Pankrti: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 6 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q2722901 na Wikidati
Redak 50: Redak 50:
{{Pankrti}}
{{Pankrti}}


[[Kategorija:Slovenski glazbeni sastavi]]
[[Kategorija:Slovenski punk sastavi]]
[[Kategorija:Sastavi novog vala]]
[[Kategorija:Sastavi novog vala]]
[[Kategorija:Punk glazbeni sastavi]]

Inačica od 11. listopada 2013. u 10:12

Pankrti su slovenska punk grupa iz Ljubljane. Osnovani su 1977. godine, a s radom su prestali 1987. godine. Znani po angažiranim i politički provokativnim stihovima, bili su jedna od prvih punk grupa u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih grupa jugoslavenskog novog vala.

Povijest

Počeci i prvi nastupi (1977.)

"Pankrti" su nastali u rujnu 1977. godine u ljubljanskom predgrađu Kodeljevo, kad su dvojica prijatelja Peter Lovšin i Gregor Tomc odlučili osnovati punk grupu. Prvu su postavu uz Lovšina i Tomca, činili basista Jure Kraševec, gitarista Mitja Prijatelj, bubnjar Slavc Colnarič i gitarist Bogo Pretnar. Kraševec i Pretnar uskoro su otišli, a zamijenili su ih Boris Kramberger i Dušan Žiberna. Počeli su vježbati u podrumu glazbene škole, a prvi nastup održali 18.10.1977. godine u ljubljanskoj gimnaziji "Moste", gdje je povodom dvadesete godišnjice prvog koncerta "Pankrta" postavljena spomen ploča. [1] U prosincu 1977. godine "Pankrti" u prvom nastupu izvan Slovenije nastupaju u Zagrebu na otvorenju izložbe strip crtača Mirka Ilića gdje su održali nezaboravan koncert, kasnije nazvan "službenim početkom novog vala u Jugoslaviji".

Prvi singl, album Dolgcajt (1978. - 1980.)

Prvi singl s pjesmama "Lepi in prazni" i "Lublana je bulana" objavili su 1978. godine, dok su pjesme "Anarhist", "Tovar'ši jest vam ne verjamem" i "Lublana je bulana" uvrštene na kompilaciju "Novi punk val 78-80". Debi album Dolgcajt (slovenski Dosada) snimaju 1980. godine u Ljubljani. U dokumentarnom filmu "LP film Pankrti - Dolgcajt" snimljenom 2006. godine jedan od sudionika kaže: Krajem '70-ih Ljubljana je bila ekstremno mrtav grad, prazna i siva, a vikendi su bili najgori. "Dolgcajt" je bio prikaz tinejdžerskog odrastanja koje je bilo dosadno. Pjesma Lublana je bulana i parodija na socijalistički život Lepi in prazni spadaju među najveće slovenske punk hitove. Osjeća se upliv Sex Pistolsa i Clasha te nešto malo i Rolling Stonesa.[2]

Objavljen 8. veljače 1980. Dolgcajt je jedan od najznačajnijih albuma u povijesti slovenskog rocka i u ondašnjoj Jugoslaviji. Energična punk svirka i angažirani tekstovi kakve publika dotada nije imala prilike čuti, donijeli su "Pankrtima" prestižnu nagradu "Sedam sekretara SKOJ-a", koju je dodjeljivao Savez socijalističke omladine Hrvatske. U Velikoj Britaniji povoljne recenzije objavljuju vodeći glazbeni magazini New Musical Express i Melody Maker. Kritizirao ih je Dimitrij Rupel napisavši da njihovi nastupi vrijeđaju građansku uljuđenost i pozvao na "ignoriranje" punk glazbe. [3] U travnju 1980. godine Lovšin odlazi u na služenje vojnog roka, te Pankrti privremeno prestaju s radom.

Pankrti nakon Dolgcajta (1981. - 1987.)

Po Lovšinovom povratku 1981. godine snimaju maksi singl "Namesto tebe" s četiri pjesme. Drugi album "Državni ljubimci" snimaju 1982. godine nastavljajući oštru borbu protiv jednoumlja. Nakon koncertnog albuma "Svoboda 82" snimljenog na koncertu u Šentvidu, 1984. godine snimaju treći studijski album nazvan "Rdeči album" na kojem veliki hit postaje obrada talijanske komunističke pjesme Bandiera Rossa. Osim odličnih kritika, album je zabilježio i dobar komercijalni rezultat, te postao najprodavaniji rad "Pankrta". Objavili su još manje zapažen album "Pesmi sprave" 1985. godine, a dvije godine kasnije albumom "Sexpok" proslavili su deset godina postojanja i prestali s radom. Na pitanje o razlozima razlaza Lovšin je rekao Previše muzike za premalo novca. [4] Posljednji koncert pod nazivom "Zadnji pogo" održali su 10.12. 1987. u ljubljanskoj Hali Tivoli. Godine 2007. povodom obilježavanja trideset godina rada "Pankrti" su se opet okupili i održali kraću turneju po državama bivše Jugoslavije.

Članovi

Diskografija

Izvori

Vanjske poveznice