Smederevo: razlika između inačica

Koordinate: 44°40′N 20°56′E / 44.667°N 20.933°E / 44.667; 20.933
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Redak 161: Redak 161:
==Slavni stanovnici==
==Slavni stanovnici==


Najpoznatija osoba iz ovog grada je [[Dimitrije Ljotić]], vođa prijeratne organizacije "Zbor", inače veliki srpski mislilac i filozof, tijekom rata izraziti antikomunist i duhovni vođa Srpskog Dobrovoljačkog Korpusa (SDK), vojne formacije u Titovo doba poznate kao "Ljotićevci".
Najpoznatija osoba iz ovog grada je [[Dimitrije Ljotić]], vođa prijeratne organizacije "Zbor", inače veliki srpski mislilac i filozof, tijekom rata izraziti antikomunist i duhovni vođa Srpskog Dobrovoljačkog Korpusa (SDK), vojne formacije u Titovo doba poznate kao "Ljotićevci". U Smederevu je živio i slavni srpski komediograf cincarskog podrijetla [[Branislav Nušić]] koji je u tom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju.


==Izvori==
==Izvori==

Inačica od 23. srpnja 2013. u 18:41

Smederevo
Смедерево
Smederevo
Smederevo
Smederevo
Koordinate: 44°40′N 20°56′E / 44.667°N 20.933°E / 44.667; 20.933
Država Srbija
Okrug Podunavski okrug
Općina Smederevo
Stanovništvo (2002.)
 - Grad 62.805
Pozivni broj 026
Registarska oznaka SD
Službena stranica www.smederevo.org.rs
Zemljovid
Smederevo na zemljovidu Srbije
Smederevo
Smederevo

Smederevo je grad u sjeveroistočnom dijelu Srbije i sjedište istoimene općine. To je jedan od najrazvijenijih gradova u regiji zahvaljujući željezari i koji ima 77.808 stanovnika u širem području grada po popisu iz 2002. godine.

Smederevska utvrda iz 15. st.

Znamenitosti

Pravoslavna crkva Sv. Luke
Palača Pravde

Od turističkih znamenitosti vrijedi spomenuti tvrđavu iz 15. stoljeća jedna od najvećih utvrda u srednjem vijeku u Europi (ima oblik trokuta sa svih strana okruženih vodom), u početku je imala 24 kule od kojih su neke visoke i po 50 metara., Beli dvor dinastije Obrenović s kraja 19. stoljeća kao i hram Sv. Đorđa u samom centru grada. Pored ovog, u gradu postoje jos tri pravoslavne crkve (hram Sv. Luke, Blagovestenska crkva i crkva Jasenak), kao i jedna rimokatolička crkva - Crkva rođenja Svetog Ivana Krstitelja.

Naselja

Stanovništvo

Općina Smederevo prema posljednjem službenom popisu iz 2002. godine ima 109.809 stanovnika a od toga Srbi čine većinu. Slijede Romi, Makedonci, Crnogorci, Hrvati, Mađari, Rumunji i dr. Općina Smederevo poznata je kao multietnička sredina, s obzirom da u njoj živi 28 različitih nacionalnih zajednica.

Općina Smederevo (2002) po etničkom sustavu

Ukupno 109,809


Slavni stanovnici

Najpoznatija osoba iz ovog grada je Dimitrije Ljotić, vođa prijeratne organizacije "Zbor", inače veliki srpski mislilac i filozof, tijekom rata izraziti antikomunist i duhovni vođa Srpskog Dobrovoljačkog Korpusa (SDK), vojne formacije u Titovo doba poznate kao "Ljotićevci". U Smederevu je živio i slavni srpski komediograf cincarskog podrijetla Branislav Nušić koji je u tom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju.

Izvori

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Smederevo