Visoka Porta: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 7: Redak 7:
[[Datoteka:DSC04009 Istanbul - La Sublime Porta - Foto G. Dall'Orto 25-5-2006.jpg|mini|Visoka Porta 2006 godine.]]
[[Datoteka:DSC04009 Istanbul - La Sublime Porta - Foto G. Dall'Orto 25-5-2006.jpg|mini|Visoka Porta 2006 godine.]]


U tzv. ustavotvornoj eri (v. [[Mladoturci]]) funkcije [[Divan|Divana]] prenesene su na carsku vladu, izraz "porta" se počeo odnositi na [[ministarstvo vanjskih poslova]], dok je [[veliki vezir]] postao [[premijer]], a veziri senatori.
U tzv. ustavotvornoj eri (v. [[Mladoturci]]) funkcije [[Divan|Divana]] prenesene su na carsku vladu, a izraz "porta" se počeo odnositi na [[ministarstvo vanjskih poslova]]. Istodobno je titula [[Vezir|velikog vezira]] ukinuta i zamijenjena titulom [[premijer]]a, a veziri su postali senatori.






Inačica od 15. srpnja 2013. u 00:11

Visoka Porta iz turskih vremena.

Visoka Porta (tur. bâb-i-âlî) je od 1718. do 1922. bio naziv za vladu Osmanskog carstva, kako bi se napravila razlika u odnosu na sultanov dvor. Porijeklo imena je u starom orijentalnom običaju da se na vratima grada ili vladateljske palače održavaju ceremonije primanja za inozemne predstavnike i poslanike.

Osim toga, taj se naziv koristio i za zgrade u blizini Saraja, u kojima su bili smješteni razni državni uredi, kao: Veliki vezirat, Ministarstvo vanjskih poslova, Unutrašnji poslovi, Državno vijeće i Carska kancelarija.

Visoka Porta 2006 godine.

U tzv. ustavotvornoj eri (v. Mladoturci) funkcije Divana prenesene su na carsku vladu, a izraz "porta" se počeo odnositi na ministarstvo vanjskih poslova. Istodobno je titula velikog vezira ukinuta i zamijenjena titulom premijera, a veziri su postali senatori.