Delirium tremens: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
poveznica
Redak 4: Redak 4:
}}
}}


'''Delirium tremens''' je akutna epizoda deliriuma; DT je psihosindrom organske naravi i najčešća je psihoza u [[alkoholizam|alkoholičara]]. Delirium tremens nastaje nekoliko dana nakon obično nagle apstinencije od [[alkohol]]a, međutim može se javiti i nakon kirurških zahvata, infekcija, tjelesnih i psihičkih [[trauma]]. Za vrijeme DT-a mogu se javiti halucinacije, dezorijentiranost u vremenu i prostoru, [[strah]]ovi i opća smetenost odnosno kvantitativni poremećaj svijesti, i nemir. [[Halucinacije]] su najčešće vidnog karatkera, malene životinjice ili insekti koji plaze po koži i slično. Bolesnik pati i od opće slabosti uz [[tremor]], javlja se obilno znojenje što može dovesti do [[dehidracija|dehidracije]] i poremećaja [[elektroliti|elektrolitne]] ravnoteže u organizmu. Govor i tok misli su inkoherentni. Nakon par dana delirija, bolesnik pada u duboki [[san]] iz kojeg se budi s neznatnim tegobama često [[amnezija|amnestičan]] za većinu događaja.
'''Delirium tremens''' je akutna epizoda deliriuma; DT je psihosindrom organske naravi i najčešća je psihoza u [[alkoholizam|alkoholičara]]. Delirium tremens nastaje nekoliko dana nakon obično nagle apstinencije od [[alkohol]]a, međutim može se javiti i nakon kirurških zahvata, infekcija, tjelesnih i psihičkih [[trauma]]. Za vrijeme DT-a mogu se javiti halucinacije, dezorijentiranost u vremenu i prostoru, [[strah]]ovi i opća smetenost odnosno kvantitativni poremećaj svijesti, i nemir. [[Halucinacije]] su najčešće vidnog karatkera, malene životinjice ili insekti koji plaze po koži i slično. Bolesnik pati i od opće slabosti uz [[tremor]], javlja se obilno [[znojenje]] što može dovesti do [[dehidracija|dehidracije]] i poremećaja [[elektroliti|elektrolitne]] ravnoteže u organizmu. Govor i tok misli su inkoherentni. Nakon par dana delirija, bolesnik pada u duboki [[san]] iz kojeg se budi s neznatnim tegobama često [[amnezija|amnestičan]] za većinu događaja.
U bolesnika se javlja i [[nesanica]], mogu biti skloni agresivnosti, česti su i [[epileptički napadi]]
U bolesnika se javlja i [[nesanica]], mogu biti skloni agresivnosti, česti su i [[epileptički napadi]]



Inačica od 6. srpnja 2013. u 00:12

Klasifikacija i vanjske poveznice
MeSH D000430 Uredi na Wikipodatcima

Delirium tremens je akutna epizoda deliriuma; DT je psihosindrom organske naravi i najčešća je psihoza u alkoholičara. Delirium tremens nastaje nekoliko dana nakon obično nagle apstinencije od alkohola, međutim može se javiti i nakon kirurških zahvata, infekcija, tjelesnih i psihičkih trauma. Za vrijeme DT-a mogu se javiti halucinacije, dezorijentiranost u vremenu i prostoru, strahovi i opća smetenost odnosno kvantitativni poremećaj svijesti, i nemir. Halucinacije su najčešće vidnog karatkera, malene životinjice ili insekti koji plaze po koži i slično. Bolesnik pati i od opće slabosti uz tremor, javlja se obilno znojenje što može dovesti do dehidracije i poremećaja elektrolitne ravnoteže u organizmu. Govor i tok misli su inkoherentni. Nakon par dana delirija, bolesnik pada u duboki san iz kojeg se budi s neznatnim tegobama često amnestičan za većinu događaja. U bolesnika se javlja i nesanica, mogu biti skloni agresivnosti, česti su i epileptički napadi

Terapija

Liječenje deliriuma tremensa se provodi uz hospitalizaciju, uzimanje vitamina iz B skupine, najviše Vitamin B1, B6 i B12, a pacijentu se može davati i glukoza po potrebi. Osim toga vrlo često se daju benzodiazepini kao što je diazepam ili lorazepam; u vrlo rijetkim slučajevima se daju i slabi antispihotici kao što je to haloperidol. Ako se DT ne liječi, po statistici, stopa smrtnosti iznosi 20%.

Vidi još