Svjetski dan knjige i autorskih prava: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Uklanjanje izmjene što ju je unio 94.250.154.183 (Razgovor sa suradnikom:94.250.154.183)
Redak 1: Redak 1:
[[File:Printing3 Walk of Ideas Berlin.JPG|thumb|220px|]]
[[File:Printing3 Walk of Ideas Berlin.JPG|thumb|220px|]]
'''Svjetski dan knjige i autorskih prava''' obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616[[1616.|.]] godine umro Miguel de[[Miguel de Cervantes| ]]Cervantes,a rodio se William Shakespeare te se sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga iruža na dan Svetog Jurja
'''Svjetski dan knjige i autorskih prava''' obilježava se [[23. travnja]] svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana [[1616.]] godine umro [[Miguel de Cervantes]], a rodio se [[William Shakespeare]] te se sama zamisao zasniva se na [[Katalonija|katalonskom]] običaju darivanja [[knjiga]] i [[ruža]] na dan [[Sveti Juraj|Svetog Jurja]].


UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995[[1995.|.]] godine.
[[UN]]-ova organizacija za obrazovanje, [[znanost]] i kulturu [[UNESCO]], obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite [[Autorsko pravo|autorskih prava]]. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u [[Pariz]]u [[1995.]] godine.


UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest ''Index Translationum'', međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura
UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine [[1948.]] organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest ''Index Translationum'', međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za [[Djeca|djecu]] i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih [[narod]]a i kultura


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 11. listopada 2013. u 12:21

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare te se sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura

Izvori

Vanjske poveznice

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.