njemački fizičar Gabriel Fahrenheit. Stupnjevi izmjereni na Fahrenheitovoj termometarskoj skali obilježeni su znakom °F. Fahrenheitovu ljestvicu su uporabljali isključivo Englezi cijelog svijeta, sve do 70-ih godina 20. stoljeća, a sada su mnoge engleske zemlje prihvatile (osim SAD-a i Jamajke) korištenje Celzijeve termometarske ljestvice. Normalna temperatura čovjekova tijela je 98,6 °F, ali prije se smatrala normalna temperatura čovjeka 96 °F. Ovu termometarsku skalu usavršio je Gabriel Fahrenheit, napunivši je živom, koja je postala zamjena za alkohol. Led se topi na 32 °F, a voda vrije na 212 °F.

Iz Fahrenheitove termometarske ljestvice lako se stupnjevi Fahrenheita preračunavaju u Celzijeve stupnjeve:

T(°C) = (T(°F) - 32 °F)/1,8

Obratna formula je

T(°F) = 1,8 T(°C) + 32

Tablica konverzije između jedinica za temperaturu