Prijeđi na sadržaj

Katarina I., ruska carica: razlika između inačica

m
bez sažetka
m (→‎Carica: lektura, replaced: promjenio → promijenio using AWB)
mNo edit summary
== Careva supruga ==
 
Kako se Petar bio duboko emotivno vezao za '''Katarinu''' on ju [[1705]]. godine preobraća na pravoslavnu vjeru što biva prva stepenica prema vjenčanju. Tijekom sljedećih 6 godina još uvijek vanbračne veze buduća carica će roditi dvije kćerke [[Ana Romanov|Anu]] i [[Elizabeta, car Rusije|Elizabetu]] čiji potomci će vladati carstvom sve do njegovog kraja. Imajući tada već dvoje djece i upitno potencijalno nasljeđivanje [[prestolonasljednik Aleksej|prestolonasljednika Alekseja]], Petar je odlučio ozakoniti vezu vjenčanjem u [[veljača|veljači]] [[1712]]. godine. Tijekom braka rodit će se još petoro djece, ali u čudnom obratu sudbine preživjeti će do punoljetnosti samo vanbračna. Ta loša sreća oko zaključenja braka će se nastaviti tako da će [[Rusija]] morati zaključiti katastrofalni mir s [[Turska|Turskom]] jer su se '''Katarina''' i Petar našli nakon poraza u neprijateljskom okruženju bez šanse za spas.
 
== Carica ==
 
Iz razloga nikada objašnjenih [[1724]]. godine car [[Petar Veliki]] je okrunio svoju suprugu za caricu i suvladara. Tu odluku nije bio promijenio niti veliki skandal koji izbija iste godine s caricom u njegovom središtu. Sudbina te krunidbe postaje slična sudbini vjenčanja pošto ubrzanom ritmom dolazi do općeg pogoršanja careva zdravlja. Da bi mu se spasio život u ljeto je bila izvedena operacija s navodnim uspjehom. Bez obzira na to u [[siječanj|siječnju]] [[1725]]. njegovo zdravlje se ponovno naglo pogoršava. Na dan smrti [[8. veljače]] [[1725]]. kada su svi očekivali da proglasi svoga nasljednika [[Petar Veliki]] poziva svoju kćer [[Ana Romanov|Anu]]. U doba kada je trebao reći ime nasljednika pred svjedocima on je izgubio glas i nedugo potom umro.
Po tadašnjem običaju carev nasljednik je bio njegov unuk [[Petar II., car Rusije|Petar]] sin princa Alekseja, ali uz pomoć dvorske garde i dijela plemićkih krugova oko [[knez Menšikov|kneza Menšikova]] '''Katarina''' vrši državni udar i preuzima vlast. Cijena za to preuzimanje vlasti ubrzo postaje njeno prepuštanje plemićima u Vrhovnom tajnom savjetu pod rukovodstvom kneza Menšikova.