Razlika između inačica stranice »Tramvajski promet u Dubrovniku«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
ispravak podatka o pruzi + sitno
m (dopuna članka)
m (ispravak podatka o pruzi + sitno)
 
== Povijest ==
Gradnjom [[Uskotračna željeznica|uskotračne pruge]] Brod - Bosanski Brod - Doboj - Sarajevo - DubrovnikMetković, te [[Željeznička pruga Gabela - Zelenika|pruge Gabela - Zelenika]] (s odvojkom prema Dubrovniku), Dubrovnik dobiva na značaju u tadašnjoj [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]]. Izgradnja pruge je potakla i ideju o povezivanju Gruža i Pila, a obzirom da je Gruž u to vrijeme bio [[luka]] ali i periferija grada. Prva pretpostavka za ostvarenje ove ideje bila je izgradnja i početak rada [[Elektrana|elektrane]] u Dubrovniku 1. lipnja 1901. Već 1905. je osnovan Odbor za gradnju električnog tramvaja. Gradnja je napravljena (za to vrijeme) u rekordnom roku od 48 radnih dana. Širina kolosijeka bila je 760 mm. Od tvrtke "Grazer Wagonen und Maschinenfabrik" iz [[Graz]]a nabavljeno je pet motornih kola (označenih brojevima od 1 do 5), tri zatvorene prikolice (označene brojevima 21, 22 i 23) te kolni ormar i kolni slog.<ref name="100 godina dubrovačkog tramvaja"/>
 
== Prometovanje tramvaja ==
Promet je pušten u pogon [[22. prosinca]] [[1910.]] Postojale su dvije tramvajske linije: od [[Pile, Dubrovnik|Pila]] do kolodvora (željezničke stanice) te od Pila do [[Lapad]]a. U motorna kola putnici su ulazili na stražnjoj, a izlazili na prednjoj platformi, adok su u prikolicu su ulazili sa svih strana.
 
Uoči [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] postojala je zamisao da se pruga produži od Pila do [[Ploče-Iza Grada|Ploča]]. Bila su osigurana i znatna sredstva za to, međutim, ta zamisao nikada nije realizirana<ref name="Priče iz knjige"> [http://dubrovniknet.hr/novost.php?id=19402#.UpjOz9LuLIo Priče iz knjige „Dubrovački spomenar“ Vedrana Benića: Dubrovački tramvaj] Pristupljeno 29. studenoga 2013.</ref>.
{{Izvori}}
 
==Vanjske povezinicepoveznice ==
{{commonscat|Trams in Dubrovnik}}
* [http://www.dubrovacki-tramvaj.com/ Dubrovački tramvaj]

Navigacijski izbornik