Razlika između inačica stranice »Osobno ime«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.050 bajtova ,  prije 8 godina
m
bez sažetka
m (Bot: Migrating 17 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1071027 (translate me))
m
'''Osobno ime''' u pravu, označava ono [[ime]] koje se koristi za označavanje i razlikovanje osoba, a sastoji se, prema sadašnjem hrvatskom zakonu od imena (prvog ili vlastitog) i [[prezime]]na (drugog ili obiteljskog imena). Imena se javljaju kad i prve organizirane društv. zajednice u kojima se počinju razlikovati pojedinci i individualnosti. Izvedena su ponajprije iz pojava opažajnog svijeta (Vuk, Grom i sl.), u zaštitnom značenju, ili s mogućom magijskom funkcijom prema željenim pojavama i otklanjanju neželjenih (Lijepa, Gruba, Slava i sl.).
 
U [[indoeuropski jezici|indoeuropskim jezicima]] česta su dvodijelna imena u kojima se prvotno povezuju značenja s jasnim etimologijama, ali se ona ubrzo gube u korist jedinstvenog lika osobnog imena, koji se zatim i skraćuje (Branimir: Branko, Vladimir: Vlado; germanski Adalbert: Bert i sl.). Vrlo su česte i stare “pomodne” posudbe jezično tuđih imena te razne kontaminacije (slavensko-germansko-romanske: Ljudevit, Ludvig, Ludovico; Vladislav, Ladislav; Vladimir, Valdemar; Helga, Olga).
Pravno reguliranje osobnih imena započelo je još tridentskim koncilom (1545.-1563.), kada su sve župe morale voditi matice krštenih, vjenčanih i umrlih. Ovim zakonom morala su se uz sva imena, upisati i prezimena koja su postala stalna, nepromjenljiva i nasljedna. Prema akademiku [[Petar Šimunović|Petru Šimunoviću]], [[tridentski koncil|tridentskim koncilom]], prezimena, koja karakteriziraju tri spomenuta obilježja, glavna su odlika kojim se "...razlikuju od osobnih imena", kako on piše u knjizi "Hrvatska prezimena". Ono što Šimunović naziva "osobno ime", i u stvari je ime individue, dok se prema hrvatskom zakonu osobno ime sastoji od imena i prezimena.
 
Pravno reguliranje osobnih imena započelo je još tridentskimTridentskim koncilom (1545.-1563.), kada su sve župe morale voditi matice krštenih, vjenčanih i umrlih. Ovim zakonom morala su se uz sva imena, upisati i prezimena koja su postala stalna, nepromjenljiva i nasljedna. Prema akademiku [[Petar Šimunović|Petru Šimunoviću]], [[tridentski koncil|tridentskim koncilom]], prezimena, koja karakteriziraju tri spomenuta obilježja, glavna su odlika kojim se "...razlikuju od osobnih imena", kako on piše u knjizi "Hrvatska prezimena". Ono što Šimunović naziva "osobno ime", i u stvari je ime individue, dok se prema hrvatskom zakonu osobno ime sastoji od imena i prezimena.
 
Svetačka imena potiskuju narodna tek od spomenutog Tridentskoga koncila, ali se npr. narodna imena hrvatskih knezova, ako su krunjeni za kralja, vrlo rano dopunjuju svetačkim: [[Mihajlo Krešimir]], [[Stjepan Držislav]] i dr.
 
Osobnim imenima, proučavanjem njihovih značenja i podrijetla bavi se [[Lingvistika|lingvistička]] grana [[onomastika]].
 
* [[s:Zakon o osobnom imenu|Zakon o osobnom imenu]]
 
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.imehrvatsko.com Stranica o hrvatskim osobnim imenima.]
* [http://www.ringeraja.hr/imena.html Popis i značenje osobnih imena.]
 
{{Mrva-jezik}}
 
[[Kategorija:Imena| ]]
[[Kategorija:Genealogija]]
[[Kategorija:Pravo]]
 
 
{{Link FA|ja}}

Navigacijski izbornik