Razlika između inačica stranice »Yakima«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 5 bajtova ,  prije 8 godina
m
lektura
m (Bot: brisanje 11 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q1540453 na Wikidati)
m (lektura)
[[Datoteka:Frauenkleid der Yakima.jpg|mini|Ženska suknja. Indijanci Yakima]]
[[Datoteka:Duwamish Longhouse - cornhouse bag 01.jpg|mini|Yakima-torba, poklonjena poglavici Seattle. Duwamish Longhouse and Cultural Center, Seattle, Washington]]
'''Yakima''' (Waptailmim, Yakama), pleme [[Shahaptian]] Indijanaca sas donjeg toka rijeke Yakima u [[Washington]]u, danas naseljeni na rezervatu [[Yakima]].
 
== Ime ==
Ime Yakima domorodački je oblik koji prema jednoj teoriji znači "''runaway''," a temelji se na jednoj legendi o kćerki jednog poglavice koja je pobjegla od kuće i nastanila se na rijeci Yakima. Riječ Yakima u toj legendi znači 'bjegunac'. Prema drugoj teoriji nastaje od riječi "yah-kah" (= ''black bear'') i pluralnog nastavka "''ma''." Pleme Yakima godine [[1994]]. promijenilo je svoje ime iz Yakima u Yakama.
osim ova dva naziva Yakime su nazivani i ''Cuts-sáh-nem'', kako ih [[1805]]. naziva Clark, a članovi ekspedicije Lewisa i Clarka nazivali su ih i ''Shanwappoms''.
Sami sebe, navodi Swanton, oni su prema lokaciji nazivali sas još dva imena: '' 'Pa` kiut`lema' '', u značenju "''people of the gap''," i '' 'Waptai'lmin' '' "''people of the narrow river''."
 
== Bande ==
 
== Povijest ==
Ovo značajno Shahaptiansko pleme koje je živjelo na obje obale Columbie i uz krajeve uz rijeke Yakima (nekada Tapteal) i [[Wenatchee (rijeka)|Wenatchee]] na Platou, prvi puta susreću [[1806]]. članovi ekspedicije Lewisa i Clarka. Oni ih nazivaju Cutsahnim, možda prema poglavici, i procjenjuju populaciju na oko 1,200. Ne zadugo, već 1855 [[SAD]] sas njima i drugih 13 plemena čine ugovor po kojemu svoje zemlje od planina [[Cascade]] pa do rijeka [[Palouse (rijeka)|Palouse]] i [[Snake (rijeka)|Snake]] i prema jezeru [[Chelan (jezero)|Chelan]], moraju prepustiti u korist bijelaca, a oni otići na rezervat Yakima. Svih 14 plemena pod vrhovnim su vodstvom poglavice [[Kamaiakan]]. Prije nego je ugovor ratificiran planuo je Rat Yakima koji će potrajati do 1858. ali mjestimice i do 1859. a Paloosi i još neka plemena nisu priznale ugovor niti otišle na rezervat. U konačnoj bicibitci kod Četiri jezera (Battle of Four Lakes) blizu grada [[Spokane, Washington|Spokane]] Indijanci su poraženi. Kamaiakan je uspio pobjeći u [[Kanada|Kanadu]] a druga 24 poglavice su ulovljeni i obješeni ili ubijeni metkom. Nakon ovoga 14 plemena smješteno je na rezervat na kojemu i danas žive kao [[Confederated Tribes and Bands of the Yakama Nation]], to su: [[Palouse]], Pisquose (Pisquouse), Yakima (Yakama), [[Wenatchee]] (Wenatshapam), Klinquit, [[Ochechote]] (Oche Chotes, Ochechotes, Oche-chotes; banda Tenino Indijanaca), [[Kowasayee]] (Kow way saye ee, Kow-was-say-ee; banda [[Tenino]] Indijanaca), [[Skinpah]] (Sk'in-pah, Skin-pah; banda Tenino Indijanaca), [[Camiltpaw]] (Kah-miltpah, Kah-milt-pay, Kah-milt-pah; banda [[Wenatchee]] Indijanaca), [[Klickitat]], Wish ham (Wishram), [[Siapkat]] (See ap Cat, Se-ap-cat; banda Wenatchee Indijanaca), [[Liaywas]] (Li ay was, Li-ay-was) i [[Shyiks]].
 
== Etnografija ==
Yakima Indijanci pleme su Platoa, što znači da im kulturu simbolizira ribolov na rijekama, napose [[losos]], kopanje korijenja i sakupljanje raznih bobica, te trgovalitrgovanje ovom robom sas plemenima kojima je bila potrebna. Njihove nastambe bile su kožni [[tepee]]-šator ili nastamba od rogožine, a prelazili su i preko planina zbog lova na [[ bizon]]a.
U današnje vrijeme Yakime i ostala konfederirana plemena žive od agrikulture. Danas su gotovo svi katoličke vjere.
 
== Vanjske poveznice ==

Navigacijski izbornik