Natrij: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 60 bajtova ,  prije 8 godina
m
mNo edit summary
* [[Natrijev perklorat]] (NaClO<sub>4</sub> x H<sub>2</sub>O) su bezbojni higroskopni kristali, topljivi u vodi. Natrijev perklorat može se dobiti neutralizacijom natrijeva hidroksida s perklornom kiselinom.
 
* '''Natrijev hipoklorit''' (NaOCl) je tvar koja pri standardnim uvjetima dolazi u obliku bijelog praha. Natrijev hipoklorit se najčešće koristi za bjeljenje i dezinfekciju i upotrebljava u tehnici gotovo isključivo u obliku vodene otopine, zvane „Eau de Javelle“ ili „lug za bijeljenje“. Otopina NaOCl za bijeljenje se latinski naziva „Eau de Labaraque“. U tu svrhu se najčešće koriste otopine malih koncentracija. Koristi se i za tretiranje vode u bazenima, pri čemu sprječava razvoj bakterija i algi. U slobodnoj prodaji dolazi u otopljen u vodi s [[Natrijev klorid|natrijevim kloridom]] pod nazivom Varikina (ili Cekina; otopina natrijeva hipoklorita (NaClO) i natrijeva klorida (NaCl)) hrvatskog proizvođača Meteor d.d. Đakovo. Dobiva se elektrolizom otopine natrijeva klorida (bez dijafragme za odvajanje klora[[klor]]a od lužine) ili uvođenjem klora u lužinu.
 
* '''Natrijev bromid''' (NaBr) služi u medicini kao [[sedativ]], te u fotografiji. Talište mu je 747.0 °C, a topljivost 90.5 g u 100 mL H<sub>2</sub>O (20 °C).
 
* '''Natrijev jodat''' (NaI) upotrebljava se u fotografskoj industriji i kao jodni preparat u medicini.
1.046

uređivanja

Navigacijski izbornik