Razlika između inačica stranice »Srpska akademija znanosti i umjetnosti«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m (Bot: Migrating 17 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1132636 (translate me))
[[Datoteka:Serbia Beograd SANU - Feb 2006.jpg|mini|desno|200px|Zgrada SANU u Beogradu]]'''Srpska akademija znanosti i umjetnosti''' ([[Srpski jezik|srp.]]: ''Српска академија наука и уметности'', ''САНУ''), najviša srpska znanstvena ustanova, sa sjedištem u [[Beograd]]u. Razvila se iz Družstva srbske slovesnosti ([[1842]].-[[1864]].) i Srpskog učenog družstva ([[1864]].-[[1892]].). Godine 1841. objavljen je Ustav Družstva srbske slovesnosti, a 1842. postavljeni su prvi članovi. Glavni cilj Društva bilo je usavršavanje srpskog jezika i širenje znanosti. Društvo je izdavalo Glasnik Družstva srbske slovesnosti (izašlo 17 knjiga) i ZasebnaZasebn izdanja (popularno-znanstvenog karaktera). Od 10. broja Glasnika rasprave su pisane Vukovim pravopisom. Ukazom od [[5. travnja]] [[1887]]. postavljeno je u Srbskoj kraljevskoj akademiji prvih 16 članova, a prvi je njen predsjednik [[Josip Pančić]]. Akademija se tada dijelila u 4 reda: Akademija prirodnih nauka, nauka filozofskih, nauka društvenih i nauka umjetnosti. Poslije Oslobođenja, sredinom [[1947]]. promijenjen je naziv Akademije u Srpska akademija nauka, a od [[1960]]. naziva se Srpska akademija nauka i umetnosti.
 
Akademija se danas dijeli na 7 odjeljenja:
 
Članovi su akademici i dopisnici, kao i počasni članovi. Najviši je organ Akademijina Skupština. Po novom zakonu Akademija je radna ustanova, za razliku od negdašnje, uglavnom reprezentativne i izdavačke ustanove.
 
'''Memorandum SANU''' je plan po kojem bi se stvorila Velika Srbija
 
Memorandum SANU je dokument koji je stvorila Srpska akademija znanosti i umjetnosti - SANU kao strateški program srpske inteligencije. Memorandum SANU je odredio smjer rješenja srpskog pitanja unutar SFR Jugoslavije. Ovaj dokument bio je objavljen u javnosti preko novina "Večernje novosti" u dva nastavka 24. i 25. rujna 1986.
 
'''Drugi Memorandum SANU '''u svom sadržaju nimalo ne odstupa od već poznatih velikosrpskih programa ("Načertanije",Srbi svi i svuda,Homogena Srbija..) samo je moderniziran za svoje vrijeme. Ponajviše je usmjeren na saniranju štete što ga je velikosrpskom projektu i ugledu Srbije nanijela neuspješna agresija na Hrvatsku i BiH, neuspješno dekonstituiranje Kosova. Za izvršenje ovog memoranduma naglašena je misija Srpske pravoslavne crkve.
 
== Izdavačka djelatnost ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik