Košulja: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 59 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q76768 na Wikidati
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q76768 na Wikidati
Redak 40: Redak 40:


[[Kategorija:Odjeća]]
[[Kategorija:Odjeća]]



[[es:Camisa]]
[[fr:Chemise (vêtement)]]
[[it:Camicia]]

Inačica od 15. kolovoza 2013. u 21:06

Košulja

Košulja je odjevni predmet. Ime dolazi od latinske riječi casula što znači grubo sukno. Košulja je šivani komad tkanine od pamuka i poliestera, ima kragnu ili ovratnik, rukave (duge ili kratke) i zakopčava se gumbima cijelom dužinom.

Odlike kvalitetne košulje su: razrez na ovratniku, gumbi od sedefa, rezana je u leđima, ima ušiveno ojačanje u kutu između prednjeg i stražnjeg dijela, šav se sastoji od osam uboda po dužnom centimetru te ima višestruke nabore na prijelazu rukava u manšete.[1]

Košulja je jedan od osnovnih odjevnih predmeta, nose je podjedanako muškarci i žene te razne dobne skupine. Pogodna je za poslovne i svečane prilike. Plavu košulju često nose policajci i svećenici u civilu, a crna košulja bila je znak ekstremnih skupina po kojoj su se i zvali "crnokošuljaši".

Ispod košulje često se nosi potkošulja, a iznad košulje sako uz kravatu. U džep košulje ponekad se stavi maramica. Najčešća je bijela boja košulje.

Vrste ovratnika na košuljama su: stegnuti ovratnik, ovratnik s gumbima, kent ovratnik (dobio ime po vojvodi od Kenta) i razmaknuti ovratnik.

Unutarnje poveznice

Izvori

  1. Kuhn, Oliver: Sve što muškarac treba znati, Znanje, Zagreb 2011.

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Košulje
Wječnik ima rječničku natuknicu shirt