Razlika između inačica stranice »Industrijska zona«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
m
'''Industrijska zona''' najznačajniji je morfološki oblik koncentracije industrijskih pogona u gradu.
Riječ je o dijelu gradskog prostora namijenjenom industrijskoj proizvodnji u kojoj je podignut veći broj pogona. Industrijski pogoni često imaju zajedničku infrastrukturu ([[željeznice]], ceste, [[plinovod]], električni vodovi, [[vodovod]], [[kanalizacija]], telekomunikacije itd.). Prema tome, industrijska zona nije funkcionalni nego prostorni pojam. Industrijske zone mogu nastati spontano, ali najčešće planskim mjerama. Unaprijed projektirana i realizirana industrijska zona neobično je privlačna za uprave industrijskih i njima srodnih poduzeća jer se ne moraju brinut i da dođu do terena i o tome gdje su urbanističkim planovima takve zone predviđene. To je posebno izraženo u slučaju danas sve brojnijih industrijskih poduzeća koja su, raznim mjerama upravne vlasti, prisiljena na preseljenje.
"Istovremeno, stvaranje industrijskih zona jedno je od najsnažnijih sredstava u rukama općina, gradova i regija da u svoj prostor privuku industriju, ako je žele. Za državu ili lokalne uprave to znači pojednostavljenje procedure i jamstvo provedbe zoniranja i planiranja razvoja i zaštite okoliša.
 
== Povijest ==
Stvaranje industrijskih zona, u suvremenom smislu, započelo je u [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]], odmah nakon Drugog svjetskog rata u sklopu velikih poduhvata za rasterećenje londonske aglomeracije. Ubrzo je akciju poduzela i Francuska radi rasterećenja [[Pariz|Pariške]] regije, a posebno uspješno i [[Italija]], u kojoj je veliki broj povijesnih gradova zahtijevao čuvanje svog izgleda i sistematizaciju industrije u suvremeno uređenim zonama, koje su mahom mogle biti na periferiji srednjih i manjih gradova, kojih je u Italiji i najveći broj.
 
Stvaranje industrijskih zona, u suvremenom smislu, započelo je u [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]], odmah nakon Drugog svjetskog rata u sklopu velikih poduhvata za rasterećenje londonske aglomeracije. Ubrzo je akciju poduzela i Francuska radi rasterećenja Pariške regije, a posebno uspješno i Italija, u kojoj je veliki broj povijesnih gradova zahtijevao čuvanje svog izgleda i sistematizaciju industrije u suvremeno uređenim zonama, koje su mahom mogle biti na periferiji srednjih i manjih gradova, kojih je u Italiji i najveći broj.
 
Prva organizirana industrijska zona nastala je u [[New York]]u, 1830. g. tzv. New York Dock C. Zatim Clearing Industrial District u Chicagu, 1899. g. U [[Europa|Europi]] se često navodi kao prva, industrijska zona u sjevernom predgrađu [[Hamburg]]a, Altoni (Altona), koja je nastala zalaganjem gradonačelnika Altone.
 
Franza Adickesa, godine 1884. Među prvima je i Trafford Park u Manchesteru[[Manchester]]u 1896. g. no, uglavnom je ipak trebalo jedno stoljeće da dođe do većeg zamaha izgradnje planiranih i dobro prostorno organiziranih industrijskih zona, a posebno do toga da ih se shvaća prvenstveno sredstvom usmjeravanja industrije i metodom razvijanja kraja." (Marinović-Uzelac, 2001.)
"Industrijski kompleks, za razliku od zona, funkcionalni je pojam. Jedan industrijski kompleks
čini skupina industrijskih pogona međusobno povezanih funkcionalnim vezama, a svi dijele zajedničku lokaciju. Njihova funkcionalna veza može se očitovati tehnološkim, proizvodnim, tržišnim ili drugim vezama." (Vresk, 2002

Navigacijski izbornik