Razlika između inačica stranice »Anglikanska zajednica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
dovršena povijest, međuwiki
(dovršena povijest, međuwiki)
Same se pojedine zemaljske anglikanske crkve drže dijelom »jedne, svete, katoličke (sveopće) i apostolske Crkve, koja je u sebi uključila tradiciju i teologiju [[engleska|engleske]] i djelomično [[škotska|škotske]] [[Reformacija|reformacije]]. Unatoč tome, ova Crkva reformaciju ne shvaća kao odvajanje od [[Rimokatolička Crkva|Rimokatoličke Crkve]], nego kao potrebnu obnovu te Crkve na [[Britanija|britanskom]] otoku. Anglikanska zajednica ima oko 80 milijuna članova, te oko 385 [[dijeceza]] u cijelom svijetu.
 
==Prethodna povijest==
==Povijest==
 
Povijest anglikanstva prije 17. stoljeća, bitno je povezana s povijesti Crkve u Engleskoj.
''Vidi: [[Engleska Crkva#Povijest|Engleska Crkva: Povijest]]''
 
===Širenje anglikanstva izvan Engleske===
 
===U Britaniji i Irskoj==
 
Od 17. stoljeća počinje snažno zemljopisno i kulturno širenje britanskoga utjecaja, pa tako i anglikanstva.
[[Velška Crkva]], koja je dotad pripadala kenterberijskoj crkvenoj pokrajini, osnovana je [[1920]]. kao zasebna crkvena pokrajina.
 
===U Britanskom Carstvu===
 
Do sredine 18. stoljeća Anglikanska crkvena zajednica uključivala je [[Engleska Crkva|Englesku Crkvu]] (kojoj je pripadala i današnja Velška Crkva), Irsku Crkvu i Škotsku episkopalnu Crkvu, no veliko širenje [[Britansko Carstvo|Britanskog Carstva]] u 18. i 19. stoljeću dovelo je i do širenja Crkve. Isprva, sve su anglikanske crkve u [[kolonija]]ma bile pod izravnom jurisdikcijom [[london]]skog biskupa. Prva se iz takvoga položaja osamostalila Episkopalna Crkva u SAD-u. Otprilike u isto vrijeme Engleska Crkva počela je u kolonijama koje su ostale u sastavu Carstva imenovati biskupe. [[1787]]. imenovan je biskup [[Nova Scotia|Nove Scotije]] s jurisdikcijom na čitavom britanskom [[Sjeverna Amerika|Sjevernom Amerikom]], a s vremenom su imenovani i drugi biskupi na području današnje [[Kanada|Kanade]].
 
[[1814]]. imenovan je biskup [[Calcutta|Calcutte]], [[1842]]. prvi biskup u Britanskoj zapadnoj Indiji ([[Karibi]]), a [[1836]]. i u [[Australija|Australiji]]. [[1840]]. bilo je još uvijek tek 10 biskupa u svim britanskim kolonijama, no već sljedeće godine osnovano je Kolonoijalno vijeće biskupa, te je osnivano sve više novih [[dijeceza]].
 
 
===Osamostaljivanje i traženje jedinstva===
 
S vremenom su ove dijeceze združivane u crkvene pokrajine s [[metropolit]]om na čelu, biskupe su počele imenovati mjesne crkve i nisu više nametani iz Engleske, te su konačni nacionalni [[sinod]]i počeli donositi vlastito crkveno zakonodavstvo.
 
[[1867]]. održana je prva [[Lambetska konferencija]] (eng. ''Lambeth Conference'') koja okuplja sve anglikanske biskupe u svijetu, a ima savjetodavnu ulogu. Od [[1878]]. ove se konferencije održavaju svakih deset godina.
 
==Ustrojstvo==
 
 
 
{{Portal Kršćanstvo}}
 
[[Kategorija:Kršćanske konfesije]]
 
 
[[frp:Égllése anglicana]]
[[de:Anglikanische Kommunion]]
[[en:Anglican Communion]]
[[fr:Communion anglicane]]
[[ko:성공회]]
[[it:Comunione anglicana]]
[[he:הכנסייה האנגליקנית]]
[[lv:Anglikāņu Baznīca]]
[[nl:Anglicaanse Kerk]]
[[ja:アングリカン・コミュニオン]]
[[nrm:C'meunnion Anglyicanne]]
[[sr:Англиканство]]
[[sh:Anglikanska crkva]]
[[sv:Anglikanska kyrkogemenskapen]]
[[vi:Anh giáo]]
[[zh:普世聖公宗]]
16.472

uređivanja

Navigacijski izbornik