Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ispravci
(ispravci)
Wikipedija nije papirnata enciklopedija. To znači da praktički ne postoji granica o broju tema i članaka koje se mogu pokriti pripadajućim točnim navodima i podatcima.
 
Ipak, suradnici koji koriste dial-up[[modem]]ski priključak s pripadajućim internetskim preglednicima mogu imati probleme sa stranicama duljim od 32 kilobajta. Tada se predlaže podjela članka na manje posebnih dijelova (novih članaka), koji će znatno smanjiti ukupnu veličinu članka na razumljivu razinu. Papirnate enciklopedije su, radi svojih razumljivih ograničenja, prisiljene na posjedovanje vrlo sažetih i jezgrovitih članaka, dok Wikipedija kao internetska enciklopedija može puno bolje i opširnije objasniti neku [[pojava|pojavu]], događaj ili slične teme.
 
Gore navedeno ne znači da je radi ograničenja nekih preglednika potrebno preusmjeravati članke na nove članke gotovo identičnoga sadržaja, već se za to koristirabi dio u člancima koji je najčešće pri dnu: '''Vidi i''', '''Vidi također''' ili '''Povezani članci'''.
 
===Wikipedija nije rječnik===
Wikipedija nije mjesto za objavljivanje originalnih ideja ili vlastitih pokusa niti mjesto za objavljivanje informacija koje nitko prije nije objavio. Molimo Vas da '''ne''' koristite Wikipediju u sljedeće svrhe:
 
1. '''OriginalnaIzvorna istraživanja'''. npr. pokušaj pronalaženja ideja i odgovora na pitanja, odgovora na definicije, smišljanja novih riječi... Ako ste napravili istraživanje o nekoj temi, onda je prije Wikipedije pošaljite na neku službenu internetsku stranicu gdje jeju mogu provjeriti stručnjaci o toj temi. Tek nakon provjere možete poslati Wikipediji povratnu infromaciju koja će zatim razmotriti vjerodostojnost informacije i, ovisno o vlastitoj procjeni, odlučiti je li tekst moguće postaviti na Wikipediju.
 
2. '''OriginalniIzvorni izumi'''. Ako izmislite riječ poput riječi [[čarobnjački svijet#Letiprah|letiprah]], suzdržite se od njenoga korištenja na Wikipediji zbog možebitne nerazumljivosti. Zapamtite: Wikipedija ne služi kao mjesto objavljivanja originalnihizvornih izuma!
 
3. '''Osobne eseje''' ili '''[[blog]]ove''': Nemojte koristiti Wikipediju kao mjesto izražavanja vlastitoga mišljenja. Wikipedija služi kao mjesto gdje se cijeni jedino kvalitetna i vjerodostojna predaja znanja, a ne izražavanje subjektivnoga mišljenja (diskusijarasprava se nikada ne vodi u samim člancima, već je to dopušteno samo u [[Wikipedija:Stranice za razgovor|stranicama za razgovor]]). Ako uistinu želite podijeliti mišljenje s drugima, onda stvorite i uređujte svoj blog ili vlastitu internetsku stranicu!
 
4. '''Izražavanje misli o tekućim događajima''': Wikipedija nije mjesto izražavanja misli na račun tekućih događaja. Premda neki aktualni događaji mogu poslužiti kao izvrstan motiv za detaljne i duge (najčešće i subjektivne) rasprave, poput rasprava o [[Domovinski rat|Domovinskom ratu]], Wikipedija nikako nije medij za to. Baš naprotiv, Wikipedija bi trebala biti mjesto na kojemu će svatko pisati neutralne članke koji nećene će tijekom događaja postati bespredmetni.
<div id="Forum"/>
5. '''Forum''': Wikipedija se ne bi trebala, štoviše, '''ne smije se''' koristitirabiti kao mjesto okupljanja različitih suradnika čija je jedina svrha razgovor s drugim suradnicima. Za to postoje forumi izvan Wikipedije kojih ima vrlo mnogo. Ako, pak, želite razgovarati o sadržaju članka, koristite pripadajuće stranice za razgovor ili [[wikipedija:kafić|Kafić]].
 
6. '''Objavljivanje novosti''': Wikipedija ne bi trebala poslužiti kao medij koji daje svježe novosti. Zapamtite da Wikipedija nije '''izvor neprovjerenih vijesti i/ili tračeva'''! U ovom trenutku (15:43, 3. studenog 2006. (CET)), na Wikipediji se novosti prikazuju na [[glavna stranica|glavnoj stranici]] u obliku [[predložak:novosti|Novosti]]. U Novosti, prema dogovoru iz samih početaka Wikipedije na hrvatskome jeziku, idu samo '''provjerene novosti koje se tiču [[hrvatska|hrvatskih]] tema'''.
 
===Wikipedija nije mjesto za oglašavanje ili reklamiranje===
1. '''[[Propaganda]]''' ili '''zastupanje''' bilo kakve vrste. Naravno, podrazumijeva se da članak može ''objektivno'' progovoriti o takvim temama, no sve što premašuje '''neutralan''' stil pisanja odmah se predlaže za [[Predložak:bris|brisanje]] sve dok se propagandni materijal ne odstrani. Za zastupanje i promicanje vlastitih ideja, ciljeva, interesa, preporučujemo otvaranje nekog bloga ili vlastite internetske stranice.
 
2. '''Promoviranje samoga sebe''' na bilo koji način. Naravno, ako se u tekstu članka spomene osoba ili sam autor spominje sebe, to ne mora biti samopropagiranje, sve dok to ne promašipremaši ''neutralan'' stil pisanja, jer je i takav članak u vidu nekoga neutralnoga suradnika samo običan članak za koji se primjenjuju ista pravila. Zapamtite, Wikipedija ne smije biti [[autobiografija]]!
 
3. '''Reklamiranje''': Članci o bilo kojoj tvrtci ili poduzeću su prihvatljivi su sve dok ne prelaze '''neutralan''' stil pisanja koji ne nameće ostalim suradnicima viziju jednog suradnika koji želi utjecati na druge suradnike reklamiranjem. Također, svaki podatak o pojedinoj tvrtci mora biti provjeren, baš kao i u svakom drugom članku. Vanjske poveznice su poveznice prihvatljive osim u slučaju kada izravno reklamiraju neku tvrtku.
 
===Wikipedija nije mjesto prikupljanja datoteka u obliku poveznica, slika, videa i zvukova===
 
Wikipedija nije mjesto na kojemu se prikupljaju datoteke u obliku poveznica, slika, videa i zvukova.<!--/NETOČNO/ Svaka datoteka podložna je nemilosrdnom uređivanju i izmjenjivanju tako da se lakše asimilira u Wikipedijin tekst članka. Postavljanjem datoteke, Vi se automatski slažete da je djelo pod [http://meta.wikimedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License GFDL licencomlicencijom]. Primijetite da neki suradnici svoje datoteke postavljaju pod licencomlicencijom poštene upotrebeuporabe.--> Vidite i [[wikipedija:autorska prava|autorska prava]]. Wikipedijini članci nisu:
 
1. Skladišta '''internetskih poveznica''' i '''internetskih direktorija'''. Nema ništa loše u dodavanju vanjske poveznice na neki kvalitetan članak odgovarajuće teme, no prevelika količina takvih poveznica odvlači od Wikipedijine primarne uloge. U člancima kod kojih se podrazumijeva da izvan Wikipedije imaju mnogo ''fansiteovaobožavateljskih stranica'' (tipa [[West Bromwich Albion F.C.|West Bromwich Albion]]), nije loše staviti poveznicu na najveći ''fansite'', no ako se pretjeruje i stavlja tri ili više poveznice na ''fansiteoveobožavateljske stranice'', onda valja brisati one manje važne ili ostaviti samo jedanjednu.
 
2. Skladišta '''unutarnjih poveznica''' osim [[wikipedija:razdvojba|razdvojbi]], gdje se podrazumijeva nabrojavanje relevantnih tema pod istim ili sličnim naslovom.
 
3. Skladišta '''djela u [[javno dobro|javnom dobru]] ili pod drugim licencamalicencijama''' kao čitave knjige, originalniizvorni povijesni dokumenti, pisma, zakoni i pisana djela srodna već navedenima. '''Takvim tekstovima mjesto je u [[s:WikIzvor:Što je Wikizvor?|Wikizvoru]].''' Iako se možda može zaključiti suprotno iz već napisanoga, nema ničega lošega u dodavanju podataka iz još neke internetske enciklopedije tipa Encyclopedia Britannica.
 
4. Skladišta '''fotografija, zvukova i videa''' bez teksta u članku. Ako, pak, želite doprinositi na način da postavljate datoteke, '''pravo mjesto za to je [http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Zajednički poslužitelj]''', slobodna riznica datoteka koju može koristiti apsolutno svatko.
1. '''Osobna internetska stranica''': [[Wikipedija:Wikipedisti|Wikipedisti]] imaju vlastitu suradničku stranicu koja im služi isključivo za teme vezane za projekt Wikipedije. Ako vam je želja uređivati blog ili vlastitu internetsku stranicu, molimo da se poslužite pružateljem takvih usluga na Internetu. Smisao suradničkih stranica je '''suradnja''', ali nikako društveni rad i iznošenje doživljaja iz života.
 
2. '''Skladište nekorištenih datoteka''': Molimo Vas da na Wikipediju postavljate isključivo datoteke koje imate u planu koristiti na Wikipediji; ako postavite datoteku koja se ne koristirabi, bit će izbrisana. Ako imate želju za postavljanjem datoteke koja nije kompatibilna za postavljanje u članke ili u sestrinske projekte, otiđite na Zajednički poslužitelj.
 
3. '''Pružatelj usluga za chatčavrljanje &i dateupoznavanje''': Wikipedija nije ispravno mjesto za javno izražavanje želje za [[seks]]om ili upoznavanjem. Sadržaj suradničkih stranica ili stranica za razgovor koji nudi takav ili eksplicitni sadržaj nije prihvatljiv i provodi se politika brisanja takvih sadržaja radi ograđivanja Wikipedije od bilo kakvog možebitnog nepoštovanja zakona.
 
===Wikipedija nije direktorij===
1. '''Popisi podataka nevezanih za Wikipediju''': Wikipedija nije popis podataka koji nemaju veze s Wikipedijom kao što su poslovice, aforizmi, izreke... živućih, mrtvih ili izmišljenih likova. Ako, pak, želite surađivati u projektu u kojemu se baš cijene ovakvi tekstovi, otiđite na [[q:Wikicitat|Wikicitat]]. Nema, ipak, ničega lošega u navođenju pojedinih citata unutar članka.
 
2. '''Popisi telefonskih brojeva''' ili '''otkrivanje određenih pojedinosti koje pojedinac ima pravo zadržati za sebe''': Wikipedijin članak ne smije imati podatke u tekstu koji narušavaju privatnost pojedinca. Wikipedija dozvoljavadopušta isključivo da se pišepisanje o onome provjerenome, kao što su poznata djela, biografijaživotopis itd. Manje poznate osobe ili manje poznate skupine nekoga ili nečega mogu se spomenuti unutar velikoga članka (Vidi: [[Hrvatski demo bendovisastavi]]).
 
3. '''Direktoriji''' niti '''baza podataka''': Wikipedija ne smije sadržavati podatke o npr. dnevnom rasporedu emitiranja programa radio-staniceradijske postaje, niti navođenje tuđih telefonskih brojeva, ili najčešće '''adrese elektronske pošte'''. Nadalje, stranice za razgovor služe isključivo za razgovor, nikako za tračanje ili iznošenje niti pokušaj iznošenja neistinitih i/ili neprovjerenih informacija o nekomu/nečemu. Zapamtite, Wikipedija '''nikako nije internetska verzijainačica žutih listova!'''
 
===Wikipedija nije zbirka informacija===
 
Wikipedija nije puka zbirka informacija, makar se u nekom članku nalazili 100 % točni, provjereni i vjerodostojni podatci. Iako se često raspravlja o tome jesu li neki pojmovi ili vrste pojmova zaslužili da se nađu u enciklopediji, trenutnatrenutačna Wikipedijina pravila govore da članci jednostavno '''nisu''' i '''ne smiju biti:'''
 
1. Skup '''često postavljanih pitanja''': Wikipedijin članak ne smije sadržavati učestalo postavljana pitanja. Umjesto toga, u članku bi se trebale nalaziti neutralne informacije primjerene sadržaju članka.
 
2. '''Vodiči kroz putovanja''': Wikipedija ne smije biti vodič kroz putovanja. Članak o [[Zagreb]]u će naravno uključiti informacije o [[Trg bana Jelačića|Trgu bana Jelačića]], no nećene će spominjati telefonski broj najboljega apartmana ili lokaciju najboljega kafića. Ako netko želi surađivati na ovakav način može otići na Wikipedijin sestrinski projekt '''Wikitravel[[Wikivoyage]]''', koji se zasada piše isključivo na najvećim jezicima svijeta. Postoje velike poteškoće u prijenosu teksta s WikitravelaWikivoyagea u Wikipediju zbog već objašnjenih razloga.
 
3. '''Spomenici''': Wikipedijin članak ne smije biti spomenik ili priznanje nekom prijatelju, rođaku, ili bilo kojoj osobi, živoj ili mrtvoj, stvarnoj ili izmišljenoj.
 
4. '''Priručnici s uputstvima''': Dok Wikipedija piše o ljudima, mjestima, [[medicina|medicini]]... to je u redu, sve dok članak ne postane davanje informacija u svrhu npr. liječenja u članku o medicinskom pojmu ili bolesti. Osim medicinskih savjeta, Wikipedija ne smije sadržavati podatke o načinu rješavanja problema prilikom čitanja knjiga, prolaska video-igrica, recepata... Ako, pak, netko želi surađivati na ovakav način, za njega je pravi projekt [http://hr.wikibooks.org/wiki/Glavna_stranica Wikiknjige], gdje je dozvoljenodopušteno pisanje ovakvih stvari, štoviše, poželjno je.
 
5. '''Vodiči za korištenje Interneta''': U Wikipedijinom članku dozvoljenodopušteno je isključivo spominjanje prirode i izgleda pojedine internetske stranice i to u '''enciklopedijskom stilu''', nudeći informacije o broju zaposlenika, uspjesima tvrtke itd., nikako o tračevima unutar tvrtke. Zapamtite da je na Wikipediji najvažnije ostati '''hladne glave''' i imati '''neutralan pogled''' na sve!
 
6. '''Knjige ili zapisani tekstovi''': Ovakvi doprinosi se šalju se u [http://hr.wikibooks.org/wiki/Glavna_stranica Wikiknjige].
 
===Wikipedija nije kristalna kugla===
Wikipedija nije kolekcija neprovjerenih i neutemeljenih spekulacija. Svi članci u Wikipediji koji govore o nečemu što se još nije dogodilo moraju biti vjerodostojni i provjereni, te kvalitete ekvivalentne članku koji se već dogodio. '''Primjereno je''' da takvi članci također imaju vlastitu [[wikipedija:stranice za razgovor|'''stranicu za razgovor''']] da se i o sadržaju takvih članaka može raspravljati. Prilikom pisanja članaka o igricama, video-konzolama, filmovima itd. mora se voditi posebna briga da ne postanu reklama. '''Neprimjereno je''' da suradnik koji uređuje članak iznosi vlastita mišljenja, jer se tada narušava [[Wikipedija:Nepristrano gledište|neutralno gledište]]. Posebice:
 
1. '''Događaji koje samo jedna osoba (suradnik) planira da će se dogoditi''' nisu dobrodošli u Wikipediju, a vrlo rijetko će se prihvatiti i u članku s izvrsno dokumentiranim obrazloženjem da će se dogoditi. Ako, pak, nije siguran konačan tijek događaja koji se tek treba dogoditi, poželjno je da se ne iznose mišljenja. Primjer dobro dokumentiranoga obrazloženja o budućem događaju je [[Svjetsko prvenstvo u nogometu - Južna Afrika 2010.|SP u nogometu 2010]]. Loš primjer je, pak, SP u nogometu godine 2034., o kojemu još nitko ne zna ništa. Sažeto rečeno, '''klonite se iznošenja vlastitoga mišljenja u člancima''', koliko god da to mišljenje bilo neutralno. Na taj se način izbjegavaju i mogući sukobi među suradnicima.
 
2. '''Unaprijed sastavljen popis osoba ili stvari''' što ga je napisao jedan suradnik bez potkrepljujućih tvrdnji i dokaza nije dobrodošao u Wikipediju. Npr., ako suradnik A piše o predsjedničkim izborima u [[Hrvatska|HrvatskeHrvatskoj]] uza godinigodinu 2024. i sastavlja popis kandidata za to mjesto, on se oslanja na '''vlastite predodžbe i intuiciju''', što Wikipedija strogo zabranjuje. Također, članci o brojevima koji su teoretski mogući jer, koliko znamo, nema broja iza kojega ne slijedi još beskonačno mnogo brojeva, nisu poželjni osim ako imaju dobru i kvalitetnu znanstvenu pozadinu. Loš primjer takvoga broja je '''septokvintomilijun''', kojega uglavnom stvara suradnikova mašta jer se takav broj neće naći u nekoj znanstvenoj ili [[matematika|matematičkoj]] temi izvan Wikipedije. Dobar primjer je '''googol''', ogroman broj, ali sa širom primjenom. Niti stvaranje popisa '''kemijskih elemenata''' nije dobro ako sadrži elemente za koji neki suradnik misli da će biti pronađeni. Zapamtite, '''samo provjerene i vjerodostojne informacije idu u Wikipediju''', makar se neki događaji i ne dogodili, ali imaju dobro dokumentirani i općeprihvaćeni temelj.
 
3. Članci koji predstavljaju '''puke spekulacije ili kronologiju budućih događaja''' neprimjereni su za Wikipediju. Ipak, dozvoljenidopušteni su i potrebni članci koji govore ''umjetničkim djelima, esejima ili vjerodostojnim istraživanjima'' koja uključuju elemente predviđanja. Dobar primjer je primjer članak o [[Zvjezdane staze|Zvjezdanim stazama]], jer je riječ o umjetničkoj fikciji, dok Wikipedija ne prihvaća članke kao što bi bio članak ''Oružja koja će biti korištena u III. svjetskom ratu''.
 
Wikipedija ima sestrinski projekt koji se bavi "kristalnom kuglom", ali samo na engleskom jeziku: Wikicities Future.
===Wikipedija nije cenzurirana===
 
Bilo koji suradnik koji radi na Wikipediji, prijavljen pod nadimkom ili anoniman, ima pravo mijenjati sadržaj Wikipedijinoga članka, tako da Wikipedija ne može jamčiti valjanost i/ili dobar ukus članka. Najbolji lijek protiv zlouporabezloporabe Wikipedije promatranje je [[posebnoPosebno:recentchangesNedavne promjene|nedavnih promjena]] i vraćanje sadržaja na dobru i vjerodostojnu verzijuinačicu, naravno pod uvjetom da se neki vandalizam dogodio. Najčešće se vandaliziraju članci iz društvene, religijske ili sportskešportske kategorije. Neki članci mogu sadržavati upitan sadržaj čijem bi se tekstu, slikama ili poveznicama mogao prigovoriti nedostatak dobrog ukusa, no ako je riječ o relevantnom kontekstu (kao što bi bio slučaj u članku o ''pornografiji''), takav sadržaj '''može biti prihvatljiv za Wikipediju''', pod uvjetom da ne krši Wikipedijina pravila ili državne zakone.
 
==Što Wikipedijina zajednica nije==
 
Smjernice iznad odnose se na članke u Wikipediji. Smjernice koje slijede odnose se na Wikipedijine rasprave.
 
===Wikipedija nije bojište===
Ako se vrijeđanje nastavi, obratite se [[wikipedija:administratori|administratorima]].
 
Preporučljivo je da ne mijenjate članke samo da dokažete da imate pravo u sukobu. Iako ste možda u pravu, druga strana se s time ne slaže i počinje sveopća pomutnja. Wikimedijina Zaklada strogo zabranjuje da radite '''protiv Wikipedije'''. Ako vidite da neki suradnik namjerno radi protiv Wikipedije na barem jedan od dva već opisana načina, obratite se administratorima ili izravno pošaljite maile-poruku Wikimedijinojzakladi ZakladiWikimedija.
 
<big>Učestalo i/ili namjerno izazivanje sukoba ili doprinosa protiv Wikipedije povlači <u>kaznu</u>.</big>
===Wikipedija nije anarhija (bezvlašće)===
 
Wikipedija je slobodna i otvorena, ali ograničava i slobodu i otvorenost u slučaju kada ove privilegije ometaju kreiranje internetske enciklopedije. Sukladno tomu, Wikipedija nije neregulirana riznica '''slobodnoga govora'''. Činjenica da je Wikipedija otvorena i da njom praktički upravljaju sami suradnici, ne znači da se njome istražuju mogućnosti anarhičnih zajednica. Zapamtite: '''Wikipedija nije anarhija (bezvlašće)!''' Vrhovna vlast je [[Jimbo Wales]] i Wikimedijina Zaklada kojaWikimedija odlučuje o daljnjem napretku Wikipedije i svih njezinih projekata. Za enciklopediju koja eksperimentira s anarhijom, otiđite na stranicu imena [http://eng.anarchopedia.org/index.php/Main_Page Anarchopedia].
 
=== Wikipedija nije demokracija ===
Wikipedija nije simulacija sudnice u kojoj sami možemo donositi pravila i promatrati što se događa. Pravila imaju za cilj olakšati rad na wikipediji, ne otežati, nisu sama sebi svrha.
 
Svaki svoj prijedlog možete javno iznijeti pred zajednicu (u [[Wikipedija:Kafić|kafiću]]). Određeni prijedlog, ideja ili kandidatura, ne može biti proglašen nevaljanim samo ako je došlo do proceduralne greškepogrješke prilikom njihova predstavljanja. Poštujte duh Wikipedije, a ne samo slovo pravila. Kako je već rečeno [[Wikipedija:Što_ne_spada_u_Wikipediju#Wikipedija_nije_demokracija|gore]], preferirani način rješavanja nesporazuma je postizanje konsenzusa kroz razgovor, a ne samo primjenjivanje strogih pravila, koja naravno ipak ostaju vrijediti za slučajeve dugotrajnijih i težih sukoba.
 
* UkolikoAko nije moguće ostvariti konsenzus, administratori donose odluke primjenjujući pravila koja vrijede za partikularni slučaj
* UkolikoAko odgovarajućih pravila nema, administratori donose odluke imajući u vidu duh Wikipedije prikazan [[Wikipedija:Pet stupova Wikipedije|temeljnim smjernicama]]
 
==Kada se pitate što učiniti==
 
* '''Mijenjanje sadržaja članka''' (opcija: ''uredi'')
* '''PreusmjeravanjePremještanje stranice''' (opcija: ''premjesti'')
* '''Predlaganje članaka za [[:kategorija:članci predloženi za brisanje|brisanje]]''' ako smatrate da je sadržaj članka eksplicitno uvredljiv, da sadrži samo grafit ili neprimjereni sadržaj, i pod uvjetom da nije bilo prijašnjih dobrih promjena na članku; nakon što provjerite ''stare izmjene'', te uvidite da je postojala dobra inačica dotičnoga članka, uz pomoć opcije '''uredi''' vratite sadržaj članka na prihvatljivo stanje.
 
* [[Wikipedija:Kako napraviti svoju osobnu stranicu]]
* [[Wikipedija:Stil]]
* [[Wikipedija:Životopisi živih osoba]]
* [[Wikipedija:Što je najpotrebnije]]
* [[Wikipedija:ČKNMNW]]
 
==== Napomena ====
Članci ili dijelovi članaka koji imaju tekstove koji možda ne spadaju u Wikipediju, mogu se obilježiti predloškom {{temp|Reklama}} ili {{temp|FansiteRad obožavatelja}}.
 
[[Kategorija:Smjernice Wikipedije]]

Navigacijski izbornik