Židovi u Bjelorusiji: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Redak 32: Redak 32:


==Poznati bjeloruski Židovi==
==Poznati bjeloruski Židovi==
*[[Marc Chagall]], slikar
*[[Menachem Begin]], političar
*[[Eliezer Ben-Yehuda]], lingvist
*[[Chaim Weizmann]], političar, znastvenik
*[[Shimon Peres]], političar
*[[Irving Berlin]], skladatelj
*[[Louis B. Mayer]], poduzetnik
*[[Antoine Pevsner]], kipar
*[[Yitzhak Shamir]], političar
*[[Chaim Soutine]], slikar
*[[Immanuel Velikovsky]], pisac
*[[Anna Smašnova]], tenisačica


==Izvor==
==Izvor==

Inačica od 12. rujna 2013. u 11:27

Židovi u Bjelorusiji



Léon Bakst • Mendele Mocher Sforim • Oscar Zariski
Josef Gusikov  • Louis B. Mayer • Marc Chagall
Chaim Weizmann • Eliezer Ben-Yehuda • Shimon Peres
Ukupno pripadnika
Značajna područja naseljavanja
Nepoznata kratica »B«50.000 [1]
Jezik
hebrejski, ruski, jidiš
Vjera
judaizam
Povezane etničke grupe
Židovi, Aškenazi, Ruski Židovi, Ukrajinski Židovi, Litavski Židovi, Poljski Židovi

Židovi u Bjelorusiji su bili treća najveća etnička skupina u zemlji u prvoj polovici 20. stoljeća. Prije Drugog svjetskog rata, Židovi su bili treći najveća etnička skupina u Bjelorusiji, te su u mnogim gradovima i mjestima čine više od 40% stanovništva. Stanovništvo gradova kao što su Minsk, Pinsk, Mahiliou, Babrujsk, Viciebsk i Homiel je više od 50% bilo židovsko. Godine 1897. bilo je 724.548 Židova u Bjelorusiji, odnosno 13,6% od ukupnog stanovništva. Oko 800.000 Židova 90% židovske populacije ubijeno u Bjelorusiji tijekom holokausta. Prema popisu stanovništva iz 2009. u Bjelorusiji živi još 12.926 (0,1% stanovništva).

Povijest

Na području današne Bjelorusije dugo je bila Velika Kneževina Litva te je povijest bjeloruskih Židova je usko je povezana uz povijest Židova u Litvi. Već u 8. stoljeću Židovi su živjeli u dijelovima zemlje danas poznate kao moderna Bjelorusija.

Podrijetlo bjeloruskih Židova je bio predmet mnogih špekulacija. Smatra se da su sastavljeni od dvije različitih struje židovske imigracije. Stariji i znatno manji dio došao je u područje koje će kasnije biti poznato kao Velika Kneževina Litva s istoka. Ovi rani doseljenici govorili su hebrejsko-slavenskim dijalekatom koji ih razlikuje od kasnijih doseljenika koji su ušli u iz germanskih zemalja.

Tijekom vladavine Gediminasa Židovi s područja Kijeva i Volinja su potaknuti da nasele sjeverne dijelove Velike Kneževine Litve

Od 1569. godine Poljska i Velika Kneževina Litva su ujedinjene. To je obično smatra vremenom prosperiteta i relativne sigurnosti za Židove u obadvije zemalje (s izuzetkom Hmeljnickog ustanka u 17. stoljeću). Međutim, nekoliko događanja, poput izgona Židova iz Velikog Vojvodstva Litve između 1495 i 1503. dogodilo se unutar Velikog Kneževina Litva. Oni koji su preživjeli ustanak vratili su se u svoje stare domove u drugoj polovici 17. stoljeća.

Godine 1792. broj Židova u Velikoj Kneževi Litvi procijenjuje se na 250.000 ( u usporedbi s 120 tisuća 1569). Cijeli trgovina i industrija u zemlji bio je u rukama Židova. Plemstvo je živio na svojim imanjima i gospodarstava, od kojih su nekima upravlji Židovi.


Drugi svjetski rat

Tijekom Drugog svjetkog rata počinjeni su veliki zločini protiv Židova. Zločini protiv židovskog stanovništva u njemačkim osvojenim područjima počeli su gotovo odmah, s slanja Einsatzgruppena. Lokalni antisemiti su ohrabreni da sami vrše likvidacije. Do kraja 1941., bilo je više od 50.000 vojnika posvećenih tjeranju i ubijanje Židova. Postupna industrijalizacija ubojstva dovelo je do donošenja konačnog rješenja i uspostavu Operacije Reinhard koja je imala za plan istrebljenje poljskih Židova u Generalnom gubernatorstvu. Od sovjetskog Židova stradalih u holokaustu, 800.000 bili su bjeloruski. Oko 90% od ukupnog broja bjeloruskog Židova.

Drugi dio 20. stoljeća i današnjica

U drugoj polovici 20. stoljeća, došlo je veliki emigratskog val bjeloruskih Židova prema Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1979. bilo je 135.400 Židova u Bjelorusiji. Veliki broj Židova se odselio i 1990.-tih. Prema popisu stanovništva iz 1999. procjenjuje se da je bilo samo 29.000 Židova ostalo u zemlji. Međutim, lokalne Židovske organizacije govore o 50.000, a židovska Agencija smatra ih ima 70.000. Oko polovica Židova živi u Minsku.

Poznati bjeloruski Židovi

Izvor

  1. American Jewish Year Book. The Jewish Population of the World (2010). Jewish Virtual Library. Pristupljeno 23. srpnja 2011. Nije dozvoljena upotreba ukošenih ili podebljanih slova u parametru: |publisher= (pomoć)