Moždane ovojnice: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 28 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q268930 na Wikidati
Vedran12 (razgovor | doprinosi)
Redak 18: Redak 18:


== Patologija ==
== Patologija ==
Upala mozgovnih ovojnica se naziva [[meningitis]], a [[tumor]] [[meningeom]]. Između ovojnice može doči do nakupljanja tekućine npr. krvi, tako da razlikujemo:
Upala mozgovnih ovojnica se naziva [[meningitis]], a [[tumor]] [[meningeom]]. Između ovojnice može doći do nakupljanja tekućine npr. krvi, tako da razlikujemo:
* [[epiduralni hematom]] - nakupina krvi između kost i dure
* [[epiduralni hematom]] - nakupina krvi između kost i dure
* [[subduralni hematom]] - nakupina krvi između dure i paučinaste ovojnice
* [[subduralni hematom]] - nakupina krvi između dure i paučinaste ovojnice

Inačica od 29. rujna 2013. u 16:48

Moždane ovojnice, mozgovnice (lat. meninges, jednina meninx) su sustav ovojnica koji omata središnji živčani sustav, a primarna uloga mu je zaštita središnjeg živčanog sustava.

Anatomija

Razlikujemo tri moždane ovojnice:

  • lat. dura mater - tvrda mozgovnica - je vanjska ovojnica građena od gustog vezivnog tkiva, a sastoji se od dva međusobno spojena lista. Vanjski list je ujedno i periost kosti glave. Dura mater sadrži velike venske kanale (sinuse) u kojima se prikuplja venska krv i otječe prema srcu. Podvostručenja dure mater čine pregrade koje nepotpuno odjeljuju lubanjsku šupljinu (npr. lat. falx cerebri, lat. tentorium cerebelli).
  • lat. arachnoidea mater - paučinasta mozgovnica - je srednja ovojnica, izgleda paučine (tako je i dobila ime), sastoji se od vezivnog tkiva, svojim vlaknima povezuje vanjsku sa unutarnjom ovojnicom
  • lat pia mater - nježna (meka) mozgovnica - koja se prislanja na površinu struktura središnjeg živčanog sustava i za razliku od ostalih mozgovnica svojim tijekom prati površinu mozga (presvlači sve izbočine i uvlači se u sve brazde).

Moždane ovojnice se mogu podijeliti i na samo dvije ovojnice:

  • vanjska ili tvrda ovojnica, lat. pachymeninx (dura mater)
  • unutarnja ili meka ovojnica, lat. leptomeninx (pia mater i arachnoidea mater - arahnoidea je povezna sa pijom pučinastim nitima pa se smatra samo izdancima pia mater)

Između ovojnica se nalaze prostori:

  • subarahnoidalni prostor (lat. spatium subarachnoideum) je prostor između arahnoideje i pije mater, i u normalnim uvjetima njime protječe cerebrospinalna tekućina (mozgovnomoždinska tekućina - lat. liquor cerebrospinalis).
  • u normalnim uvjetima dura mater je pričvršćena uz kosti lubanje i kralješke sa jedne strane, a sa druge povezna je sa paučinastom ovojnicom. Ako usljed nekih uzroka slojevi se odvoje može nastati subduralni prostor između dure i paučinaste ovojnice ili epiduralni prostor između kosti i dure mater

Patologija

Upala mozgovnih ovojnica se naziva meningitis, a tumor meningeom. Između ovojnice može doći do nakupljanja tekućine npr. krvi, tako da razlikujemo: