Palij: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 5: Redak 5:


== Simbolika ==
== Simbolika ==
Simbolika palija iznimno je bogata i [[Biblija|biblijski]] utemeljena. Označava [[biskup|biskupa]] koji svojom službom nasljeđuje [[Krist|Krista]], Dobroga Pastira koji na svojim ramenima podiže i nosi izgubljenu ovcu. Palij ujedno označava i Jaganjca, raspetoga i probodena za spasenje svih ljudi.
Simbolika palija iznimno je bogata i [[Biblija|biblijski]] utemeljena. Označava [[biskup|biskupa]] koji svojom službom nasljeđuje [[Krist|Krista]], Dobroga Pastira koji na svojim ramenima podiže i nosi izgubljenu ovcu. Palij ujedno označava i Jaganjca, raspetoga i probodena za <ref>izvori</ref>spasenje svih ljudi.


== Povijest ==
== Povijest ==

Inačica od 25. listopada 2013. u 13:07

Freska koja prikazuje papu Inocenta III kako nosi palij.

Palij je liturgijski znak što ga nose nadbiskupi metropoliti, a označava poseban vid zajedništva metropolita i Pape.

Riječ je o vrpci, tri ili četiri prsta širokoj od bijele vune koja se nosi oko vrata ima i dvije obješene vrpce. U nju je ušiveno šest crnih križića.[1]

Simbolika

Simbolika palija iznimno je bogata i biblijski utemeljena. Označava biskupa koji svojom službom nasljeđuje Krista, Dobroga Pastira koji na svojim ramenima podiže i nosi izgubljenu ovcu. Palij ujedno označava i Jaganjca, raspetoga i probodena za [2]spasenje svih ljudi.

Povijest

U prvim stoljećima pape su na ramenima nosili komad prave janjeće kože. Potom se počela rabiti bijela vrpca, poput svojevrsne štole, istkana od čiste janjeće vune. Na vrpci se nalazi šest križeva, koji su u početku bili crni ili ponekad i crveni. Već u IV. st. sveti je palij bio liturgijska oznaka vlastita papi. Dodjela palija nadbiskupima započela je od VI. st.. Njihova, i danas važeća, obaveza da traže palij nakon imenovanja sa sigurnošću je potvrđena od IX. st..

Uobičajeno, palije novim nadbiskupima podjeljuje papa o svetkovini apostolskih prvaka, Sv. Petra i Pavla. Zadnji Hrvat koji je primio palij je novoimenovani nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić. Dodijelio mu ga je papa Franjo u Rimu 29. lipnja 2013. godine.

Bilješke

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Palij
  1. Suvremena Katolička Enciklopedija Michael Glazier & Monika K Hellwig, 2005.
  2. izvori