NK Poljičanin Srinjine: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Redak 71: Redak 71:
[[Kategorija:Hrvatski nogometni klubovi]]
[[Kategorija:Hrvatski nogometni klubovi]]
[[Kategorija: Nogomet u Splitu]]
[[Kategorija: Nogomet u Splitu]]
[[Kategorija:Nogometni klubovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji‎|Poljičanin]]

Inačica od 13. listopada 2013. u 01:46

Poljičanin 1921
Puno ime Nogometni klub Poljičanin 1921 Srinjine
Osnovan 1921.
Igralište Bačevac
Predsjednik Nikola Mužinić
Trener Nikola Mužinić
Liga 1. županijska liga
2011/2012 4. mjesto
Domaći dres
Gostujući dres

NK Poljičanin je nogometni klub iz Srinjina, mjestašca istočno od Splita, u Poljicima.

Povijest kluba

Mjesni srednjoškolci iz Srinjina i Tugara donijeli su iz Splita prvu nogometnu loptu krpaš te su 1921. utemeljili Športski klub Poljičanin. Klub nije bio registriran, pa su odigravali samo prijateljske utakmice s ekipama iz susjednih mjesta. Prvi predsjednik kluba je bio Vinko Bulić. Krpaš, jedinu loptu što su imali, brižno su čuvali, održavali, krpali i mazali, teško je bilo doći do nove lopte. Stariji mještani su na novu igru gledali s dosta prezira. To je za njih u teškim uvjetima života značilo gubitak vremena jer se moralo raditi u polju kako bi se preživjelo. Na početku se igralo na improviziranom igralištu. Vratnice nisu postojale, već su se postavljala dva oveća kamena. Nešto kasnije vratnice su usječene u obližnjoj borovini, te postavljene, jasno bez mreža.

Godine 1926. klub mijenja ime u Športski klub Tomislav, čije utakmice bilježi i splitski dnevnik Jadranska pošta.

1930. godine ponovno se mijenja ime kluba, sad se zove Nogometni športski klub Poljičanin Tugare-Srinjine. Braća Ivan i Jure Kulišić 1932. godine u privatnom dućanu sportske opreme Asić u Splitu kupuju pravu nogometnu loptu, a krpaš odlazi u legendu. Utakmice se često igraju na Bačevcu u Srinjinama, tada se već postavljaju i prave vratnice.

Na čelo kluba 1934. godine dolazi Nikola Petričević koji klubu kupuje prve dresove, majice crveno-bijele okomitih pruga i modre gaćice.

Poljičanin 1934. - - - - Jedinstvo 1985. - - - - Poljičanin 1921
Domaći dres
Gostujući dres

Godine 1935. klub dobiva i prvu službenu klupski upravu. Predsjednik je bio Vinko Bulić (koji je ujedno bio i prvi predsjednik) koji će tu funkciju obnašati do 1941. godine kada počinje Drugi svjetski rat i prestaje svaka aktivnost kluba.

Većina utakmica sredinom 30-ih igrala se u Tugarima. Igralište se nalazilo pokraj ceste, dok je s južne strane bio potok, te se nisu mogla poštivati pravila. Za svaki tim je nastupalo po 9 igrača.

Iz sačuvane Knjige za kontrolu utakmica i postava NŠK Poljičanin bilo je vidljivo da je 1935. i 1936. godine bila veoma razvijena aktivnost kluba.

NŠK Poljičanin do Drugog svjetskog rata nikad nije bio član Splitskog nogometnog podsaveza, a to znači da nije odigravao službene utakmice, već samo prijateljske. Igralo se uglavnom ljeti kada bi srinjanski i tugarski studenti i srednjoškolci, lučonoše nogometa u tom kraju, preko ljetnih praznika dolazili kući na odmor. Iz tog vremena sačuvana je Knjiga računa, rashoda i prihoda NŠK Poljičanin za godinu 1935.-1936.. U njoj su evidentirani svi klupski prihodi i rashodi u navedenim godinama. Klub se financirao isključivo članarinom igrača.

Od 1937. do 1940. klub samo životari, dolazi do nesuglasica među članovima kluba. Zahvaljujući nekolicini članova klub je spašen od rasula. Sazvana je skupština kluba koja je održana 25.ožujka 1940. na kojoj je usvojen pravilnik koji se sastoji od 28 točaka. U prvoj točki pravilnika piše slijedeće: Ime kluba jest: Nogometni sportski klub Poljičanin Sjedište kluba je u Tugarima, društvena boja je crveno-bijela; pečat je četverokutan sa natpisom N.S.K. POLJIČANIN TUGARE (SRINJINE)

U Drugom svjetskom ratu poginula su 16-orica igrača.

Po završetku Drugog svjetskog rata, 1946. godine obnovljen je NK Poljičanin. Klub se službeno registrira 1952. godine i prijavljuje za natjecanje Splitskom nogometnom podsavezu. Poljičanin se ugasio krajem 50-tih. Nakon toga je 1961. godine osnovano Jedinstvo u Srinjinama. Prvi predsjednik obnovljenog kluba bio je Ante Lisica. Godine 1990. Jedinstvo je opromijenilo ime u NK Poljičanin .
2005. godine ponovno se gasi NK Poljićanin. Nakon toga 2008. godine klub su odlućili obnoviti mještani Srinjina, i od tada klub je dobio ime NK Poljičanin 1921. i jos je i danas aktivan.

Klupski uspjesi

Za vrijeme svoga djelovanja Poljičanin je najveći uspjeh postigao u sezoni 1993/94. kada su ušli u treću ligu. Najbolji igrač te generacije bio je Dalibor Zebić koji je nakon te sezone otišao u prvoligaša Primorac iz Stobreča.

Igralište

Igralište NK Poljičanina nalazi se na predjelu Bačevac.