Župa sv. Josipa, Đurđenovac: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Fix URL prefix
Redak 28: Redak 28:


# http://www.ofm.hr/index.php/prisutnost/hrvatska/53-durdenovac
# http://www.ofm.hr/index.php/prisutnost/hrvatska/53-durdenovac
# http://http://www.pozeska-biskupija.com/
# http://www.pozeska-biskupija.com/





Inačica od 9. kolovoza 2013. u 07:25

Ovo je glavno značenje pojma Župa sv. Josipa, Đurđenovac. Za druga značenja pogledajte Župa sv. Josipa, Đurđenovac (razdvojba).
Datoteka:Župa sv. josipa.jpg
Župna crkva u Đurđenovcu
Datoteka:Oltar crkve sv. josipa.jpg
oltar crkve


Župa sv. Josipa u Đurđenovcu nastala je 1938. koju danas vodi franjevački red. Župa se nalazi u Našičkom dekanatu kojeg vodi dekan velečasni Branko Barbarić. Župa je pod upravom Požeškom biskupijom

Povijest Župe

Župa Sv. Josipa u Đurđenovcu nastala na mjestu nekadašnje drvne industrije zvane Dik Đurđenovac. Tadašnji radnici Dika su išli u crkvu u Našicama, ali im im je bilo daleko. Tadašnji kardinal Alojzije Stepinac odlučio je izdati nalog (bulu) da se uspostavi župa za stanovnike i radnike Dika Đurđenovca. Godine 1936. počela se raditi crkva u Đurđenovcu. Nakon što su radovi na crkvi završeni, godine 1938. kardinal Alojzije Stepinac ju je blagoslovio i posvetio crkvu po žaštitniku radnika Sv. Josipu.Crkvu je predao redovicima franjevcima da se brinu za nju,služe misu i Župu. Crkva se stalno obnavljala čiji radovi još traju ali će uskoro biti završeni. U Crkvi ima velika slika iznad oltara koju je naslikao Zagrebački slikar Pavao Gavranić,ta je slika bila uvezena na tridentski oltar, ali se on počeo raspadati i uklonjen a slika se obnavljala. U župi Đurđenovac postoji Župnik i župni vikar. Današnji župnik je fra. Josip Grubišić, a župni vikar je pater Ferdinand Posavec.

Crkve u župi

Đurđenovac nije samo crkva u Đurđenovcu nego ih ima više. U Našičkom Novom selu je crkva posvećena Sv. Ani, u Teodorovcu crkva Sv. Ivana Krstitelja.Misa u Našičkom Novom selu je svake nedelje osim lipnja,srpnja i kolovoza, ali u srpnju je samo za kirvaj, a u Teodorovcu je misa na kirvaj,na dušni dan i na Sv.Stjepana.

Okolne župe

Župa Đurđenovac je jedan dio Našičkog dekanata no ima okolnih župa. Župa Sv.Petra u Bokšiću, župnik Mato Tokić. Župa Sv.Duha U Feričancima župnik Vicko Obradović, Župa Gospe Fatimske u Velimirovcu, župnik Mario Cimbal. Župa Sv.Antuna u Našicama,župnik Krešikmir Palošika. Župa Sv.Marka u Našičkom Markovcu,župnik Branko Šipura.

Župnici

  1. pater Celestin Čakarić: danas je u Virovitici,
  2. pater Celzo Vlahović: danas je u Našicama,
  3. pater Rikard Patafta :danas je u Krapini,
  4. pater Josip Grubišić :danas je župnik Župe Đurđenovac

Vanjske poveznice

  1. http://www.ofm.hr/index.php/prisutnost/hrvatska/53-durdenovac
  2. http://www.pozeska-biskupija.com/