Leksikon Marina Držića: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 21: Redak 21:


* Broj stranica: I. svezak 940 str / II. svezak 389 str
* Broj stranica: I. svezak 940 str / II. svezak 389 str

== Unutarnje poveznice ==
* [[Leksikografski zavod Miroslav Krleža]]
* [[Portal znanja]]
* [[Filmski leksikon]]
* [[Hrvatska enciklopedija (LZMK)|Hrvatska enciklopedija]]
* [[Hrvatski biografski leksikon]]
* [[Hrvatski franjevački biografski leksikon]]
* [[Hrvatski opći leksikon]]
* [[Leksikon Ruđera Boškovića]]
* [[Medicinski leksikon]]
* [[Nogometni leksikon]]
* [[Opća enciklopedija JLZ]]
* [[Pravni leksikon]]
* [[Tehnički leksikon]]
* [[Zagrebački leksikon]]
* [[Pomorska enciklopedija]]
* [[Krležijana|Enciklopedija o Miroslavu Krleži]]
* [[Hrvatska: zemlja i ljudi]]






Inačica od 25. srpnja 2013. u 18:24

Leksikon Marina Držića s Bibliografijom


Leksikon Marina Držića s Bibliografijom u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz 2009. godine, prvi je leksikon posvećen jednomu hrvatskom dopreporodnom književniku. Leksikon obrađuje Držićev književni opus, opisana su njegova tiskana i rukopisna djela, a svaka natuknica sadrži bibliografski opis, kratak sadržaj, žanrovski, versifikacijski, stilski i komparativni opis.

Leksikon Marina Držića s Bibliografijom se sastoji od dva sveska.

  • Prvi svezak (Leksikon Marina Držića), leksikografski obrađuje lik i djelo Marina Držića, njegovo doba i suvremenike. Leksikonom je obuhvaćen i kazališni aspekt Držićevih djela, prostori u kojima su izvođene njegove drame, kazališne družine, kostimografija, renesansni traktati o scenografiji. Leksikon problematizira nejasna mjesta iz Držićeva životopisa, donosi spoznaje Držićevih historiografa 18. i 19. stoljeća, kao i moderne držićologije, o materijalnoj kulturi njegove svakodnevice, osobama s kojima je bio u kontaktu te političkom kontekstu njegova rada i djelovanja.
  • Drugi svezak (Bibliografija Marina Držića), čiji je izdavač Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suizdavač Leksikografski zavod Miroslav Krleža, obrađuje Držićevu bibliografiju te literaturu o njemu. Bibliografija je nastala dopunjavanjem prethodno objavljenih bibliografskih popisa i referentnih izvora dostupnima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te priloga iz tematskih brojeva časopisa objavljenih povodom 450. obljetnice Držićeva rođenja (1958.), 400. obljetnice smrti (1967.) i 500. obljetnice rođenja (2008.).
    Bibliografijom djela o Marinu Držiću obuhvaćena su dostupna izvorna izdanja Držićeva opusa, ponovljena i prijevodna izdanja, sabrana i izabrana djela, redovita, izvanredna, jubilarna, kritička izdanja, antologijski izbori, čitanke, prijepisi, fragmenti, ulomci, libreta i notni rukopisi napisani prema tekstualnom predlošku Novele od Stanca.
    Literaturom o Marinu Držiću objedinjeni su tekstovi književnopovijesne, književnoteorijske, književnokomparativne, filološke, stilističke naravi, dramaturški i teatrološki eseji, zbornici radova sa znanstvenih skupova, savjetovanja, simpozija, konferencija, izvorni znanstveni radovi, doktorske disertacije, uvodne i sustavne studije, sintetski prikazi, kritički osvrti, rasprave, recenzije, komentari, razgovori, pjesme napisane za Držićeva života i njemu u spomen.

Leksikon Marina Držića s Bibliografijom izdao je Leksikografski zavod Miroslav Krleža u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

O izdanju

  • Godina izdanja: 2009.
  • Urednici: Milovan Tatarin, Slobodan Prosperov Novak, Mirjana Mataija, Leo Rafolt
  • Broj članaka: I. svezak 963 natuknice
  • Broj stranica: I. svezak 940 str / II. svezak 389 str

Unutarnje poveznice


Izvori

Vanjske poveznice