Razlika između inačica stranice »Žena«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 60 bajtova ,  prije 8 godina
m
m (Uklonjena promjena suradnika Andreadjak77, vraćeno na zadnju inačicu suradnika BlackArrow)
 
== Razvoj i etimologija ==
[[File:Girl posing nude at the beach.jpg|right|thumb|110px]]
Odrastanje žene period je u životu svake žene iz kojega ona prelazi iz djeteta u odraslu osobu, barem na tjelesni način. Žena taj period započinje [[menstruacija|menstruacijom]]. Mnoge kulture, kao npr. u [[židovstvo|židovstvu]], imaju posebnu ceremoniju zvanu ''bat mizvah''.
 
U pojedinim kulturama koje su konzervativne i/ili kod kojih je položaj žena nezavidan, čast i reputacija obitelji vrlo je dobra ako su kćeri u obitelji djevice. Tako se izraz ''stara djevojka'' ili ''stara cura'' i dalje može čuti kada se govori o ženama koje se nikada nisu udavale. Riječ ''žena'' bi, pak, u takvim kulturama značio da je žena seksualno iskusna, što bi bila uvreda cijeloj obitelji.
 
U nekim oblicima izraz ''djevojka'' se može odnositi i na odraslu ženu u svakodnevnim situacijama (kao npr. ''djevojačka večer'') i među starijim ženama. U ovom slučaju, izraz ''djevojka'' može se usporediti s izrazom ''dečko'' za muškarca. Ipak, i među liberalnim kulturama, riječ ''djevojka'' često se smatra uvredljivim ako se koristi kod starijih žena.
 
== Biologija ==
3

uređivanja

Navigacijski izbornik