Ustanak u varšavskom getu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 31 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q160161 na Wikidati
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Stroop Report - Warsaw Ghetto Uprising 06b.jpg|230px|desno|thumb|Zarobljeni Židovi u varšavskom getu.]]
[[Datoteka:Stroop Report - Warsaw Ghetto Uprising 06b.jpg|230px|desno|thumb|Zarobljeni Židovi u varšavskom getu.]]
'''Ustanak u varšavskom getu''' bio je oružani otpor [[Židov]]a protiv [[nacist]]a. Dogodio se između [[19. travnja]] i [[16. svibnja]] [[1943]]. u [[Varšavski geto|varšavskom getu]]. Borbe su počele u vrijeme posljednjih [[deportacija]] Židova iz [[Varšava|Varšave]]. Židovi su imali puno slabije naoružanje od nacista, koju su imali [[zrakoplovstvo]], [[topništvo]], [[oklopno vozilo|oklopna vozila]] i sl. Nakon mjesec dana brutalnih borbi ustanak je ugušen u krvi, a varšavski geto spaljen i sravljen sa zemljom. Brojčano i vojno superiorniji nacisti ubili su oko 7000 stanovnika geta i boraca. Preostalih oko 42 000 preživjelih Židova, deportirani su u [[koncentracijski logor|koncentracijske logore]].
'''Ustanak u varšavskom getu''' bio je oružani otpor [[Židov]]a protiv [[nacist]]a. Dogodio se između [[19. travnja]] i [[16. svibnja]] [[1943]]. u [[Varšavski geto|varšavskom getu]]. Borbe su počele u vrijeme posljednjih [[deportacija]] Židova iz [[Varšava|Varšave]]. Židovi su imali puno slabije naoružanje od nacista, koju su imali [[zrakoplovstvo]], [[topništvo]], [[oklopno vozilo|oklopna vozila]] i sl. Nakon mjesec dana brutalnih borbi ustanak je ugušen u krvi, a varšavski geto spaljen i sravljen sa zemljom. Brojčano i vojno superiorniji nacisti ubili su oko 7000 stanovnika geta i boraca. Preostalih oko 42 000 preživjelih Židova, deportirano je u [[koncentracijski logor|koncentracijske logore]].


== Prethodni događaji ==
== Prethodni događaji ==

Inačica od 30. svibnja 2013. u 11:05

Zarobljeni Židovi u varšavskom getu.

Ustanak u varšavskom getu bio je oružani otpor Židova protiv nacista. Dogodio se između 19. travnja i 16. svibnja 1943. u varšavskom getu. Borbe su počele u vrijeme posljednjih deportacija Židova iz Varšave. Židovi su imali puno slabije naoružanje od nacista, koju su imali zrakoplovstvo, topništvo, oklopna vozila i sl. Nakon mjesec dana brutalnih borbi ustanak je ugušen u krvi, a varšavski geto spaljen i sravljen sa zemljom. Brojčano i vojno superiorniji nacisti ubili su oko 7000 stanovnika geta i boraca. Preostalih oko 42 000 preživjelih Židova, deportirano je u koncentracijske logore.

Prethodni događaji

Dana 16. listopada 1940. osnovan je varšavski geto odlukom njemačkoga guvernera generala Hansa Franka.[1] U ljeto 1942. Nijemci su počeli deportacije Židova u logorima istrebljenja, uglavnom u Treblinki. Tijekom mjesec dana deportirano je gotovo 300 000 Židova. Tada je ostalo oko 50 000 Židova u getu, a Nijemci smanjuju prostor geta za oko četvrtinu svoje bivše površine. Godine 1943. nacisti su željeli potpuno isprazniti varšavski geto i zatvoriti ga. Židovi u varšavskom getu bili su svjesni, da nacisti ubijaju deportirane Židove, jer su imali dojave o tome.

Počevši od ljeta 1942., Židovi su se organizirali i smišljali kako podići ustanak. Prvi sukob dogodio se 18. siječnja 1943. Krvavo je ugušen nakon nekoliko dana i velikih gubitaka.

Ustanak

SS vojnici tijekom ustanka u varšavskom getu.

Dana 19. travnja 1943., nacističke SS-jedinice pokrenule su likvidaciju geta. Stanovnici geta digli su se na ustanak s prokrijumčarenim oružjem i onim iz vlastite izrade. SS jedinice napale su s topništvom.

Marek Edelman[2] koji je bio jedan od vođa ustanka, izjavio je sljedeće činjenice o odnosu snaga: "Pobunjenika je bilo 220, a nacista 2 090. Nijemci su imali zrakoplovstvo, topništvo, oklopna vozila, minobacače, 82 strojnice, 135 puške i 1358 karabina. Svaki ustanik imao je revolver, pet zapaljivih i pet ručnih bombi. Svaki dio geta imao je 3 karabina, a cijeli geto 2 mine i samo jedan automatski pištolj.

Naciste je na početku vodio Ferdinand von Sammern-Frankenegg, ali je zamijenjen nakon frontalnoga napada, u kojem je nekoliko SS vojnika ubijeno. Vodstvo je zatim preuzeo Jürgen Stroop, koji je usporio akciju s ciljem minimalnih gubitaka. Ustanak je trajao oko mjesec dana.

Procjenjuje se, da je poginulo 16 SS vojnika i najmanje 7000 Židova. Oko 42000 Židova deportirano je u koncentracijske logore Poniatowa, Trawniki i Majdanek. Oko 7000 Židova poslano je u koncentracijski logor Treblinka.

Izvori

Vanjske poveznice

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ustanak u varšavskom getu
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ustanak u varšavskom getu