Brne Karnarutić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 2 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q3407124 na Wikidati
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Brne Karnautic (Zadar).JPG|mini|Kip Brne Karnautića u [[Zadar|Zadru]]]]
[[Datoteka:Brne Karnautic (Zadar).JPG|mini|Kip Brne Karnautića u [[Zadar|Zadru]]]]
Pjesnik '''Brne Karnarutić''' rodio se u [[Zadar|Zadru]] oko [[1515]]. godine kao potomak stare plemićke obitelji. Nakon školovanja u Zadru studirao je pravo, vjerojatno u [[Padova|Padovi]]. Neko je vrijeme bio kapetan u mletačkoj vojsci, a zatim se u Zadru bavio odvjetničkim poslom. Umro je u Zadru vjerojatno [[1573]]. godine.
Pjesnik '''Brne Karnarutić''' rodio se u [[Zadar|Zadru]] oko [[1515]]. godine kao potomak stare [[plemić]]ke obitelji. Nakon školovanja u Zadru studirao je pravo, vjerojatno u [[Padova|Padovi]]. Neko je vrijeme bio [[kapetan]] [[Croati a cavallo|hrvatskog konjaništva]] u mletačkoj vojsci, a zatim se u Zadru bavio odvjetničkim poslom. Umro je u Zadru vjerojatno [[1573]]. godine.


Obradio je poznatu Ovidijevu metamorfozu o Piramu i Tizbi pod naslovom ''Izvrsita ljubav i napokon nemila i nesrićna smrt Pirama i Tizbe'' (Mleci, [[1586]].). Poznatije je drugo Karnarutićevo djelo - [[Vazetje Sigeta grada]] (Mleci, [[1584]].), prvi hrvatski povijesni ep u hrvatskoj književnost koji opjeva sigetsku bitku i tragičnu pogibiju Nikole Šubića Zrinskog i hrabrih branitelja Sigeta (1566.)
Obradio je poznatu [[Ovidije]]vu metamorfozu o Piramu i Tizbi pod naslovom ''Izvrsita ljubav i napokon nemila i nesrićna smrt Pirama i Tizbe'' (Mleci, [[1586]].). Posvetio ga je [[Antun Vrančić|Antunu Vrančiću]].


Poznatije je drugo Karnarutićevo djelo - [[Vazetje Sigeta grada]] (Mleci, [[1584]].), prvi hrvatski [[povijesni ep]] u hrvatskoj književnost koji opjeva sigetsku bitku i tragičnu pogibiju Nikole Šubića Zrinskog i hrabrih branitelja Sigeta (1566.). Djelo je napisano prema [[kronika|kronici]] komornika Zrinskog. U djelu je zadržao povjesničarsku objektivnost, ne omalovažava protivničku stranu u ratu, razvidno je njegovo vojničko iskustvo. Hrvatsko mu domoljublje je u uskoj svezi s katoličkim stavom. To se vidi iz prizora kad prije završne bitke Zrinski svojoj vojsci govori kako je turska opsada "kazna za grijeh za moralne propuste kršćana u cijeloj državi". Pisao je [[čakavsko narječje|čakavskim narječjem]].


== Izvori ==
*[http://mudrac.ffzg.hr/~ltatomir/skripte/skripte/starija%20hrvatska%20knjizevnost.rtf Skripte FFZG] Starija hrvatska književnost - renesansa


{{Wikizvor autor}}
{{Wikizvor autor}}
Redak 10: Redak 13:
{{Hrvatska književnost}}
{{Hrvatska književnost}}


{{GLAVNIRASPORED:Karnarutić, Brne}}

[[Kategorija:Hrvatski pjesnici]]
[[Kategorija:Hrvatski pjesnici]]
[[Kategorija:Renesansni pjesnici]]
[[Kategorija:Renesansni pjesnici]]
[[Kategorija:Hrvatsko plemstvo]]

[[Kategorija:Životopisi, Zadar]]
{{GLAVNIRASPORED:Karnarutić, Brne}}

Inačica od 27. kolovoza 2013. u 04:55

Kip Brne Karnautića u Zadru

Pjesnik Brne Karnarutić rodio se u Zadru oko 1515. godine kao potomak stare plemićke obitelji. Nakon školovanja u Zadru studirao je pravo, vjerojatno u Padovi. Neko je vrijeme bio kapetan hrvatskog konjaništva u mletačkoj vojsci, a zatim se u Zadru bavio odvjetničkim poslom. Umro je u Zadru vjerojatno 1573. godine.

Obradio je poznatu Ovidijevu metamorfozu o Piramu i Tizbi pod naslovom Izvrsita ljubav i napokon nemila i nesrićna smrt Pirama i Tizbe (Mleci, 1586.). Posvetio ga je Antunu Vrančiću.

Poznatije je drugo Karnarutićevo djelo - Vazetje Sigeta grada (Mleci, 1584.), prvi hrvatski povijesni ep u hrvatskoj književnost koji opjeva sigetsku bitku i tragičnu pogibiju Nikole Šubića Zrinskog i hrabrih branitelja Sigeta (1566.). Djelo je napisano prema kronici komornika Zrinskog. U djelu je zadržao povjesničarsku objektivnost, ne omalovažava protivničku stranu u ratu, razvidno je njegovo vojničko iskustvo. Hrvatsko mu domoljublje je u uskoj svezi s katoličkim stavom. To se vidi iz prizora kad prije završne bitke Zrinski svojoj vojsci govori kako je turska opsada "kazna za grijeh za moralne propuste kršćana u cijeloj državi". Pisao je čakavskim narječjem.

Izvori

Logotip Wikizvor
Logotip Wikizvor
Wikizvor ima izvorna djela autora: Brne Karnarutić