Razlika između inačica stranice »Mohamed Mursi«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 3 bajta ,  prije 7 godina
m
bez sažetka
m
m
'''Mohamed Morsi Isa El-Ayyat''' (Šarkija, [[Egipat]], [[20. kolovoza]] [[1951]].) je [[Egipat|egipatski]] političar i bivši predsjednik Egipta u službi od lipnja 2012. do srpnja 2013., kada je oboren u državnom udaru Egipatske vojske.
 
Obrazovao se u [[SAD]]-u, a od 2000. do 2005. je bio član Narodne skupštine Egipta i vodeća osoba [[Muslimansko bratstvo|Muslimanskog bratstvo]]. Kada je Muslimansko bratstvo nakon [[Egipatska revolucija 2011.|revolucije 2011.]] osnovalo Stranku slobode i pravde (SSP) postao je njennjezin predsjednik. Kao njen kandidat sudjelovao je na predsjedničkim izborima održanim u svibnju i lipnju 2012. Na njima je pobijedio Ahmeda Shafika, posljednjeg premijera pod režimom u revoluciji svrgnutog [[Hosni Mubarak|Hosnija Mubaraka]]. Morsi je, u skladu sa obećanjem prije početka kampanje, nakon pobjede podnio ostavku na mjesto čelnika FJP.<ref>{{cite web |url=http://www.nytimes.com/2012/06/25/world/middleeast/mohamed-morsi-of-muslim-brotherhood-declared-as-egypts-president.html?pagewanted=all|title=Named Egypt's Winner, Islamist Makes History|author=David D. Kirkpatrick|date=June 24, 2012 |work=The New York Times |archivedate=August 12, 2012|archiveurl=http://www.webcitation.org/69sKYLZ5k |accessdate=12. VIII 2012}}</ref> Morsi je prva civilna osoba koja obnaša dužnost egipatskog predsjednika, i prvi koji je na to mjesto došao na općim slobodnim izborima s više kandidata. Obroren je u državnom udaru u srpnju 2013. nakon prosvjeda širom Egipta.
 
== Politička karijera ==
Morsi je bio poslanik u donjem domu od 2000. do 2005. kao neovisan poslanik, pošto je Muslimanskom bratstvu bilo zabranjeno sudjelovati u radu parlamenta pod predsjednikom [[Hosni Mubarak]]. Bio je član glavnogGlavnog savjetavijeća Muslimanskog bratstva do osnivanja Stranke slobode i pravednostipravde 2012. kada je izabran za njenognjezinog predsjednika.
 
Pošto je Kairat Elel-Šater diskvalificiran iz utrke za egipatskog predsjednika, Morsi, koji je bio nominiran kao zamjenik, postaje novi kandidat Muslimanskog bratstva.<ref>http://english.al-akhbar.com/content/presidential-frenzy-after-egypt-bars-10-candidates Egypt Brotherhood candidate: army wants to retain power</ref>
 
== Predsjednički mandat ==
=== Unutarnja politika ===
Prema nekima Morsijev predsjednički mandat na domaćoj političkoj sceni biti će poprilično nejasan, zato što u egipatskoj birokraciji još je uvijek puno osoba koje su lojalne Mubaraku i da one mogu ''de facto'' spriječiti sve promjene koje Morsi želi provesti. U TV-[[intervju]]u sa Josrijem Foudom, Morsi je objasnio da je njegov stav jedno prijelazno razdoblje s jednim miješanim predsjedničko-parlamentarnim sustavom, koji će kasnije utrti put za jedan sustav u kojem će sudstvo preuzeti odgovornost.
''de facto'' spriječiti sve promjene koje Morsi želi provesti. U TV-[[intervju]]u sa Josrijem Foudom, Morsi je objasnio da je njegov stav jedan prijelazni period s jednim miješanim predsjedničko-parlamentarnim sustavom, koji će kasnije utrti put za jedan sustav u kojem će sudstvo preuzeti odgovornost.
<ref>http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/06/07/brother_number_one?page=full Brother Number One </ref>
Morsi će pokušati utjecati na novi egipatski [[ustav]], koji bi se temeljio na ljudskim pravima ali koji bi imao temelj u islamskom zakonu.
Morsi je izjavio u svom pobjedničkom govoru da će nastaviti slijediti sve egipatske međunarodne dogovore kao i onaj s [[Izrael]]om.<ref>Ben Gedalyahu, Tzvi. [http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/243228#.T-jySLUe6gs "Mursi Vows to Preserve International Agreements"] ''Israel National News'', 25 juni 2012.</ref>
 
U jednom govoru svojim sljedbenicima 30. lipnja 2012., Morsi izjavljuje oduševljenim slušateljima da će raditi na oslobađanju Omara Abdel-Rahmana, mozgom operacije koja je stajala iza bombaških napada na [[World Trade Center]] u New York City 1993. koji je osuđen na zatvorsku kaznu.<ref>[http://www.haaretz.com/news/middle-east/egypt-s-morsi-at-tahrir-square-power-of-the-people-is-above-all-1.447794 "Egypt's Morsi at Tahrir Square: Power of the people is above all"] ''Haaretz'', 30 juni 2012.</ref>
 
== Privatni život ==
Morsi je u braku s Najlom MahmoudMahmud. Ona je izjavila da ne želi da je se naziva "prvom damom", već "prvom sluškinjom egipatske javnosti".<ref>http://www.theglobeandmail.com/news/world/morsis-wife-prefers-first-servant-to-first-lady/article4378202/ Morsi’s wife prefers ‘first servant’ to first lady</ref> Dvoje od Morsijevih petero djece su rođeni u [[Kalifornija|Kaliforniji]] i [[SAD|američki]] su [[državljanstvo|državljani]].<ref>http://www.reuters.com/article/2012/06/24/us-egypt-election-morsy-idUSBRE85N0DJ20120624 Egypt's Morsy goes from prisoner to president</ref>
 
==Izvori==
9.276

uređivanja

Navigacijski izbornik