Suzavac CS: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 78.0.242.93, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Addbot
Redak 8: Redak 8:


==Izvori==
==Izvori==
Hrvatski vojnik broj 48.
Hrvatski vojnik broj 48
Tvrta Argus:Ukratko o nama, sredstvima za samoobranu i
ostalim proizvodima u našoj ponudi
ARGUS elektronika je osnovana 1999. godine i bavi se uvozom, izvozom, veleprodajom i maloprodajom različitih sredstava za samoobranu (kao što je suzavac, šoker, osobni alarm...), bejzbolskih palica, rasklopnih i fiksnih noževa, taktičkih lampi, rastjerivača nametnika, krtica, pasa, te ogrlica za dresuru pasa. Naši su dobavljači svjetski ugledni proizvođači iza kojih stoji tradicija, kvaliteta i pouzdanost.
Zahvaljujući politici Našeg poduzeća u mogućnosti smo ponuditi odlične cijene za robu koju prodajemo. Naši su kupci poduzeća koja se bave daljnjom distribucijom i prodajom istih, te svi koji se dovezu ili došeću do Dobojske 36a u Zagrebu gdje je naš "office" i maloprodaja.


{{mrva-
{{mrva-

Inačica od 1. rujna 2013. u 11:57

Suzavac je specijalno kemijsko ručno ili puščano sredstvo uglavnom na bazi CS-a (klorobenzilidenemalonoonitrila) ili defenola. Osobno je sredstvo za zaštitu i obvezatno je koristiti gas-maske. Može bit pakovan u raznim oblicima i ambalaži (većinom u metalnom (aluminijskom)). Kad je u obliku ručne bombe u valjkastom obliku sa inicijalnim zapaljivim upaljačem, onda mu zapaljiva želatinska smjesa iznosi težine od 150-200g, a ako je namijenjen za puščano ispaljenje, tada mu težina iznosi oko 100g.


Specijalna kemijska sredstva mogu biti u obliku kemijskih tromblona, ručnih bombi, ručnih eksplozivno-kemijskih bombi i raznih kemijskih dimnih kompozicija. Dužina sagorijevanja smjese ovisi o količini kemijske supstance.

Ovakva sredstva su zabranjena za normalnu uporabu i prodaju u gore navedenim oblicima, jer su kao takvi dozvoljeni samo policiji i vojsci. Za prodaju su dozvoljena samo u tekućem obliku (sprej) za samoobranu težine manje od 50ml. Ova sredstva mogu samo upotrebljavati stručne osposobljene osobe. Kod aktiviranja ili bacanja takvih kemijskih supstanci treba obratiti pažnju na smjer vjetra i vremenske prilike i zabranjena je upotreba u zatvorenom prostoru.


Izvori

Hrvatski vojnik broj 48

Nedovršeni članak Suzavac CS koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.