Razlika između inačica stranice »Željko Jovanović«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 410 bajtova ,  prije 8 godina
m
m (Uklanjanje izmjene 4164191 što ju je unio/unijela Anton008 (Razgovor sa suradnikom:Anton008))
 
Rođen je [[26. studenoga]] [[1965.]] u Rijeci. Završio je [[Medicinski fakultet u Rijeci|Medicinski]] i Ekonomski fakultet, u rodnome gradu stekao je i specijalistički magisterij iz područja marketinga menadžmenta te doktorat iz interne medicine.
Još tijekom studija na [[Medicinski fakultet u Rijeci|Medicinskom fakultetu u Rijeci]] bio je aktivan u studentskim organizacijama, a [[1989.]] postao je sveučilišni prorektor-student. Diplomirao je [[1990.]], a iste godine postao je član [[SDP]]-a. Član Saveza komunista i komunistički aktivist bio je već 1983. godine kao srednjoškolac te se istaknuo nesnošljivošću prema učenicima drukčijih svjetonazora.<ref>[http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/74489-jovanovic-je-1983-uime-partije-izbacivao-kolegu-iz-skole-jer-je-s-crkvom-isao-u-pariz.html www.dnevno.hr], 'Jovanović je 1983. u ime partije izbacivao kolegu iz škole jer je s Crkvom išao u Pariz!', Damir Kramarić, objavljeno 27. prosinca 2012., pristupljeno 31. ožujka 2013.</ref>
 
Kao ministar znanosti doc. dr. sc. Željko Jovanović ukinuo je 8. svibnja 2012. godine [[Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika]]. Odluka o ukidanju obrazložena je time što je smatrano da se jezikom na stručnoj i znanstvenoj razini trebaju baviti za to osnovani, i od države financirani, znanstveni instituti i visokoškolske ustanove, primjerice, Institut za jezik i jezikoslovlje. Navedeno je i kako je Vijeće za normu bilo od strane politike imenovano tijelo, a da politika ne smije arbitrirati ni u jednom stručnom pitanju, pa ni u jeziku.<ref> [http://www.jutarnji.hr/zeljko-jovanovic--pustimo-da-se-hrvatskim-jezikom-bavi-struka--a-ne-politika/1036010/]</ref>. Ukidanje odluke izazvalo je negodovanje postojećih članova Vijeća akademika [[Radoslav Katičić|Radoslava Katičića]] i Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koji je odluku i način njezina donošenja osudio <ref>[http://www.vecernji.hr/kultura/da-je-vijece-ukinuto-doznao-sam-drugih-clanova-clanak-425759 www.vecernji.hr], Radoslav Katičić: "Da je Vijeće ukinuto, doznao sam od drugih članova", Denis Derk, objavljeno 1. srpnja 2012., pristupljeno 31. ožujka 2013.</ref>. Razred je predložio opoziv odluke ministra Jovanovića i popravljanje nastale štete <ref>[http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=22316:razred-za-filoloke-znanosti-hazu-o-jovanovievom-ukidanju-vijea-za-normu-hrvatskoga-standardnog-jezika&catid=44:znanost&Itemid=154 Razred za filološke znanosti HAZU o Jovanovićevom ukidanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika], Hrsvijet.net, 21. lipnja 2012.</ref>. Ministar Jovanović odluku nije povukao, a rad na uspostavi jezičnog standarda i hrvatskog pravopisa nastavio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
54

uređivanja

Navigacijski izbornik